12 martie 2012

Suntem proști și leneși, așa că vin alții să ne facă agricultură, zice economistul-șef al BNR



Ei, n-o spune direct, ci mai pe ocolite:
Ceea ce guvernele nu au fost în stare să realizeze în 22 de ani, o vor face investitorii străini, după 2014.
De ce numai cei străini ? Ești chiar așa de sigur că vor face ce trebuie ? De ce nu au venit deja, fiindcă și acum pot cumpăra terenuri agricole, ca persoane juridice înregistrate în România ("pe firmă"). Aaaa, trebuie să aibă domeniu de activitate agricultura, nu specula cu terenuri, n'așa ? Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, vorbea despre necesitatea renegocierii acestei clauze, în sensul amânării datei. Și actualul ministru spunea același lucru, dar asta guvernul trebuie să o facă. La fel stau lucrurile și în privința politicii agricole comune (CAP).
Taxarea penalizatoare a suprafeţelor agricole nelucrate. Astfel, persoanelor fizice deţinătoare ale unor terenuri agricole nelucrate ar trebui să li se aplice impozitul corespunzător terenurilor intravilane cu destinaţia curţi-construcţii. În prezent, acest impozit se aplică doar persoanelor juridice.
Da, ca să vândă lumea terenul mai repede și mai ieftin. Nu ?! Atunci nu are ce căuta acolo termenul "terenuri intravilane" !
Cele trei provocări menţionate (consolidarea urgentă a exploataţiilor agricole, investiţiile în capitalul uman din zona rurală şi investiţiile în infrastructura fizică din zona rurală) se află într-o strânsă legătură şi inter-condiţionare. Ele trebuie abordate concomitent şi sub o mare presiune de timp, având în vedere liberalizarea pieţei terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014. Amânarea acestei date este iluzorie, deoarece ar presupune renegocierea întregului Tratat de aderare la UE a României. Ca atare, jocurile politicianiste care au dominat timp de 22 de ani deciziile cu privire la zona rurală ar trebui să facă loc, cât mai este timp, unor abordări reponsabile şi profesioniste ale problemelor.
"E clar". Politicianiștii se pun în calea progresului, iar.


>>  Dispare țăranul român

Un comentariu :

Riddick spunea...

Nu e vorba despre renegocierea întregului tratat, ci de un punct din capitolul agricultură. Alte state au mai renegociat.

„În funcţie de cât de buni negociatori am fi, procesul poate dura între trei şi şase luni" (Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef cu UE).

http://www.adevarul.ro/financiar/Pamanturile_Romaniei-pe_mana_strainilor_0_661734126.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: