La summitul ECOFIN de ieri (al miniștrilor de finanțe din UE) s-a decis prin vot aplicarea propunerii CE de sancționare a Ungariei pentru deficit bugetar excesiv prin suspendarea unor fonduri de coeziune în valoare de 495 de milioane de euro. Probabil s-a ales suspendarea și nu retragerea fiindcă mai sunt și alte state în situația depășirii deficitului, Spania în primul rând. Se pare că măsura s-a votat în unanimitate, cu abținerea Poloniei. Explicația votului ar putea fi că se va relua procedura în iunie, Ungaria urmând până atunci să aplice anumite măsuri. Ministrul ungar al economiei sugerează că două treimi dintre miniștrii de finanțe ar fi fost de acord cu amânarea votului final până în iunie.
Ministerul finanțelor a dat publicității o informare de presă din care reiese că România ar fi fost de acord cu sancționarea Ungariei ("a votat decizia, dar..."), însă nu o spune clar (doar patru state au susținut deschis Ungaria), deasemenea se vorbește despre discuțiile privind introducerea taxei pe tranzacțiile financiare (măsură inițiată de Franța și Germania și susținută în total de 12 state), și nu se știe care este poziția oficială a României în această chestiune.
Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a susţinut, marţi, la reuniunea Consiliului ECOFIN de la Bruxelles, importanţa respectării disciplinei fiscale de către statele membre ale Uniunii Europene, arătând însă că este necesar ca Ungaria să aibă timpul necesar pentru a implementa măsurile la care s-a angajat.
Membrii Consiliului au discutat aplicarea de sancţiuni în contextul procedurii de deficit excesiv, respectiv suspendarea creditelor de angajamente din Fondul de Coeziune destinate Ungariei. Decizia vizează suspendarea parţială (495.184 000.EUR) a creditelor de angajament aferente anului 2013, cu aplicabilitate începând de la 1 ianuarie 2013.
Consiliul UE a decis că va acorda Ungariei o perioadă pentru a implementa măsurile structurale agreate cu Comisia Europeană, până în luna iunie a acestui an, când subiectul va fi discutat din nou şi, dacă Ungaria adoptă măsurile corective necesare până la acea dată, suspendarea va fi anulată.
De asemenea, au fost mai multe intervenţii ale miniştrilor de finanţe care au susţinut ideea unui nivel mai redus al fondurilor suspendate.
În cadrul reuniunii, s-a dezbătut si propunerea de Directivă privind taxa pe tranzacţii financiare. Directiva are ca scop crearea unui cadru coordonat la nivelul UE, care să ajute la consolidarea pieţei interne a serviciilor financiare, evitând denaturarea concurenţei şi descurajând activităţile de tranzacţionare riscante. Discuţiile vor continua la nivel tehnic.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu