"Mă, cine-l ţine pe ăsta-n braţe ?! Dracu' ştie !"
(Toma Caragiu în rolul lui Mefisto)
Pactul fiscal european reprezinta, pentru Romania, un „certificat de garantie” necesar finantarii deficitului bugetar din surse externe, la costuri rezonabile, ne-a declarat astazi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
„Prin semnarea pactului fiscal european , Romania se angajeaza intr-un program de disciplina fiscala, un program care impune, cu prioritate, rigori cu privire la deficitul bugetar”, spune Adrian Vasilescu.
Ce inseamna acest lucru? Practic, consilierul guvernatorului BNR considera ca totul se reduce la posibilitatea finantarii acestui deficit.
„Oricate definitii ale deficitului bugetar ar exista, acesta nu este altceva decat o suma pe hartie - prin excelenta, pe hartie - si care nu poate fi pusa in practica decat in masura in care gasim surse de finantare . Acestea se gasesc, cu deosebire , in afara tarii, adica la investitorii straini. Dar in conditiile vremurilor noastre, investitorii straini se duc in locuri sigure. Apetitul lor pentru risc nu mai este atat de mare ca in trecut. Iar indeplinirea conditiilor pe care ni le impune Uniunea Europeana este o garantie ca Romania ar constitui un loc sigur”, detaliaza consilierul guvernatorului BNR.
Din punctul sau de vedere, acesta este esenta pactului fiscal, adaugand ca restul „sunt povesti”, inclusiv punctele de vedere ale unor economisti care sustin ca investitii nu se pot face decat prin cresterea deficitului bugetar.
„Deficitul bugetar este doar o suma pe hartie. Ce poti face cu o asemenea suma pe hartie? Nici macar un podet de tara. Pentru acest deficit trebuie gasita finantare si nimeni nu-ti da finantare – poate doar la costuri foarte mari - daca nu prezinti acest certificat de garantie”, conchide Adrain Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
>> Sistemul bancar şi Mugur Isărescu
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu