02 martie 2012

Bun, România are "certificatul de garanţie"...



... dar unde e certificatul lui de îmbălsămare, că doar trebuie să arate cum de rezistă la BNR la 76 de ani ?!

"Mă, cine-l ţine pe ăsta-n braţe ?! Dracu' ştie !"

(Toma Caragiu în rolul lui Mefisto)
 

Pactul fiscal european reprezinta, pentru Romania, un „certificat de garantie” necesar finantarii deficitului bugetar din surse externe, la costuri rezonabile, ne-a declarat astazi, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

 „Prin semnarea pactului fiscal european , Romania se angajeaza intr-un program de disciplina fiscala, un program care impune, cu prioritate, rigori cu privire la deficitul bugetar”, spune Adrian Vasilescu.

Ce inseamna acest lucru? Practic, consilierul guvernatorului BNR considera ca totul se reduce la posibilitatea finantarii acestui deficit.

„Oricate definitii ale deficitului bugetar ar exista, acesta nu este altceva decat o suma pe hartie - prin excelenta, pe hartie - si care nu poate fi pusa in practica decat in masura in care gasim surse de finantare . Acestea se gasesc, cu deosebire , in afara tarii, adica la investitorii straini. Dar in conditiile vremurilor noastre, investitorii straini se duc in locuri sigure. Apetitul lor pentru risc nu mai este atat de mare ca in trecut. Iar indeplinirea conditiilor pe care ni le impune Uniunea Europeana este o garantie ca Romania ar constitui un loc sigur”, detaliaza consilierul guvernatorului BNR.

Din punctul sau de vedere, acesta este esenta pactului fiscal, adaugand ca restul „sunt povesti”, inclusiv punctele de vedere ale unor economisti care sustin ca investitii nu se pot face decat prin cresterea deficitului bugetar.

„Deficitul bugetar este doar o suma pe hartie. Ce poti face cu o asemenea suma pe hartie? Nici macar un podet de tara. Pentru acest deficit trebuie gasita finantare si nimeni nu-ti da finantare – poate doar la costuri foarte mari - daca nu prezinti acest certificat de garantie”, conchide Adrain Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. 

A. Vasilescu: Pactul fiscal este certificatul de garantie al Romaniei (Fin.ro)


>> Sistemul bancar şi Mugur Isărescu

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: