25 februarie 2012

Václav Klaus despre "societatea civilă"



Prefaţa preşedintelui republicii la ediţia CEP "Conceptul de societate civilă - inamicul cetăţeanului liber ?"

Disputa asupra aşa-numitei societăţi civile însoţeşte democraţia cehă de mai mult de douăzeci de ani. Publicului, căruia nu îi pasă prea mult de filosofia politică, i se pare că prin acest termen se desemnează, de obicei, pe sine. "Societatea civilă" nu este o "societatea de cetăţeni" şi nu are nimic de-a face cu conceptul liberal clasic al cetăţeniei. Aceasta este o încercare de a câştiga poziţii pentru o elită care să guverneze netransparent. Centrul pentru Economie și Politici [CEP] * contribuie în noul număr la dezbaterea noastră internă foarte aprinsă privind societatea civilă.

În partea A sunt prezentate texte din seminarul "Conceptul de societate civilă - inamicul cetăţeanului liber ?" din 6 decembrie 2011. Ladislav Jakl susţine că haosul din jurul interpretării termenului "societate civilă" nu este o manifestare a lipsei capacității de sortare a conceptelor, ci mai degrabă o consecinţă pe termen lung a propagandei interesate. Profesorul Miroslav Novák de la Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Institutul CEVRO arată că este un conflict steril contrapunerea societăţii civile partidelor politice. Directorul Institutului Sf.Josef, Michal Semín, arată că trebuie să fie respins conceptul de societate civilă, constând în accesul
la exercitarea guvernării sau a autorităţii a persoanelor şi organizaţiilor care nu au mandat democratic. Fostul europarlamentar Vladimír Železný subliniază că societatea civilă nu este complementară democraţiei, ci este o structură paralelă, care o concurează puternic.


În partea B sunt publicate o varietate de texte suplimentare. Václav Klaus face mai degrabă o introducere decât o nouă dezbatere asupra comunitarismului şi liberalismului. Europarlamentarul Hynek Fajmon consideră societatea civilă ca un concept european tipic de stânga. Comentatorul Jefim Fištejn critică atitudinea neconstructivă a celor de la Ocupaţi Wall Street. Decanul facultăţii de Economie de la VŠE [Universitatea de Studii Economice] Miroslav Ševčík explică cum susţinătorii conceptului de societate civilă sunt victime ale iluziilor ingineriei sociale. Profesorul Miloslav Bednář de la  Institutul de Filosofie analizează lupta pentru societatea civilă în lume şi la noi. Marek Loužek de la Centrul pentru Economie şi Politici examinează societatea civilă în cadrul disputei dintre corporatism şi pluralism. Preşedintele Partidului Cetăţenilor Liberi Petr Mach arată cum conceptul de societate civilă este folosit pentru a se obţine subvenţii de la bugetul de stat. Consilierul prezidenţial Jiří Payne susţine că modelul revoluţionar al societăţii civile este un obstacol în restabilirea funcţionării normale a democraţiei. Fostul vicepreşedinte al ODS Miroslav Macek vede societatea civilă ca o luptă pentru putere şi resurse publice. Jan Holzer de la Facultatea de Studii Sociale de la Universitatea Masaryk din Brno percepe societatea civilă drept un concept de duzină al stângii. Analistul politic şi editorul Alexandr Tomský interpretează societatea civilă ca antipolitică. Fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste de la Universitatea Carolină, Jan Sokol, vede societatea civilă ca pe un produs cultural al Iluminismului în Europa. Luboš Smrčka de la VŠE explică de ce protestele împotriva pretinsei "lăcomii" a civilizaţiei occidentale sunt iraţionale. Fostul ministru al comerţului şi industriei Jiří Hanzlíček demonstrează că ONG-urile de mediu produc daune economiei. Jurnalistul Petr Žantovský percepe societatea civilă în primul rând ca pe o societate de cetățeni.

Aşa-numita societate civilă, reprezentată de ONG-uri privilegiate, se pretinde a fi un supliment al clasicei democraţii reprezentative, dar pe care cu greu o poate concura. Grupurile de interese sunt ingenioase în răspândirea propagandei lor prin care îşi prezintă interesele proprii drept interes public. Este paradoxal că statele moderne și democratice din UE de azi sprijină activităţi care de fapt le subminează. Vă doresc inspiraţie şi o lectură atentă.

Václav Klaus, colecţia de texte CEP nr. 95/2012

http://www.klaus.cz/clanky/3048


Václav Klaus este preşedintele CEP 

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Bogdan Chirieac, 2013: "Cu alte cuvinte, Germania a avut dreptate să considere România o țară neguvernabilă. Poate de aceea sunt necesare și Statele Unite ale Europei cu Berlinul pe post de Washington. Astfel, în sfârșit, și aceste teritorii însemnând România, Bulgaria, dar și Italia, Grecia, Ungaria, vor deveni guvernabile."

Bogdan Chirieac, 2022: "UE nu se va dezintegra sub nicio formă. Dimpotrivă, mersul va fi, că vrem, că nu vrem - şi eu personal vreau - către formarea Statelor Unite ale Europei. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar în niciun caz nu se dezintegrează Uniunea Europeană. Astea sunt nişte vorbe de toacă. Deocamdată, cu plus, cu minus, până la urmă a făcut faţă cu bine şi pandemiei de Covid şi situaţiei economice dificile şi crizei energetice, plus solidaritatea în cazul războiului provocat de Rusia în Ucraina... deci are şi părţi incontestabile Uniunea Europeană!"

 

 

Postări populare: