15 ianuarie 2012

Viktor Orbán va mai fi premier şi după ce Obama se va căra din Biroul Oval



Ungaria acuză SUA că se amestecă în politica internă


Un oficial guvernamental maghiar a acuzat Ambasada Americană de la Budapesta că se implică in politica naţională internă, desfăşurând propriile anchete care-i vizează pe foştii guvernanţi maghiari şi se interesează de investigaţiile oficiale demarate de autorităţi. 

Procurorii maghiari au anunţat că Ambasada SUA a cerut informaţii despre mai multe demersuri legale demarate de autorităţile maghiare, în care sunt vizaţi membrii foste administrasţii socialiste. Actualul guvern, condus de partidul Fidesz al lui Viktor Orban, acuză Partidul Socialist de creşterea datoriei publice şi alte activităţi neadecvate în timpul celor opt ani în care s-a aflat la pzutere, transmite „The Wall Street Journal“.

Pe lista celor anchetaţi se regăseşte fostul premier Ferenc Gyurcsany, care este acuzat de fraudă pentru vânzarea unui teren pe care s-a construit ulterior un cazino.

Gyula Budai, oficial guvernamental responsabil de urmărirea acetor investigaţii, şi-a exprimat deschis nemulţumirea faţă de implicarea oficialilor americani, adăugând că aceştia au intervenit şi în aplicarea legislaţiei maghiare.

„Nu cred că eu sau oricine altcineva s-a interesat vreodată asupra procedurilor legale pe care SUA le aplică atunci când vine vorba de politicienii americani“, a declarat Budai într-un interviu televizat. „Asta depăşeşte orice limită“, a adăugat el.

Ambasada SUA a confirmat că a cerut biroulului procurorului general informaţii şi statistici care privesc mai multe cazuri şi că a abordat organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale pentru a cere detalii.

„Asociaţi ai Ambasadei SUA la Budapesta se întâlnesc în mod regulat cu oficiali guvernamentali, politicieni, analişti şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a înţelege mai bine problemele de importanţă locală sau internaţională. Asta fac diplomaţii“, se arată într-un comunicat emis de Ambasada SUA la Budapesta.

Reprezentanţii instituţiei au adăugat că Washingtonul Emite anual un raport privind respectarea drepturilor omului în fiecare ţară, motiv pentru care au cerut respectivele informaţii.

2012 nu a început în cel mai fericit mod pentru vecinii maghiari. Budapesta a cerut iar ajutorul FMI, după ce a încheiat ultimul acord extern cu scandal, forintul a atins noi minime în raport cu euro, iar costurile de împrumut şi primele de risc ale statului ajung la cote-record.

În ultimii trei ani, guvernanţii de la Budapesta au îngheţat pensiile şi salariile, au redus ajutoarele sociale, au majorat TVA de la 20% la 27% (cel mai ridicat nivel din UE) şi au introdus o nouă taxă bancară (cea mai mare din UE) pentru a majora veniturile statului şi pentru reducerea deficitului. Printre măsuri s-a numărat suprataxarea companiilor telecom începând cu 2010 (propunerea iniţială prevedea aplicarea retroactivă a acesteia şi pentru 2009), măsură considerată ilegală, pentru care Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva maghiarilor.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: