15 ianuarie 2012

Viktor Orbán va mai fi premier şi după ce Obama se va căra din Biroul Oval



Ungaria acuză SUA că se amestecă în politica internă


Un oficial guvernamental maghiar a acuzat Ambasada Americană de la Budapesta că se implică in politica naţională internă, desfăşurând propriile anchete care-i vizează pe foştii guvernanţi maghiari şi se interesează de investigaţiile oficiale demarate de autorităţi. 

Procurorii maghiari au anunţat că Ambasada SUA a cerut informaţii despre mai multe demersuri legale demarate de autorităţile maghiare, în care sunt vizaţi membrii foste administrasţii socialiste. Actualul guvern, condus de partidul Fidesz al lui Viktor Orban, acuză Partidul Socialist de creşterea datoriei publice şi alte activităţi neadecvate în timpul celor opt ani în care s-a aflat la pzutere, transmite „The Wall Street Journal“.

Pe lista celor anchetaţi se regăseşte fostul premier Ferenc Gyurcsany, care este acuzat de fraudă pentru vânzarea unui teren pe care s-a construit ulterior un cazino.

Gyula Budai, oficial guvernamental responsabil de urmărirea acetor investigaţii, şi-a exprimat deschis nemulţumirea faţă de implicarea oficialilor americani, adăugând că aceştia au intervenit şi în aplicarea legislaţiei maghiare.

„Nu cred că eu sau oricine altcineva s-a interesat vreodată asupra procedurilor legale pe care SUA le aplică atunci când vine vorba de politicienii americani“, a declarat Budai într-un interviu televizat. „Asta depăşeşte orice limită“, a adăugat el.

Ambasada SUA a confirmat că a cerut biroulului procurorului general informaţii şi statistici care privesc mai multe cazuri şi că a abordat organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale pentru a cere detalii.

„Asociaţi ai Ambasadei SUA la Budapesta se întâlnesc în mod regulat cu oficiali guvernamentali, politicieni, analişti şi reprezentanţi ai societăţii civile pentru a înţelege mai bine problemele de importanţă locală sau internaţională. Asta fac diplomaţii“, se arată într-un comunicat emis de Ambasada SUA la Budapesta.

Reprezentanţii instituţiei au adăugat că Washingtonul Emite anual un raport privind respectarea drepturilor omului în fiecare ţară, motiv pentru care au cerut respectivele informaţii.

2012 nu a început în cel mai fericit mod pentru vecinii maghiari. Budapesta a cerut iar ajutorul FMI, după ce a încheiat ultimul acord extern cu scandal, forintul a atins noi minime în raport cu euro, iar costurile de împrumut şi primele de risc ale statului ajung la cote-record.

În ultimii trei ani, guvernanţii de la Budapesta au îngheţat pensiile şi salariile, au redus ajutoarele sociale, au majorat TVA de la 20% la 27% (cel mai ridicat nivel din UE) şi au introdus o nouă taxă bancară (cea mai mare din UE) pentru a majora veniturile statului şi pentru reducerea deficitului. Printre măsuri s-a numărat suprataxarea companiilor telecom începând cu 2010 (propunerea iniţială prevedea aplicarea retroactivă a acesteia şi pentru 2009), măsură considerată ilegală, pentru care Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva maghiarilor.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: