31 ianuarie 2012

Václav Klaus: "Aceasta este o altă etapă a distrugerii suveranităţii ţărilor europene"



Răspunsul preşedintelui la întrebarea mass-mediei cehe privitoare la poziţia Republicii Cehe faţă de viitorul tratat european de disciplină bugetară

Cum comentaţi atitudinea prim-ministrului Nečas, care s-a alăturat Marii Britanii şi a refuzat participarea Republicii Cehe la Pactul de disciplină bugetară?

Cu poziţia prim-ministrului Nečas sunt pe deplin de acord. Nu cred că s-a alăturat Regatului Unit, mai degrabă interpretez că a acţionat în calitate de reprezentant responsabil al Republicii Cehe. Nu avem niciun motiv să ne ascundem în spatele nimănui, aşa cum a spus cineva. Mă sperie puţin întrebarea dumneavoastră, că participarea Republicii Cehe a fost refuzată "deocamdată". Cred cu tărie că această poziţie nu se va clătina.

O altă dezbatere ar fi o polemică asupra denumirii "pact de disciplină bugetară". Să nu ne amăgim că ar fi vorba despre disciplina bugetară. Se abuzează de situaţia gravă prezentă în zona euro şi recurgerea la genul de presiuni care s-au folosit cu câţiva ani în urmă, de exemplu, la aprobarea Tratatului de la Lisabona, nu are nicio şansă de succes. Aceasta este o altă etapă a distrugerii suveranităţii ţărilor europene, trecerea la o uniune fiscală, care într-o terminologie mai uşor de înţeles ar însemna privarea statelor de responsabilitatea asupra bugetelor lor naţionale.

http://www.klaus.cz/clanky/3028

>> Băsescu: "S-a stabilit un compromis acceptabil din punctul nostru de vedere"

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: