03 decembrie 2011

UE face concesii Moscovei (Focus Energetic)



Comisia Europeană nu doreşte modificarea prevederilor celui de-al treilea pachet energetic şi consideră propunerea ireală”, dar Bruxellesul va încerca să aplice anumite “excepţii” în cazul Rusiei, a declarat joi, 1 decembrie 2011, la Moscova, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Cel de-al treilea pachet energetic include şase acte normative, prin care se restricţionează activitatea companiilor integrate vertical, cum este cazul monopolului rus Gazprom. Concret, documentul prevede că acele companii care vând gaz nu pot deţine reţele de transport – conducte, informează Agerpres.

“Modificarea acestor norme ale Uniunii Europene (UE) este considerată de către noi nedorită şi ireală, dar există posibilitatea de a face unele excepţii”, a afirmat Gunther Oettinger, într-o conferinţă comună de presă cu ministrul rus al energiei, Serghei Şmatko. Demnitarul de la Bruxelles a anunţat că va analiza, la începutul anului, cu experţii europeni în ce măsură pot fi aplicate aceste excepţii în cazul Rusiei.

Ministrul rus a spus, la rândul său, că Moscova înţelege că cel de-al treilea pachet energetic este unul de bază pentru o serie de legi ce vor fi ratificate de statele UE. Dar companiile ruseşti sunt interesate ca investiţiile pe care le fac în infrastructura de transport să fie apărate, a adăugat Serghei Şmatko.

Cel de-al treilea pachet energetic al UE, elaborat în 2009, cerea tuturor statelor membre să-şi armonizeze până în martie 2011 legislaţia naţională în domeniu cu normele documentului european, dar majoritatea ţărilor au neglijat acest termen, comentează RIA Novosti.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a afirmat, în luna octombrie, că adoptarea celui de-al treilea pachet energetic creează probleme în cooperarea cu UE şi că Rusia trebuie să pregătească măsuri de retorsiune.

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Ne pun la pamant cu gazul ! Inteleg ca de la 1 ianuarie se majoreaza cu 30%

Riddick spunea...

... și curentul, și apa...

Crystal Clear spunea...

Plang toate fabricile...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: