Pe 2 noiembrie 2011, Václav Klaus a rostit un discurs în fața cadrelor superioare din armată, în care a menționat rolul armatei de a apăra statul, într-o lume care se confruntă cu globalizarea și într-o Europă în care se manifestă tendințe unificatoare. Discursul a dat prilejul unor atacuri contra lui Klaus, precum cel al lui Sorin Ioniță: "Privesc cu tristeţe şi îngrijorare cum se îngustează spaţiul pentru
discuţie raţională în România (despre Casa Regală, criză, soarta zonei
euro sau orice altceva) sau aiurea, chiar în momentele când lumea trece
prin situaţii dificile, iar cetăţeni, care altădată păreau întregi la
minte, încep să tropăie cu copite de rinocer. De exemplu, preşedintele
ceh Klaus, care tocmai a cerut armatei să apere ţara de globalizare şi
unificare europeană. Una e să fii eurosceptic, alta este să te alături
oficial echipei Lady Gaga".
Aşa cum a spus Klaus, de această dată despre militari - drept la replică nr. 41
La articolul "Comandantul suprem al erorilor" din data de 8 noiembrie, cu autor necunoscut, activistul evident pro-globalizare, Tomáš Weiss, abordează cu curaj subiectul comandantului suprem al forţelor armate - în zona de comentarii a ziarului Hospodářské noviny, nu în spațiul comentariilor cititorilor .
Se pare că opiniile mele ar evolua de la "o necunoaștere profundă la o înțelegere greșită" şi chiar ar urmări "popularitatea printre alegători, chiar cei viitori" (!), un punct de vedere fascinant, al unei "forţe armate profesioniste", deşi despre aceasta nu am spus nici măcar un singur cuvânt în discursul meu susținut în fața Comandamentului Armatei Republicii Cehe, în 2 noiembrie.
Dl. Weiss susține, în principal, în articolul său, că aș fi spus că "armata cehă ar trebui să protejeze împotriva tendinţelor de globalizare din lume şi tendinţelor unificatoare din Uniunea Europeană". Insist că nu am spus așa ceva. Aşadar, eu aș fi, într-adevăr, prost. Deşi cred că noi, cetăţenii Republicii Cehe, trebuie să ne apărăm împotriva tendinţelor de globalizare şi unificare, nu cred că ar trebui să facă aceasta armata.
Am spus ceva complet diferit: "nevoia ajutorului pentru a apăra armata, mai ales atunci când dumneavoastră împreună cu unii dintre noi apărați existenţa ţării noastre - într-o lume confruntată cu globalizarea şi într-o Europă confruntată cu tendinţe unificatoare". Am spus că nemulțumirile de mai mulţi ani, reducerile de fonduri pentru armată, pot fi oprite, și că oamenii - din Republica Cehă, nu din ipotetica "lume globalizată" - cred în necesitatea unei bune înarmări a Republicii Cehe.
Necesitatea de a avea o armată merge împreună cu nevoia de a avea un stat. Numai statul poate avea o armată, alte tipuri de organizaţii pot avea o agenţie de securitate. Aşa că am apelat la o parabolă pentru public, înaltul comandament al armatei, pentru alocarea mai multor bani pentru scopuri militare, fonduri de care au nevoie pentru a putea apăra ţara noastră, să nu fie nevoie - cum scrie dl. Weiss - ca "un batalion mecanizat să atace birourile multinaţionalelor, undeva la periferia orașului Praga". Dacă acest domn le predă studenţilor de la universitate, atunci asta e trist.
A mă învăța pe mine că "armata trebuie să fie clar separată de politică" şi că "trebuie să fie subordonată, dimpotrivă, politicienilor", este inutil. O știam. Am încercat să le explic, cu toate acestea, globaliștilor, faptul că regiunea (şi Institutul pentru Politici Europene, la care - se pare - autorul, deasemenea, lucrează, doreşte regiuni în Europa, mai degrabă decât state) - nici Boemia de Sud, nici Austria Superioară, nici Turingia şi nici regiunea Oder-Neisse - nu poate avea o armată. Ele pot avea agenţiile lor de securitate.
Václav Klaus, 09 noiembrie 2011
http://www.klaus.cz/clanky/2961
4 comentarii :
Super : "Necesitatea de a avea o armată merge împreună cu nevoia de a avea un stat. Numai statul poate avea o armată, alte tipuri de organizaţii pot avea o agenţie de securitate. Aşa că am apelat la o parabolă pentru public, înaltul comandament al armatei, pentru alocarea mai multor bani pentru scopuri militare, fonduri de care au nevoie pentru a putea apăra ţara noastră, să nu fie nevoie - cum scrie dl. Weiss - ca "un batalion mecanizat să atace birourile multinaţionalelor, undeva la periferia orașului Praga". Dacă acest domn le predă studenţilor de la universitate, atunci asta e trist."
"Am încercat să le explic, cu toate acestea, globaliștilor, faptul că regiunea (şi Institutul pentru Politici Europene, la care - se pare - autorul, deasemenea, lucrează, doreşte regiuni în Europa, mai degrabă decât state) - nici Boemia de Sud, nici Austria Superioară, nici Turingia şi nici regiunea Oder-Neisse - nu poate avea o armată. Ele pot avea agenţiile lor de securitate."
Sunt puternic ancorați în învățământ, iar un pișpirache gen Funeriu le face jocul.
Stiu, educatia pe care o da societatea impune mentalitati,modul in care privesc viata si formeaza chiar caracterul indivizilor.
Influenta familiei se loveste de acest zid din ce in ce mai puternic.
Rezultatele sunt dezastruase de multe ori...
Trimiteți un comentariu