"După momentul intrării României in Uniunea Europeană, va fi necesară o perioadă de tranziţie de 1 - 2 ani înainte de introducerea monedei euro"
Adrian Năstase (2003)
Planul era şi este să aderăm rapid la zona euro. Un plan care îi face pe mulţi observatori străini să ridice din sprâncene (sau chiar să se amuze) având în vedere că şi foştii candidaţi şi actualii membri şi-au pierdut până la dispariţie din apetitul lărgirii zonei euro. Cu excepţia României. În ultimii ani, creditele în euro au fost lăsate să devină dominante, iar guvernanţii şi BNR au închis ochii la faptul că preţurile din România au început să fie prezentate fără nicio noimă în euro în locul monedei naţionale care încă este leul. Telefonia mobilă, automobilele (inclusiv cele fabricate în România), grădiniţele particulare, până şi geamurile şi multe altele au preţuri denominate în euro. Ni se spune de către aceiaşi oficiali (ca o scuză probabil) că "ce pot face autorităţile dacă asta este preferinţa românilor". Ca şi cum, românii, plătiţi cu salarii în lei, ard de nerăbdare să îşi asume riscul valutar pe care firmele şi băncile, iată, cu concursul autorităţilor, îl transferă cu nonşalanţă pe umerii lor.
Bun. Dar să zicem că această euroizare prematură a economiei româneşti, cu complicitatea autorităţilor, nu era decât o perioadă de trecere spre apartenenţa la zona euro. În aceste condiţii, faptul că BNR şi-a autoasumat captivitatea politicii monetare în colivia cursului de schimb nu părea decât un sacrificiu în plus, dar justificat, pe altarul aderării la zona euro. Ce conta prăbuşirea consumului sau faptul că economia avea nevoie inclusiv de stimuli monetari pentru a creşte, că inflaţia era indusă de măsuri pur administrative sau de natură exogenă (preţurile la materii prime) şi nu de consumul deşănţat al anilor precedenţi… Dobânda de referinţă a fost ţinută cu stoicism sus de dragul apărării cursului, temerile fiind legate de impactul inflaţionist pe care o depreciere a leului l-ar fi putut avea asupra economiei euroizate prematur.
Unde suntem acum? Inflaţia a ajuns la cea mai scăzută valoare postdecembristă datorită în principal preţurilor la alimente şi datorită lipsei presiunii consumului în general. Pe de altă parte, prognozele de creştere economică a României sunt ajustate în jos, fiind evident că o creştere bazată doar pe exporturi spre o economie europeană aflată pe marginea recesiunii nu are cum să ducă la o revigorare semnificativă a economiei româneşti, în lipsa creşterii consumului. Pe de altă parte, tensiunile externe sunt în creştere şi induc o presiune în direcţia deprecierii leului. Este un moment al adevărului pentru BNR, care trebuie să dovedească în ce măsură referirile la inflaţie în momentul luării deciziilor precedente de politică monetara erau reale sau doar un paravan pentru o politică monetară care ţintea de fapt cursul.
Deocamdată preferinţa pentru ţintirea cursului pare evidentă, precum şi indiferenţa autorităţilor pentru preţurile denominate în euro pe care le întâlneşti la tot pasul. Totul de dragul respectării planului iniţial al trecerii la euro. Şi iarăşi mă văd nevoit să invoc imaginea soldatului japonez aflat în luptă în tranşee la ani de zile după ce s-a terminat războiul, el respectând misiunea stabilită iniţial într-un cu totul alt context.
Lumea este într-un proces profund de schimbare. Zona euro cunoaşte provocări fără precedent, punând sub semnul întrebării însăşi existenţa ei, dar România continuă să defileze cu proiectul iniţial, să nu corecteze erorile făcute, fără nici cel mai mic semn că autorităţile şi-ar pune vreo întrebare legată de viabilitatea planului iniţial sau de oportunitatea revizuirii calendarului. Nu ar trebui ca în locul unui marş forţat să ne acordăm răgazul de a aştepta să vedem cum va evolua zona euro şi să ştim la ce fel de uniune vom adera? Nu ar trebui să reinstaurăm dominaţia leului în preţurile din economia românească? Nu ar trebui BNR să înceapă să se preocupe şi ea, alături de alte bănci centrale, şi de stimularea creşterii economice? Nu ar trebui stimulată mai mult creditarea în lei? BNR nu a făcut un secret din faptul că obiectivul de aderare la zona euro este o modalitate de a ancora deciziile politice într-o zonă cât mai realistă şi sustenabilă. Între timp însă, aş argumenta că ancora pe care aderarea la zona euro o reprezenta pentru deciziile politice este pe cale să fie înlocuită de vigilenţa (dacă nu chiar integrarea) fiscală crescută a UE şi de lecţiile oferite de dezastrele produse de politicile populiste ale altor ţări.
O discuţie adevărată pe subiectul aderării la zona euro lipseşte, iar decidenţii par incapabili să îşi ajusteze planul iniţial la noile realităţi, care includ o doză mare de incertitudine asupra modului în care va arăta zona euro în următorii ani. Modelul iniţial trebuie reanalizat, regândit, iar leului îi trebuie redată importanţa pe care zlotul şi forintul o au în ţările de origine şi care permite acestor ţări să privească cu multă detaşare problema aderării la euro. O regândire a modelului iniţial şi ajustările de politici care vor decurge de aici ne vor permite să intrăm în zona euro la momentul oportun, fără a fi sub presiunea consecinţelor unor decizii luate într-un cu totul alt context.
http://www.zf.ro/opinii/planul-era-sa-aderam-rapid-la-zona-euro-acum-e-nevoie-de-un-plan-b-8882734
6 comentarii :
Oamenii cu capul pe umeri s-au trezit.Marionetele care ne conduc or sa ne vorbeasca despre aderarea la zona euro si dupa ce acesta va dispare....
"Nu ar trebui ca în locul unui marş forţat să ne acordăm răgazul de a aştepta să vedem cum va evolua zona euro şi să ştim la ce fel de uniune vom adera? "
Mereu mi s-a părut ciudată denominarea anumitor preţuri în euro, precum şi încheierea de contracte de credit pe euro, cu plata în lei, după cursul de schimb.
Exact, si pe mine m-a deranjat chestia asta ! Si uite ce-a iesit :anult trecut ai mei plateau rata 1200 lei/luna .Acum platesc 1500lei/luna.
Cum sa numim o astfel de politica bancara ?
Tradarea propriului popor !
Pai a fost schema bancherilor de la inceput. Intai au bagat o inflatie masiva in lei, noi avand un risc mai mare decat altii la neplata (aiurea, Romania nu era indatorata deloc, putea plati fara probleme insa trebuiau falimentate fabricile/industriile pentru a fi cumparate pe nimic), pe urma oamenii s-au obisnuit cu inflatia generata de PSD (salarii compensatorii, preluarea deficitelor la bugetul de stat samd), iar cand toata lumea repeta placa cu indexarea salariilor (cam prin 2000) uite ca au inceput unii sa puna contractele in Euro, de parca asta era moneda la care trebuia sa ne raportam.
Acelasi lucru s-a intamplat cam in toate tarile socialiste, indiferent ca era vorba de dolari sau marci sau franci elvetieni intotdeauna ei se raportau la altceva.
Prostia se poate vedea inclusiv din modul in care este prezentat la tv cursul de schimb - in loc sa spuna cati euro reprezinta UN LEU, toti prezinta cati Lei reprezinta un Euro. In loc sa fie 0.2345 etc noi zicem 4,3.
Cand creste cursul sageata e verde, ca si cand deprecierea leului este de dorit. Cand scade cursul uite ca e cu rosu, desi culmea, asta ar insemna o putere mai mare de cumparare pentru omul de rand.
E o tampenie inceputa pe vremea hiperinflatiei, cand era greu sa tii pasul cu zerourile ce trebuiau adaugate. Insa asta nu schimba cu nimic modul in care ar trebui sa privim acest indicator.
Faza amuzanta e ca prin 2000-2004, uite ca toti aveau contracte in Euro, sperand ca Leul se va devaloriza in continuare iar ei vor castiga. Ei bine, de la 41.000 de Lei uite ca acesta a ajuns la 30 si ceva, adica exact pe dos. Multi au descoperit atunci ca platile intarziate si contractele in Euro erau in defavoarea lor si nu ii avantajau deloc, ca pierdeau nu doar profitul afacerii ci chiar intrau pe pierderi.
Economia se integrase inaintea politicului, ca intotdeauna. Cei care stiau care e situatia si-au dat seama ca Romania e o tara de muls, adica au facut presiuni pentru a NU se reduce riscul de tara, pentru ca ei sa poata muta banii intre tari adaugand un comision nesperat (5-10%). Tot sa faci asa afaceri.
Acum nu mai stie nimeni in ce directie se va duce cursul de schimb, sau daca va mai exista un curs de schimb. Euro e o moneda care nu are nici un fundament, singurul ei motiv de a exista a fost expansiunea granitelor, si atat. Cum a incetat expansiunea (Georgia, Turcia), uite ca a inceput si criza - ca nu mai au pe cine pacali.
Probabil asta era si scenariul, mai exact la un moment dat sa colapseze pentru a forta adoptarea unei noi monede (probabil globale), in care vei fi obligat sa tranzactionezi ORICE. Spre binele tuturor, bineinteles..
Probabil vor ingloba Rusia si China la fel cum au inghitit si francul elvetian. Ce mai conteaza cedarea de suveranitate.. aia nici nu mai conteaza..
(pentru ei)
Foarte bine ai punctat, exact aşa s-a întâmplat. Viitorul, însă, nu e sigur care va fi.
Foarte bun comentariul!
"Cand creste cursul sageata e verde, ca si cand deprecierea leului este de dorit. Cand scade cursul uite ca e cu rosu, desi culmea, asta ar insemna o putere mai mare de cumparare pentru omul de rand"
Asta m-a revolta si pe mine !
Jurnalistii care fac asa ceva se gandesc saracii ca trebuie sa-si plateasca ratele in euro si le trebue mai multi lei.Au salariul fixat in lei...
Euro este un mare, mare jaf
Trimiteți un comentariu