17 octombrie 2011

Pe regionalizare, "diferenţa" dintre USL şi PDL este numai de stil



Andrei Marga (PnL), la Realitatea TV Cluj. Caută să prezinte regionalizarea drept o chestiune pozitivă, firească, ba chiar dorită şi aşteptată (dar care este "greşit abordată în contextul actual"). A mai făcut-o şi în trecutul nu prea îndepărtat, în privinţa "Statelor Unite ale Europei" - conferinţa din 2008 de la Universitatea Babeş-Bolyai.


"Vorbim de un concept care s-a dezvoltat la noi, în Transilvania, în comunitatea săsească. România are nevoie de o discuţie calmă despre regionalizare. Pentru aceasta e nevoie de o reorganizare a contexului în care se pune problema, de scoatere de sub influenţa politică actuală", a explicat profesorul Marga.

Modul actual de prezentare a necesităţii reorganizării teritoriale ar avea la bază, astfel, "problema obsesivă pentru preşedintele Băsescu de a evita ca o anume împărţire să ducă la o victorie a opoziţiei". "Pe mine mă nelinişteşte să văd că în toată lumea sunt mişcări de protest împotriva unor guuvernări mult mai bune decât a noastră, iar la noi stau cu toţii la televizor. Dacă nimeni nu se delimitează public de situaţia actuală nu cred că putem cere mai mult", a declarat editorialistul Octavian Hoandră, celălalt invitat al emisiunii, alături de Rareş Bogdan, directorul Ziua de Cluj.

http://www.ziuadecj.ro/politica/marga-romania-are-nevoie-de-o-discutie-calma-despre-regionalizare--76063.html

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: