17 octombrie 2011

Pe regionalizare, "diferenţa" dintre USL şi PDL este numai de stil



Andrei Marga (PnL), la Realitatea TV Cluj. Caută să prezinte regionalizarea drept o chestiune pozitivă, firească, ba chiar dorită şi aşteptată (dar care este "greşit abordată în contextul actual"). A mai făcut-o şi în trecutul nu prea îndepărtat, în privinţa "Statelor Unite ale Europei" - conferinţa din 2008 de la Universitatea Babeş-Bolyai.


"Vorbim de un concept care s-a dezvoltat la noi, în Transilvania, în comunitatea săsească. România are nevoie de o discuţie calmă despre regionalizare. Pentru aceasta e nevoie de o reorganizare a contexului în care se pune problema, de scoatere de sub influenţa politică actuală", a explicat profesorul Marga.

Modul actual de prezentare a necesităţii reorganizării teritoriale ar avea la bază, astfel, "problema obsesivă pentru preşedintele Băsescu de a evita ca o anume împărţire să ducă la o victorie a opoziţiei". "Pe mine mă nelinişteşte să văd că în toată lumea sunt mişcări de protest împotriva unor guuvernări mult mai bune decât a noastră, iar la noi stau cu toţii la televizor. Dacă nimeni nu se delimitează public de situaţia actuală nu cred că putem cere mai mult", a declarat editorialistul Octavian Hoandră, celălalt invitat al emisiunii, alături de Rareş Bogdan, directorul Ziua de Cluj.

http://www.ziuadecj.ro/politica/marga-romania-are-nevoie-de-o-discutie-calma-despre-regionalizare--76063.html

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: