05 octombrie 2011
Ilie Şerbănescu: Nokia pleacă şi cu trenul de marfă (Bloombiz.ro)
La numai doua-trei zile dupa ce s-a dat unda verde privatizarii cu pierderea majoritatii a companiei de transport feroviar marfa, corporatia transnationala Nokia a anuntat ca pleaca din Romania. O simpla coincidenta s-ar putea spune! Doar aparent insa o simpla coincidenta, pentru ca ambele episoade au o legatura stransa cu retetele prescrise Romaniei de "tandemul distrugerii"! Caci altminteri n-ar putea fi numit cuplul FMI-Banca Mondiala in raport cu ravagiile produse in economia din Romania de deciziile si "recomandarile" acestor institutii.
Consecinta directa a dezmembrarii companiei nationale integrate de cai ferate, starea precara a transportului feroviar de marfa a fost folosita de acest "tandem al distrugerii" ca pretext pentru impunerea catre Romania a instrainarii societatii nationale de transport marfa in favoarea unei companii vest-europene de profil, probabil deja pregatita pentru preluare.
Desigur, aproape mai pe nimic, in masura situatiei financiare afisate ca falimentare! Situatie in care acaparatorul este prezentat, tot desigur, ca mantuitor! Se reproduce la indigo scenariul din cazurile instrainarilor Petrom, distributiilor de gaze si distributiilor de electricitate, care nici macar "privatizari" n-au putut fi numite, caci transferurile s-au facut spre companii de stat, dar apartinand altor state si nu statului roman.
Apoi, dupa venirea stapanului strain, se mai dau cateva mii de oameni afara, se dezincapusaza compania de niscai capuse ale clientelei de partid sau transpartinice centrale si locale si, fara a se face vreo noua investitie, dar marindu-se sever preturile de livrare, compania ajunge subit pe profit.
Tandemul FMI-BM arata cat de minunate retete recomanda, iar compania straina transfera profiturile catre tara de origine spre prosperitatea de acolo, in timp ce statul roman pierde inca o piesa strategica, precum si unica posibilitate de a gestiona o rezolvare civilizata a traficului rutier care depinde coplesitor de dezvoltarea (in sensul larg al cuvantului) a transportului de marfa feroviar.
Iar poporul roman saraceste inca un pic, avand insa mangaierea ca o face nu singur, ci odata cu tara! Poate aparent curios, plecarea Nokia din Romania si consecintele ei au o legatura inca si mai profunda cu retetele (programe si politici) prescrise Romaniei de "tandemul distrugerii" si cu tipul de economie la care s-a ajuns prin aplicarea deja de aproape doua decenii a acestor retete.
Plecarea in sine demonstreaza fara echivoc ca este o simpla baliverna povestea ca a avea relatii contractuale cu FMI si mai ales a respecta clauzele lor si "recomandarile" institutiei inseamna credibilitate fata de investitorii straini! Cand ii convine in raport cu maximizarea profitului propriu, o multinationala taie si in carne vie, facand ceva pe povestile macroeconomice ale FMI.
Politica principiala si principala ceruta de "tandemul distrugerii" autoritatilor romane - respectiv promovarea unor salarii mici ca atractie pentru investitorii straini! - se dovedeste pe cat de inutila conjunctural, pe atat de nociva pe termen lung.
Discutand exclusiv din punctul de vedere al investitorilor straini, caci din punctul de vedere al economiei nu mai analizeaza nimeni problemele, salariile de tip sclavagist din Romania, in timp ce nu pot fi atat de mici precum cele de tip comuna primitiva din alte tari subdezvoltate, sunt insa suficient de mici pentru a insemna o piata interna restransa si o impovarare imensa cu contributii sociale mari. Din aceasta cauza, doar salariile nete sunt mici in Romania, dar costul locului de munca nu este mic.
http://www.bloombiz.ro/business/nokia-pleaca-si-cu-trenul-de-marfa-_1496602
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Şi nimeni (dintre politicieni) nu protestează; ba-l şi văd înregistrat "legal". De ce nu se face o razie la această oficină separ...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
Assange a fost arestat în Marea Britanie pe baza unui mandat de arestare emis de Suedia pentru "viol, agresiune sexuală şi coerci...
-
La întâlnirea cu Herman van Rompuy, Traian Băsescu a declarat : "Cred că domnul preşedinte Herman van Rompuy a acoperit toată ...
-
"Elefantul nu a consumat carne din cauză foamei, ci pentru că a vrut să se răzbune pe oameni" Un elefant `canibal` a fost împu...
-
The Germanization of Europe 2011/02/14 BERLIN - "Pactul UE pentru Competitivitate" propus de către Germania şi Franţa ...
-
Revista AGERO Psiholog - Cercetător drd. Gabriel Ungureanu „Ploaia care va veni le va potopi pe toate, Să încercăm să facem noi...
-
NEW.EURO-MED.DK : East-west theatre II T he following shows how the NWO actors play a deceptive game to delude us into their Lucifer...
-
- Băse - Soros - niku_elektriku - Alina Mungiu-Pippidi - Mr. Blogary - Theophyle - sunt un impertinent (n'aşa ? ;-) ...
6 comentarii :
Incep sa-l iubesc din nou pe Ilie Serbanescu....
Le zice bine, dar ar trebui să mai umble niţel la stil, să nu pară o morocăneală, doar.
mie mi s-a parut bun intotdeauna I. Serbanescu. iar articolul asta nu face exceptie.
Pe când mai citeam revista "22" (n-o mai fac de prin 2005-2006), îl vedeam altfel, cam "populist". Deh, eram încă influenţat de "otrava" soros-GDS. De-aia a şi plecat de la "22", unde mai scria, că începuse să le zică prea pe faţă.
nu a plecat, l-au dat afara pentru ca aparea la A3...am si scris un editorial pe tema asta, mi se pare ca ultimul lui articol din 22.
Tiens, tiens... oricum, nu prea se "prizau" reciproc. Parcă îmi amintesc acum momentul plecării, asta a fost motivaţia.
Trimiteți un comentariu