05 octombrie 2011

Slovacii încep să se trezească după 1000 de zile trăite cu euro în portofel



Vocea Rusiei:

Destinul euro se decide în Slovacia

Declaraţiile ministrului slovac al Finanţelor, Ivan Miklos, privind o posibilă ieşire din Zona euro, au atras atenţia experţilor ruşi. „Slovacia trebuie să renunţe la euro, dacă Banca Centrală Europeană va salva Spania la fel cum salvează Grecia sau Irlanda” („Hospodarske noviny”), consideră ministrul de Finanţe.

De menţionat că dintre cele 17 ţări din Zona euro doar parlamentele din Slovacia, Olanda, Portugalia şi Malta nu aprobă până în prezent extinderea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF).

Vă prezentăm în continuare interviul acordat pentru „Vocea Rusiei” de analistul slovac Dusan Kern.

Dusan Kern: Slovacii încep „să se trezească” după 1000 de zile trăite cu euro în portofel. Este îngrijorător faptul că în Parlamentul slovac coaliţia de guvernare s-a dezbinat în ce priveşte euro. Există zvonuri că, dacă în ţară va continua orientarea spre valuta europeană, se va pune problema reorganizării Guvernului ori a alegerilor anticipate. La Bratislava vin tot mai multe personalităţi de rang înalt din Uniunea Europeană, care încearcă să convingă că trebuie susţinută reforma FESF, altfel Slovacia va pierde încrederea Marii Europe. Eu cred că totuşi votul din Parlament va fi favorabil adepţilor reformei fondului de stabilitate, deşi nu sunt convins că ajutorarea la nesfârşit a datornicilor este calea optimă de soluţionare a crizei.

Vocea Rusiei: Dar care este calea optimală?

Dusan Kern: Probabil că totuşi sunt necesare reforme de structură. Nu vorbesc despre ideea Statelor Unite ale Europei. Însă piaţa valutei unice trebuie reglementată. Aceste mecaniste sunt cunoscute: o vistierie comună, un control total asupra cheltuielilor bugetare a fiecărei ţări şi a emisiei de titluri de creanţă.

Vocea Rusiei: Controlul total asupra politicii bugetare se realizează din afară, ceea ce înseamnă pierderea unei părţi a suveranităţii. Slovacia este pregătită pentru asta?

Dusan Kern: În societate şi între politicieni au loc discuţii. Însă părerea mea este următoarea: dacă avem aceeaşi valută cu principalul nostru partener comercial, Germania, atunci şi instrumentele financiare trebuie să fie comune. Pierderea unei părţi a suveranităţii este inevitabilă. Nu de mult, Slovacia a fost dată exemplu ca ţară cu ritm ridicat de creştere economică. Şi ce vedem acum? O reducere drastică. În locul celor 3,6 procente anuale prognozate, se aşteaptă 2,3% şi este posibilă încetinirea mai puternică a creşterii. Toate acestea stârnesc îndoiala oamenilor faţă de rezonabilitatea aderării la Zona euro. Vecinii noştri, cehii, de aceea nici nu se grăbesc să adere. Au astfel posibilitatea să-şi administreze singuri finanţele lor.

Vocea Rusiei: În acest moment dificil pentru Zona euro, premierul rus, Vladimir Putin, s-a pronunţat pe paginile unui ziar rusesc pentru crearea în viitor a unui spaţiu economic unic al UE şi al Uniunii Euroasiatice în curs de formare. Cum vi se pare această idee?

Dusan Kern: Ea merită o examinare serioasă. Proiectul lui Putin reprezintă o perspectivă absolut reală, deşi nu pentru ziua de mâine. Pe fundalul cataclismelor legate de euro, rubla pare mai sigură. Apropierea de un partener cu o astfel de valută ar putea adăuga stabilitate pieţei europene.

4 comentarii :

postoricanul spunea...

hai sa nu mai fim ipocriti, cand cvasimajoritatea din creditele de consum ale populatiei sunt in referinta euro, practic am adoptat euro ca parghie si am lasat foarte mica marja de manevra BNR.

daca maine scade cursul leului cu 20% (ca in 2009 in UK) nu s emai returneaza creditele si cad bancile ca popicele. Deci folosim euro, gandim in euro...orice variatie mai mare de 5% ne zbarleste parul pe spinare...restul sunt detalii.

As indrazni sa spun ca ne e mai rau asa, nici sa putem devaloriza leul...si nici ratingul nostru sa beneficieze de garantia UE pentru moneda.

Riddick spunea...

Şi cu baba care are pensie de "6 milioane" (600 RON) ce facem, îi dăm 140 de euro ? Se poate trăi cu suma asta ?

postoricanul spunea...

ce conteaza daca sunt 6 milioane sau 140 de euro? aceeasi mizerie e doar si nu o sa creasca pretul la patrunjel in piata din care cumpara ea daca am trecut la euro...ca ala daca creste nu se vinde. din contra...acum se fac niste calcule de risc si se iau niste marje de protectie si adaos cand e vorba de curs si importuri si exporturi...cand om avea euro nu se vor mai lua.

foarte serios repet...suntem de facto in zona euro fara a avea avantajele tarilor din zona euro. cu cat o taraim mai mult cu atat pierdem mai mult la comisioane de schimb si risc. Daca s-a facut prostia sa se accepte imprumuturile generalizate in monede straine de la banci straine...ne meritam soarta de colonie.

Riddick spunea...

Grecii asta au făcut, şi erau (şi încă sunt) peste noi ca PIB &all.

Oricum, nu de dezbaterea noastră, aici, depind lucrurile.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: