05 octombrie 2011

Bulgaria şi Cehia nu au de gând "deocamdată" să treacă la euro, România strânge cureaua tocmai în acest scop



România liberă:

Bulgaria şi Cehia nu vor să adere deocamdată la Zona euro

Premierii Bulgariei şi Cehiei au anunţat că ţările lor nu vor încerca deocamdată să adere la Zona euro, din cauza crizei deficitelor cu care se confruntă în prezent ţările membre, relatează NewsIn, citând Sofia News Agency.

"Vom adera la Zona euro atunci când vom vedea reguli clare acolo. Altfel, se transformă dintr-un stâlp de stabilitate într-un loc în care dai bani pentru a-i susţine pe cei care au probleme, iar scopul său este, de fapt, complet diferit", a declarat premierul Boiko Borisov, în deschiderea Forumului de afaceri bulgaro-ceh, la Praga.

Omologul său ceh, Peter Necas, a exprimat un punct de vedere similar în ceea ce priveşte criza deficitelor şi extinderea Zonei euro.

"Guvernele Cehiei şi Bulgariei refuză ferm să declare o dată pentru aderarea la Zona euro, pentru că nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu proiectul", a spus Necas după întâlnirea cu Borisov.

"În plus, putem vedea cu toţii cum uniunea monetară actuală se tranformă într-o uniune de transfer de bani sau chiar într-o uniune a deficitelor", a subliniat Necas.

"Bulgaria este ţara cu una dintre cele mai mici datorii externe din UE, avem o rezervă fiscală stabilă, ceea ce reprezintă o precondiţie bună pentru stabilitatea levei bulgare", le-a dat asigurări Borisov potenţialilor investitori cehi.

De asemenea, el a respins categoric zvonurile că Bulgaria ar putea avea nevoite de un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

>> Bulgaria, Czech Republic Vow to Steer Clear of 'Euro Zone Debt Union' (Sofia News Agency)

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Toti conducatorii statelor non euro s-au lamurit.Doar Basescu si Boc o tin langa cu euro....

Riddick spunea...

Şi polşevicii lui Tusk, deşi fac tot felul de ocolişuri, că duminica sunt alegerile.

Crystal Clear spunea...

Stiu, pana si astia nu spun e fata c a sa poata castiga alegerile partidul lor.
Basescu+Boc vor insa sa ingroape PDL...

eunuke spunea...

şi nu numai băseboc, toţi pedeliştii îs trup-şi-suflet captivi cauzei europeiste. nu se mai aude nicio voce critică la adresa vreunei instanţe europene, a vreunei politici europene, a vreunui proiect european. in tabăra lor este tăcere infernală, şi oricine gesticulează, ca răspuns la frămîntările publicului, o face pentru a exprima obedienţa faţă de organele centrale ue şi o capitulare pe toată linia. [culmea, singura excepţie relativă e histrionicul urban]

Riddick spunea...

Nici Urban nu e coerent, l-am văzut cum cerea boicotarea... produselor olandeze (după decizia olandezilor privind Schengen). Ca şi cum gestionarea regimului frontierei nu (mai) este o prerogativă a statelor, fie ele şi din UE.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: