05 octombrie 2011

Bulgaria şi Cehia nu au de gând "deocamdată" să treacă la euro, România strânge cureaua tocmai în acest scop



România liberă:

Bulgaria şi Cehia nu vor să adere deocamdată la Zona euro

Premierii Bulgariei şi Cehiei au anunţat că ţările lor nu vor încerca deocamdată să adere la Zona euro, din cauza crizei deficitelor cu care se confruntă în prezent ţările membre, relatează NewsIn, citând Sofia News Agency.

"Vom adera la Zona euro atunci când vom vedea reguli clare acolo. Altfel, se transformă dintr-un stâlp de stabilitate într-un loc în care dai bani pentru a-i susţine pe cei care au probleme, iar scopul său este, de fapt, complet diferit", a declarat premierul Boiko Borisov, în deschiderea Forumului de afaceri bulgaro-ceh, la Praga.

Omologul său ceh, Peter Necas, a exprimat un punct de vedere similar în ceea ce priveşte criza deficitelor şi extinderea Zonei euro.

"Guvernele Cehiei şi Bulgariei refuză ferm să declare o dată pentru aderarea la Zona euro, pentru că nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu proiectul", a spus Necas după întâlnirea cu Borisov.

"În plus, putem vedea cu toţii cum uniunea monetară actuală se tranformă într-o uniune de transfer de bani sau chiar într-o uniune a deficitelor", a subliniat Necas.

"Bulgaria este ţara cu una dintre cele mai mici datorii externe din UE, avem o rezervă fiscală stabilă, ceea ce reprezintă o precondiţie bună pentru stabilitatea levei bulgare", le-a dat asigurări Borisov potenţialilor investitori cehi.

De asemenea, el a respins categoric zvonurile că Bulgaria ar putea avea nevoite de un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

>> Bulgaria, Czech Republic Vow to Steer Clear of 'Euro Zone Debt Union' (Sofia News Agency)

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Toti conducatorii statelor non euro s-au lamurit.Doar Basescu si Boc o tin langa cu euro....

Riddick spunea...

Şi polşevicii lui Tusk, deşi fac tot felul de ocolişuri, că duminica sunt alegerile.

Crystal Clear spunea...

Stiu, pana si astia nu spun e fata c a sa poata castiga alegerile partidul lor.
Basescu+Boc vor insa sa ingroape PDL...

eunuke spunea...

şi nu numai băseboc, toţi pedeliştii îs trup-şi-suflet captivi cauzei europeiste. nu se mai aude nicio voce critică la adresa vreunei instanţe europene, a vreunei politici europene, a vreunui proiect european. in tabăra lor este tăcere infernală, şi oricine gesticulează, ca răspuns la frămîntările publicului, o face pentru a exprima obedienţa faţă de organele centrale ue şi o capitulare pe toată linia. [culmea, singura excepţie relativă e histrionicul urban]

Riddick spunea...

Nici Urban nu e coerent, l-am văzut cum cerea boicotarea... produselor olandeze (după decizia olandezilor privind Schengen). Ca şi cum gestionarea regimului frontierei nu (mai) este o prerogativă a statelor, fie ele şi din UE.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: