12 septembrie 2011

Soros e şi el bun la ceva !


În cazul în care demersul Consiliul Uniunii Europene în faţa Curţii de Justiţie va avea succes, constructul politic european, bazat pe transparenţă, participare publică şi implicare civică, va avea de suferit daune de nerecuperat.
Solicităm Guvernului României să apere transparenţa în Uniunea Europeană, condamnând decizia Consiliului şi încurajând şi guvernele altor state membre să susţină cauza în favoarea dreptului publicului de a avea acces la informaţii, drept fundamental cetăţenesc într-o democraţie funcţională.
Transparenţă în Uniunea Europeană!

Pe 22 martie 2011 Tribunalul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a decis că practica Consiliului Uniunii Europene de a permite accesul la documente ce priveau negocieri legislative, doar după acoperirea în prealabil a numelor statelor membre ce făceau respectivele propuneri, este ilegală. În decizia sa, Tribunalul constată: 'Transparenţa ... contribuie la consolidarea democraţiei prin faptul că permite cetăţenilor să controleze totalitatea informaţiilor care au constituit fundamentul unui act legislativ. Astfel, posibilitatea cetăţenilor de a cunoaşte fundamentele acţiunilor legislative este o condiţie a exercitării efective de către aceştia din urmă a drepturilor lor democratice.'

Procesul a fost adus în faţa Curţii de Access Info Europe, organizaţie dedicată promovării transparenţei la nivelul Uniunii Europene.

În luna iunie 2011, Consiliul a atacat cu recurs decizia Curţii care ar transparentiza activitatea la nivelul Consiliului.

În spiritul principiilor bunei guvernări, cerem Guvernului României să nu se alăture Consiliului în acest atac la adresa transparenţei la nivelul Uniunii Europene.

Transparenţa procesului legislativ este esenţială pentru ca guvernele şi instituţiile europene să se bucure de legitimitate în faţa cetăţenilor lor, funcţionând în baza unor procese decizionale la care cetăţenii pot participa. Având în vedere că peste 50% din legislaţia naţională provine de la nivelul Uniunii Europene, cetăţenii trebuie să participe la dezbaterile legilor pe care vor trebui să le respecte.

În cazul în care demersul Consiliul Uniunii Europene în faţa Curţii de Justiţie va avea succes, constructul politic european, bazat pe transparenţă, participare publică şi implicare civică, va avea de suferit daune de nerecuperat.

Solicităm Guvernului României să apere transparenţa în Uniunea Europeană, condamnând decizia Consiliului şi încurajând şi guvernele altor state membre să susţină cauza în favoarea dreptului publicului de a avea acces la informaţii, drept fundamental cetăţenesc într-o democraţie funcţională.


>> "Motivul" invocat de Consiliul European: The Council had asserted that: “If written contributions were made fully accessible to the public … positions of the delegations [would] become entrenched, since those delegations would lose some of their ability … to justify before their public a compromise solution, which may differ from their initial position.” 

[...] 84. Reiese din cele de mai sus că a avut loc o încălcare de către Consiliu a articolului 4 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul nr. 1049/2001 atunci când acesta s‑a opus, în decizia atacată, divulgării informațiilor privitoare la identitatea autorilor propunerilor cu motivarea că divulgarea menționată ar putea produce o gravă atingere procesului său decizional din motivele invocate în decizia atacată.

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Mai arunca si Soros cate o ciosvarta!
praf in ochi !

Riddick spunea...

Nu e clar cum ar putea acum guvernul să întoarcă din drum un recurs deja introdus pe rol încă din luna iunie. Pe de altă parte, bănuiesc că a fost unanimitate în Consiliul de 27 (cel mult, abţineri, dar nu voturi împotrivă), altfel nu s-ar fi luat măsura recursului.

Am impresia că recursul va răsturna prima sentinţă.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: