26 august 2011

Mihai Ghimpu - discursul de Ziua Independenţei Republicii Moldova



Onorată audienţă,
Stimaţi prieteni,

         106 ani de umilință țaristă, 50 de ani de umilință sovieto-comunistă - aceasta este viața trăită de mamele, tații, buneii și străbuneii noștri începînd cu 1812 și pînă la proclamarea RM ca Stat Independent, desigur, cu excepția anilor 1918-1940.

         Cu prezența armatei pe teritoriul nostru, cu deportări în Siberia și foametea organizată, cu sute de mii de victime, cu naționalizarea averii, cu gulaguri, cu limba rusă oficială și  închiderea grădinițelor și școlilor cu predare în limba română, cu studierea istoriei Rusiei ca istorie națională, dar eliberați “de sub jugul turcesc, de cotropitorii români”.

         Și dacă în perioada ocupației țariste ne considerau români și limba vorbită o considerau româna, apoi în perioada sovietică – moldoveni de naționalitate și limba vorbită, limba moldovenească. De ce nu ascundeau adevărul? Simplu de tot: pentru că nu exista România. Odată cu formarea României de către Moldoveni și Munteni, și unii și alții români, politica eliberatorilor s-a schimbat. Moldovenii nu mai vorbesc limba română, nu mai sunt români, ei vorbesc limba moldovenească și sunt moldoveni de naționalitate. Altfel minciuna nu stă în picioare. Cine o să te creadă cînd spui că ai eliberat românii din Basarabia de românii din România? Dar cînd spui eliberarea  moldovenilor de români, urechea celui ce nu cunoaşte istoria românilor prinde. Bănuiesc că și astăzi tot din aceste considerente se respinge Istoria românilor.


         Aceeași  politică: e una să spui că înveți Istoria românilor și cu totul alta cînd  spui că înveți Istoria.


Stimați cetățeni,

Am fost și suntem români și cei din Moldova, şi cei din Muntenia, și cei din Transilvania și limba noastră este una – româna. De aceea,  în 1918 Sfatul Țării a proclamat Unirea, iar în 1991 Parlamentul a adoptat Declarația de Independență, ca un prim pas spre unitatea noastră.

         De altfel, în aceeași situație s-a aflat și poporul rus și unificarea lui într-un singur stat  nu a dus la o identitate  moscoviană, novgorodiană  și nici la  existența unei  limbi ca, de exemplu, limba  novgorodiană, indiferent de cnezatele în care locuiau. Sunt ruși de naționalitate, au un singur stat  și   vorbesc o singură limbă  - limba rusă.

         Adevărul pentru viața unui om este ca și aerul, apa, pâinea și tot ce a dat Dumnezeu, însă toate acestea trebuie păzite și păstrate cu sfințenie, pentru că  altfel e sfîrșitul lumii.

         Noi însă, mai bine zis o parte din noi am trecut de partea celui care prin ocupație ne-a adus minciuna și 20 de ani, în loc să promovăm adevărul și valorile democratice, promovăm politica neadevărului. Iată de ce, stimați cetățeni, avem cel mai sărac popor din Europa, dar conducătorii de partide – milionari.

 
Stimați cetățeni,

Concluzia poate fi doar una: numai Adevărul despre noi, afirmat şi asumat de sus până jos, de la vlădică la opincă, poate pune capăt crizei din Republica noastră, pentru că, criza politică ce durează de doi ani este de fapt tot o consecinţă a ocupației care prin ideologia sa a reușit să știrbească conștiința națională a multora dintre noi.

Așadar, pentru a ne mișca înainte, pentru a asigura viitorul european al RM e nevoie ca noi, cei din clasa politică, să ne punem de acord asupra adevărului despre noi. Fără acest consens general asupra adevărurilor fundamentale despre noi înşine, nu vom putea să ne mişcăm din acest punct mort în care ne aflăm.

Numai recunoscînd adevărul istoric și științific, vom pune capăt bătăliilor politice și singura ocupație va rămîne economia, prin intermediul căreia vom soluționa problemele sociale – locuri de muncă, salarii și  pensii bune, burse pentru studenți, casă și pâine pe masă. 

Numai așa va avea loc  procesul de integrare europeană, bineînțeles, cu extinderea suveranităţii reale a Republicii Moldova şi pe teritoriul din stânga Nistrului,  dar pentru aceasta este necesară încetarea stării de ocupaţie de către trupele militare rusești.

Aşadar, care sunt pietrele unghiulare pe care putem construi viitorul european al   Republicii Moldova? 

- Adevărul despre noi, asumat şi promovat în primul rînd de toată clasa politică;
- Dobândirea independenţei reale și a integrității teritoriale prin soluționarea așa-zisului conflict transnistrean;
- Integrarea Europeană.


Cu speranţa că noi, cetățenii, vom avea curajul să ne unim în jurul acestor trei idei, ce ne pot asigura progresul din toate punctele de vedere, inclusiv spre Europa, Vă felicit cu prilejul aniversării a 20 de ani de la proclamarea Independenței și mulțumesc acelora care au luptat și  au muncit pentru libertatea noastră.


Vă mulţumesc!


26.08.2011

Palatul Naţional, Chişinău

14 comentarii :

Riddick spunea...

Acum, întreb şi eu: Republica Moldova o fi ieşit din CSI ? (chiar nu ştiu !).

Crystal Clear spunea...

Nu, n-au iesit din CSI.
La Chisinau daca nu vorbesti ruseste pe strada, in magazine, etc risti sa nu te descurci.
La tara se vorbeste romaneste mai mult.
La conducerea unitatilor economice sunt tipi cu legaturi cu Rusia.
Intelectualii , din categoria doctorilor, artistilor au fost atat de mult umiliti in cei 20 de ani cand au tot circulat in Romania incat prefera sa se considere "moldoveni" .Cel mai mult i-a suparat introducerea vizelor.... Nu mai au nici o speranta ca se vor uni vreodata. Isi vad de viata lor,acolo unde sunt , mai aproape de Rusia,pentru ca acolo s-au nascut si au rude de sange... Nu asteapta nimica bun de la "Europa" .Nu mai cred in minciuni. Muncesc si sunt tristi.Se bucura mult de tot cand intalnesc pe cineva care traieste in libertate.Au o capacitate naturala de emancipare si invata imediat tot ce-i face sa avanseze, sa se perfectioneze.Sunt oameni seriosi si muncitori.Lipsa de speranta le induce o depresie crunta, pe care unii incearca s-o inece in alcoolul adus de rusi...

Riddick spunea...

Bănuiam (n-am mai căutat pe Google, deşi era simplu).

În anumite privinţe, sunt mai "vaccinati" decât noi, nu mai cred în poveşti.

Crystal Clear spunea...

Suferinta si dezamagirea i-a maturizat.
E propaganda UE pe strazi ,vezi inima albastra simbolul PPE prin centru , etc, etc -dar nu-i crede nimeni.

Sunt mult mai maturi si mai neincrezatori decat noi .

Ei inca traiesc efectele celui de-al doilea razboi mondial pe care o pastreaza in memorie prin rudele deportate prin Siberia ,Moscova cu care comunica .
Traiesc memoria istoriei mult mai viu decat noi pentru ca sunt sub ocupatie

Crystal Clear spunea...

Apropos de noua configuratie a blogului
Nu-l gasesc pe prietenul Lucilius

Riddick spunea...

Lucilius nu va intra decât "la bucată", are o mulţime de aberaţii, peste 90%.

Crystal Clear spunea...

:)

Crystal Clear spunea...

Mai e ceva ce constat cand vad ca toooot suntem categorisiti ca fiind"nebuni" cand vorbim impotriva UE,SUE etc, etc ,etc.
In R.Moldova oamenii sunt parca mai mandri si mai patrioti.Nu-i mai prosteste Soros sau alti banditi pentru ca stiu ca schimba un fel de ocupatie cu altul...

Riddick spunea...

Se cam înmulţesc acest tip de "nebuni". ;-)

Crystal Clear spunea...

Cartarescu,Plesu etc- cred ca scriu la comanda impotriva SUE.Cred ca vin pe linia D Patriciu.
Cei care-l sustin pe C Preda, TRU- sunt cei care ne fac nebuni.Pe blog la TRU pentru ca nu mai pot sa ma incadreze la "extremisti si nazisti" ne supun "nebuni". E un deja vu.
Imi aduce aminte de epoca de aur

Daniel Francesco spunea...

Mi-a placut discursul lui Ghimpu, demn si patriotic.

John Galt spunea...

"There comes a time in history when the man who dares to say that two and two do make four is punished with death." . Albert Camus, The Plague, Part 2;

Riddick spunea...

Clica euro-ceseisto-reformistă de la Chişinău nu-l vrea pe Ghimpu preşedinte, se trag sfori, mai nou, ca Filat să fie ales.

Crystal Clear spunea...

@JG- si eu ma gandeam ca vine vremea ciumei...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: