În România a ajuns prima dată prin anii '70, ca episoade în paginile revistei Pif (seria mai veche, doar în alb-negru), ulterior au apărut ("afară") şi albume color.
Corto Maltese este un marinar de cursă lungă, un aventurier cu o biografie încâlcită, un justiţiar, dar şi un pirat, un observator atent al oamenilor şi al evenimentelor din jurul său.
O cronologie Corto Maltese - aici, o altă descriere a personajului - aici.
În seriile Corto Maltese apar personaje reale - Gabriele D'Annunzio, Iosif Djugashvili/Stalin, Herman Hesse, Tamara de Lempicka, Jack London, gangsterul "Sundance Kid", comunistul mongol Suhe Bator, Manfred von Richthofen ("Baronul Roşu"), generalul turc Enver Paşa, şi rivalul său, Mustafa Kemal Atatürk, şi personaje fictive - grecul Onatis (aluzie la Aristotel Onassis), Ernestway (aluzie la Ernest Hemingway) şi căpitanul rus Rasputin (fără legătură cu călugărul Rasputin).
Corto Maltese "dispare" spre sfârşitul anilor '30 în Spania cuprinsă de războiul civil.
Episodul The Leopard Men / Rufiji Kamarad; les hommes-léopards (Oamenii-leopard), din seria The Ethiopians / Les éthiopiques:
Acţiunea are loc în Africa (1918), în apropiere de epava crucişătorului german Königsberg, scufundat de englezi după o lungă bătălie în delta fluviului Rufiji, unde se refugiase. Un ofiţer de marină german (Lothar Slütter) trebuie să găsească o hartă cu locul unde este îngropată o ladă cu monezi de aur şi argint, bani necesari pentru plata mercenarilor africani (askari) care luptau sub comanda generalului german Paul von Lettow-Vorbeck. Harta este ascunsă undeva pe Königsberg. Slütter şi un soldat negru din armata colonială a lui Lettow-Vorbeck, împreună cu care se apropiase de epavă deghizaţi în vraci africani cu măşti, sunt împuşcaţi de un alt german, care fuge cu harta, plănuind să păstreze comoara pentru sine. Corto ajunge primul la faţa locului şi află (numai el) de la negrul muribund despre ce este vorba. Acesta făcea parte dintr-o grupare misterioasă, "oamenii-leopard", un fel de justiţiari africani. Corto Maltese, crezând că este vorba de o rudă a unui alt Slütter, tot din Kriegsmarine, cu care trecuse prin mai multe peripeţii cu câţiva ani mai înainte, pleacă în urmărirea ucigaşului împreună cu trei "oameni-leopard".
Seria The Celtics (Celţii, partea a 2-a):
Acţiunea se petrece în Europa, în timpul primului război mondial.
Visul unei dimineţi de miez de iarnă (episod din seria Celţii):
Varianta "benzi desenate":
Intervin vechii zei, spiriduşi, zâne, leprikauni, din mitologia celtică, organizaţi de Oberon. Un submarin german are misiunea să scufunde o navă pe care urma să aibe loc o importantă reuniune a statului-major aliat, tocmai în dreptul vechiului castel al regelui Arthur, Tintagel. Informaţia despre statul-major a fost furnizată de lady Rowena, soţia de origine germană a unui ofiţer britanic, care îi divulga secrete militare ştiind bine că soţia sa este agent german. Acesta se sinucide, dar Corto apucă să afle de la el despre complot şi reuşeşte să îl zădărnicească. Alte simboluri: submarinul este comandat de Hengest şi Horsa, fraţii spioanei Rowena - numele
coincid cu cele ale căpeteniilor saxonilor (germani) care au invadat insulele britanice, înaintea normanzilor; remorcherul condus de Corto Maltese (asistat de
Merlin şi
Moriganne/Morgan) şi care "taie în două" submarinul se numeşte
Excalibur, după numele sabiei regelui Arthur; apare complexul megalitic Stonehenge, lângă care Corto se odihnea şi unde a fost observat şi ales de zeii celtici ca să oprească "invazia Niebelungilor", pentru "cel puţin 20 de ani".
The Celtics (Celţii, partea a 4-a)
Baronul Roşu - episod din Celţii, cu titlul Burgundy Wine and Picardy Roses / Côtes de Nuits et roses de Picardie (Vin de Burgundia şi trandafiri de Picardia):
Baronul Roşu este un as al aviaţiei germane din timpul primului război mondial. Este doborât când ajunge cu avionul deasupra tranşeelor australienilor, singurul glonţ care l-a lovit fiindu-i fatal (deşi avionul său era ciuruit). Autorul, Hugo Pratt, îl aduce pe Corto Maltese acolo la momentul respectiv, cu sticlele sale de vin de Burgundia (Côte de Nuits), care "cad victimă" australianului Clem, un bun ţintaş doar în stare de ebrietate. Baronul Roşu obişnuia să coboare şi să ia trofee de la avioanele doborâte, lăsând un buchet de trandafiri. Roses of Picardy era un cântec vestit din vremea primului război mondial. Avionul german care face recunoaşterea la locul prăbuşirii pentru a confirma moartea Baronului Roşu, este pilotat de înlocuitorul acestuia la comada escadrilei, un anume Hermann Göring (nu se vede în clip, dar în seria BD apare numele inscripţionat pe avion).
Seria The Gilded House of Samarkand (Casa aurită din Samarkand):
Acţiunea are loc între 1921-1922, în zona Asiei Centrale, până spre Afghanistan şi India. Corto caută comorile regelui persan Cyrus, este în pericol de a fi împuşcat, şi scapă făcând apel la... vechea sa cunoştinţă, Iosif Djugashvili (Stalin), pe care îl cunoscuse în 1907, când era (Stalin) paznic de noapte la un hotel din Ancona, Italia.
Episodul Os Cangaceiros (Bandiţii), din seria Sub zodia capricornului. Titlul original este în portugheză:
Acţiunea are loc în America de Sud (Brazilia), prin 1916. "Cangaceiros" sunt o gherilă care este chemată în ajutor de oamenii exploataţi şi terorizaţi de "baronii locali", care, la rândul lor, se folosesc de mercenari şi de militari. Oficial, guvernul central "nu ştie nimic". Corto Maltese este pe un vas care trebuie să se infiltreze în zona respectivă şi să ducă bani şi arme pentru gherilă.
Seria Corto Maltese în Siberia:
Acţiunea are loc imediat după primul război mondial, până spre jumătatea anului 1920, în Rusia (Siberia), China (Manciuria) şi Mongolia, pe fondul războiului civil / revoluţiei bolşevice din Rusia.
Mai multe episoade cu Corto Maltese puteţi vedea aici.
2 comentarii :
Interesant articol, felicitari!
Mulţumesc ! :)
Trimiteți un comentariu