20 iunie 2011

Berlinul îngroapă prea repede moneda euro (Presseurop)



Imaginea de pe coperta revistei Der Spiegel, cu un sicriu acoperit de steagul Greciei, pe care stătea fotografia îndoliată unei monezi de un euro, a produs replici:  

20 iunie 2011  To Vima  Atena
 
Publicând imaginea unui steag grecesc care acoperă sicriul monedei unice, Der Spiegel dezvăluie scopurile ascunse ale politicii germane : hegemonia germanică. Cel puţin aşa scrie cotidianul atenian To Vima.

Poziţia provocatoare a lui Venus din Milo [în prima pagină a săptămânalului Focus, în 2010] era de prost gust, dar prima pagină a săptămânalului Der Spiegel de astăzi dezvăluie cu indecenţă intenţiile şi scopurile ascunse de hegemonie ale Germaniei, pentru Grecia dar şi pentru întreaga Europă.

La câteva zile după (chemarea la ordine ?) fără precedent a cancelarului german Angela Merkel de către preşedintele francez Nicolas Sarkozy, urmată de presiunea preşedintelui american Barack Obama, iată că această primă pagină scandaloasă prezintă acum un steag grecesc care acoperă sicriul în care odihneşte moneda unică.

Deşi nu este vocea oficială a Berlinului, această copertă dezvăluie totuşi sentimentul unei părţi din clasa  conducătoare germană, cititoare a acestui ziar : faptul că Germania nu vrea un nou ajutor pentru Grecia.
Printre "argumentele" articolului din Der Spiegel, aşa-numitele adevăruri germane sunt exprimate pentru prima oară : zona euro este compusă din economii care nu pot avea vreo coerenţă din cauza diferenţelor structurale de politică monetară şi economică . Potrivit revistei, această situaţie se schimbă acum şi prezintă  un risc foarte mare pentru moneda euro şi pentru Europa însăşi.

O politică egoistă care va distruge popoarele 

Nu este desigur menţionat faptul că această situaţie nu este cauzată numai de criza datoriilor din Grecia. Ci şi, în mare măsură, de dorinţa Germaniei de a folosi criza grecească ca pe o pârghie pentru revizuirea generală a monedei unice.

Berlin şi-a demonstrat voinţa sa de a se deosebi printr-o politică naţională egoistă care zdrobeşte popoarele şi statele care nu pot sau nu doresc să participe. Cei care sunt incapabili de a satisface cererile germane nu-şi mai au locul în moneda unică şi nici în Europa.

Este şi mai izbitor faptul că, în acelaşi timp, soseşte o voce neaşteptată, opusă politicii germane, care răscoleşte tot ceea ce ştiam până acum despre versiunea "oficială" a creditorilor noştri : cea a lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului în persoană şi prim ministru luxemburghez. Într-un interviu cu cotidianul belgian La Libre Belgique, Juncker a spus lucruri care deranjează linia dominantă impusă de către Berlin. Acesta explică, printre altele, că teama de şi mai multă destabilizare provocată nu de "pieţe", ci de popor, este acum o realitate despre care nimeni nu poate prezice unde, când şi cum se va sfârşi.

După presiunea Statelor Unite şi a Franţei, Germania demonstrează că este pe cale să piardă bătălia pentru hegemonie în Europa şi iată ceea ce îi deranjează pe Der Spiegel şi pe cititorii săi. O bătălie care consta mai ales într-o politică deosebit de devastatoare pentru Grecia.

De fapt, germanii doreau să pună capăt unui "coşmar", cel al ţărilor care nu-i pot ajuta să-şi deschidă o cale imperială. Astăzi, ei văd sfârşitul monedei euro nu pentru că moneda euro ar fi într-adevăr muribundă, ci pentru că ce vroiau ei să facă cu acest euro este pe moarte.

Singurul lucru care le rămâne acum este, probabil, să părăsească această zonă euro. Poate că acesta este noul mesaj ascuns al acestei publicaţii. Imaginea din Der Spiegel prezintă moneda unică europeană cu steag grecesc, dar groparii prea grăbiţi ar trebui să poarte negru, galben, roşu.

http://www.presseurop.eu/ro/content/article/725091-berlin-ingroapa-prea-repede-moneda-euro

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: