10 martie 2011

Lincu nu-i nebun. Păpuşarii lui, da.




Contrariaţi de atitudinea liderului Pro Lex Vasile Lincu, cel care anunţă zi de zi dezvăluiri senzaţionale pentru a deturna atenţia opiniei publice de la propriul dosar de delapidare a banilor sindicatului, am consultat un psihiatru pentru a înţelege comportamentul unui personaj care nu ne-a oferit pånă acum niciuna din dezvăluirile supercalifragilistice promise. Liderul Pro Lex, Vasile Lincu, a fost descris, ieri, de psihiatrul Florin Tudose ca avånd tipologia unui escroc care se foloseşte de naivitatea celor care îl ascultă pentru a putea să ascundă mai bine problemele sale. Contactat telefonic de redactorii cotidianului „Curentul“, Florin Tudose ne-a declarat: „Nu pot să pun un diagnostic în ceea ce-l priveşte pe domnul Vasile Lincu, dar pot să spun că suferă de sindromul «Tucă - Sorin Ovidiu Vîntu». Vă mai amintiţi că, în urmă cu mulţi ani, trei seri la rånd domnul Sorin Ovidiu Vîntu ne promitea «dezvăluiri incendare», ne promitea că ne va spune cine sunt marii corupţi din FNI, că «va rupe tăcerea» şi nimic din aceste lucuri nu s-a întåmplat.
Aşa este şi acum cu liderul Pro Lex. În psihiatrie există astfel de tipologii de escroci. Aceştia vin şi profită de dorinţa oamenilor de a afla lucruri care ar putea să-i păteze pe cei despre care se spune că ar fi imaculaţi. Oamenii, în general,  se uită la astfel de chestii piramidale din care vor să afle dezvăluiri incendiare despre peştele cel mare. Şi atunci vin aceşti oameni care se folosesc de buna-credinţă sau de naivitatea celor care îi ascultă şi care creează în jurul lor astfel de chestii umflate, care, de fapt, ascund problemele reale pe care ei le au de-adevăratelea. Este o tipologie. Mecanismul acestora funcţionează ca şi la ghicitoare, când ţi se spune o literă, după care ghicitoarea lasă pe cel căruia îi ghiceşte să-şi imagineze persoana vinovată de problemele celui care s-a dus la ghicit. Mai mult, aceste persoane, escrocii, îşi schimbă discursul în funcţie de auditoriu. Aşa a făcut şi domnul Vasile Lincu. La fiecare televiziune unde a fost invitat a povestit ceea ce interesa auditoriul de acolo, niciodată acelaşi lucru. Escrocii se bazează foarte mult pe credulitatea auditoriului, fiecăruia îi spune ce vrea să audă. Mai mult, probabil că domnul Lincu, ascunzând acele documente, încerca să le folosească ca pe un «paşaport», că dânsului nu i se poate întâmpla nimic, aşa cum a făcut şi Sorin Ovidiu Vîntu în emisiunea cu Marius Tucă, sau - mai rău - cu acele documente urma să şantajeze, ceea ce e mai grav. Astfel de practici erau folosite de fosta Securitate care utiliza metoda escrocului pentru a minimaliza anumite aspecte negative“, ne-a mai spus psihiatrul Florin Tudose.
În dicţionarul limbii române
ESCROC - m. Persoană care înşală pe alţii profitând de naivitatea sau încrederea lor; şarlatan; potlogar; impostor; coţcar.
 

Ultimele „dezvăluiri“ ale lui Lincu

După ce a anunţat cu surle şi trâmbiţe la toate televiziunile că va face dezvăluiri spectaculoase legate de regina inventată tot de el, când a apărut dezbaterea despre corupţia din vămi, Vasile Lincu a venit ieri cu o declaraţie fâsâită cum că regina ar fi PDL, concret - „mai multe persoane“.
„Regina este beneficiarul final, adică mai multe persoane care au decis în fapt. Beneficiarul final este reprezentat de acele persoane care pot decide în fapt numirea unor şefi de vamă. Cei care decid în fapt nu sunt aceiaşi care decid şi în drept“, a spus Lincu, care a refuzat să dea nume, spunând că nu poate face acest lucru în lipsa unor probe de genul unor înregistrări. Cu alte cuvinte, ne-a lămurit buştean şi de data aceasta.
Deoarece ziariştii prezenţi la „marea dezvăluire“ începuseră să-l ia peste picior, liderul Pro Lex a nominalizat trei persoane care pot da şi dovezi dacă sunt sau nu implicaţi membri ai PDL în cazul corupţiei din vămi, respectiv Sorin Blejnar, Eugen Petrescu şi Vasile Marica. Şi, ca să aibă şi o legătură cu PDL, l-a nominalizat pe Blaga, pe motiv că a lucrat cândva la vamă şi-l cunoaşte pe Radu Mărgineanu, fostul şef al vămilor. 
„Referitor la ce se întâmplă în vămi, Vasile Blaga nu este străin de acest lucru. A intrat prin fraudă în ANV şi i-a girat pe Petrescu şi pe Mărginean“, a declarat Lincu.
În ceea ce-l priveşte pe Eugeniu Petrescu, Lincu a spus că acesta este interpusul şi că nu avea nicio calitate în vămi, dar că avea legătură directă cu Vasile Blaga. Fiica lui Petrescu a fost numită consilier la Radu Mărginean, a afirmat Lincu, fără să clipească, deşi toată argumentaţia sa nu are niciun fir logic.

Blaga: minciuni! Blaga a precizat ieri, într-o declaraţie susţinută la sediul central al partidului, că „PDL respinge cu tărie asocierea sa cu orice faptă de corupţie din vamă sau din altă instituţie“.
„Îi facem mincinoşi pe toţi cei care afirmă că vreodată în istoria lui acest partid a fost finanţat din surse ilegale“, a adăugat secretarul general al PDL, precizând că acest partid este singurul din ţară care nu a avut probleme cu Curtea de Conturi.
El a mai susţinut că există „o orchestrare“ în jurul ideii că PDL ar sprijini corupţia din anumite instituţii ale statului. „Nimic mai fals. Niciodată un partid sau un guvern nu a luptat mai cu tărie împotriva evaziunii fiscale şi a corupţiei ca PDL“, a declarat Blaga.
El a adăugat că se uită „în ochii fiecărui român“ şi afirmă că niciodată nu a fost şi nu va fi implicat în activităţi ilegale, iar dacă cineva are „o bănuială, un document“, atunci să se adreseze instituţiilor statului. Blaga a spus că nu are ce să-şi reproşeze din acest punct de vedere.
El a adăugat că în perioada 1993-1996 a condus Regionala Vamală Oradea, iar în 15 iulie a fost eliberat din funcţie pentru că nu a trecut la PSD, arătând că în toată această perioadă nu l-a avut niciodată adjunct pe Radu Mărgineanu.
„În toată această perioadă nu l-am avut niciodată adjunct pe Radu Mărgineanu, s-au spus numai minciuni. Mai mult, domnia sa a fost promovat la vama Oradea în 2000, când tot PSD era la putere. Niciodată nu am făcut o întâlnire în partid între patru ochi sau între şase ochi, cu atât mai puţin în echipe care să facă propuneri pentru funcţii. Eu nu am propus pe nimeni ca şef de vamă, nu am propus pe nimeni nici măcar ca şef de tură undeva“, a precizat Vasile Blaga.
Blaga a spus că s-a simţit obligat să facă aceste precizări pentru că a văzut că unii oameni care au probleme au crezut că scapă de acuzaţiile care li se aduc dacă le transferă în mediul politic.

Lincu - acuzat de delapidare şi în 2005

Deşi pozează în cavalerul luptei anticorupţie, Vasile Lincu are probleme cu legea încă din 2005. Potrivit unui articol apărut în ziarul „Curentul“ pe 23 decembrie 2005, site-ul www.armaghedon-forum.go.ro a făcut  dezvăluiri incendiare cu privire la activitatea depusă în Vama română de către fosta conducere a acestei instituţii, compusă din Tudor Tănăsescu (ex-director general), Ion Stoica (ex-director adjunct) şi Vasile Lincu (ex-director interimar la Direcţia de resurse umane, organizare generală şi învăţământ).
Lincu e fost şi el acuzat pe site-ul menţionat că a profitat de derularea unor activităţi controversate în Vamă. Afirmându-se ca sindicalist, Lincu a fost propulsat de tandemul Tănăsescu-Stoica în funcţia de director interimar la Direcţia resurse umane, organizare generală şi învăţământ din ANV, deşi nu avea pregătirea şi experienţa necesare. Deşi a ocupat vremelnic această funcţie, Lincu s-a ales cu o plângere penală din partea sindicaliştilor din Vamă, el fiind acuzat de  abuz în serviciu contra intereselor publice şi delapidare - pe motiv că a emis un ordin (1519/2004) în urma căruia au fost retrogradaţi ilegal 700 de funcţionari vamali. Foşti sindicalişti din Romvam spun că Lincu a utilizat la un moment dat un automobil Mercedes pe care nu l-a bifat în declaraţia sa de avere. Chestionat despre acest aspect, Lincu spune că automobilul nu i-a aparţinut, ci i-a fost împrumutat de o rudă. Conform Armaghedonului menţionat, la nici o lună după ce Lincu a efectuat un periplu prin vestul ţării, numind şefi de tură la vămile importante de frontieră (Nădlac, Borş etc.), a putut să îşi „achiziţioneze“ un Audi A4 ultimul model. Armaghedonul îl mai acuza pe Lincu că la numirea în funcţie a respectivilor şefi de tură ar fi trasat, clar şi fără echivoc, condiţii ce constau pe de o parte în şpaga de rigoare, iar pe de altă parte cu înscrierea în sindicatul Romvam.

>> O impresie

2 comentarii :

TANO spunea...

de la bun inceput tipul mi s-a parut dubios cand defila la nasu in emisiune.eram sigur ca urmareste ceva

Riddick spunea...

A luat-o gradual. Întâi a creat conceptul de "regină", apoi a recitat mai departe din scenariu.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: