19 februarie 2011

Percepţia stângii faţă de "extreme"



Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru www.e-politic.ro că este posibil ca social-democrații să încheie, la nivelul județelor, mai multe protocoale de colaborare cu PRM.
”Este posibil să se mai încheie asemenea protocoale. Cei din teritoriu au autonomie. Pot încheia alianțe cu cine vor ei, dar mai puțin cu PDL. Noi asta am impus: să nu se încheie alianțe cu PDL. Deci, este posibil ca asemenea colaborări să mai fie încheiate”, ne-a spus Victor Ponta.
http://www.e-politic.ro/exclusiv/ponta-este-posibil-sa-mai-incheiem-protocoale-cu-prm

Scriam aici:

Partidul Socialiştilor Europeni a emis o "fatwa" împotriva colaborării cu "partidele de extrema-dreaptă", şi cere şi celorlalte partide mainstream să adere la acest cod de conduită. 

Dar care ar fi acele partide de extrema-dreaptă ? Termenul a fost asociat de educaţia din statele socialiste şi de ideologia political correctness din Occident cu partidele de tip (neo)fascist, ori (neo)nazist.

Acest tip de partide, dacă mai există, sunt cu totul nesemnificative, majoritatea neavând reprezentare parlamentară. 

De unde, atunci, înverşunarea socialiştilor, care nu se sfiesc, atunci când au ocazia, să formeze coaliţii cu "neextremiştii" comunişti ? (există şi un grup comunist în Parlamentul European, dar se numeşte "Noua Stângă", sau cam aşa ceva - GUE/NGL ). Aţi auzit de vreun grup "de extrema-dreaptă" ?


Socialiştii cheamă la crearea unui "cordon sanitar" în jurul extremei-drepte europene

Conducerea Partidului Socialist European, partidul politic pan-european care reuneşte toate mişcările europene social-democrate, a adoptat vineri (15 octombrie) noul cod de de conduită în cinci puncte cu privire la modul de a acţiona în privinţa partidelor de extrema-dreaptă, care au văzut o creştere bruscă a sprijinului în multe ţări, ca urmare a crizei economice.

"În ceea ce priveşte această ameninţare ... toate partidele europene ar trebui să adere la planul nostru de a refuza să lucreze cu extrema-dreaptă", a spus
preşedintele partidului şi fostul prim-ministru danez, Poul Nyrup Rasmussen.

Concret, partidul face apel la partidele mainstream de stânga, dreapta şi de centru să respingă orice coaliţii de guvernământ, alianţe electorale sau orice "sprijin implicit" cu partidele de extrema-dreaptă şi de a izola membrii care încalcă "cordonul sanitar".


EUobserver: Socialists call for 'cordon sanitaire' around Europe's far right

Pe vremea guvernului Văcăroiu, dintre parlamentarii PRM demisionau ori erau excluşi atâţia câţi trebuiau pentru ca PDSR să formeze majoritatea cu "independenţi"  (pe atunci, Internaţionala Socialistă mai ţinea la formalisme, iar PSDR încă nu fusese acaparat, pentru "firmă").

2 comentarii :

Victor spunea...

Eh, cum sa nu. A existat ITS un grup de extrema dreapta in PE si ai sa razi dar dizolvarea grupului s-a produs din pricina retragerii grupului PRM ca urmare a declaratiilor jignitoare la adresa romanilor ale nepoatei lui Mussolini, Alessandra Mussolini :) Si cu asta ti-am raspuns si legat de orientarea PRM.

Riddick spunea...

PRM a mimat, iar ăia au fost bucuroşi să-i ia lânga ei, ca să aibe grup.

PRM se declară în statut partid de stânga.

În anii '90 "societatea civilă" & presa aferentă i-a pus eticheta de "extrema-dreapta" ca să aibe stânga o marjă de manevră mai mare.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: