Presedintele Medvedev a propus o noua constructie de securitate europeana, concept care este orientat statelor interesate, nu blocurilor si aliantelor militare, dupa care a lansat un nou aranjament energetic mondial, care acum cateva saptamani s-a configurat intr-un proiect de o noua Carta energetica. Corneliu Vlad a mai spus ca din analizele politologilor si analistilor de politica externa denota faptul ca americanii au mai multa nevoie de rusi pentru asi solutiona problemele lor si anumite probleme prin intermediul Moscovei (vezi Coreea, Iran), decat rusii de americani. Referindu-se la prima intalnire dintre Obama si Medvedev a calificat-o drept o intalnire de tatonare, insa importanti sunt pasii care vor fi facuti de acum incolo.
Publicistul Viaceslav Samoskin, senior editor al Agentiei Inforusia a tinut sa detalieze unele aspecte din rationamentele Kremlinului care au facut sa lanseze acest Tratat de securitate europeana, menit sa completeze documentul actual. Potrivit lui Samoskin noul Tratat va concretiza interesele statelor la nivel global, fara a restrictiona sau a minimaliza interesul unui stat in detrimentul altui stat.
Inforusia.ro, mai 2009
Iar Fundaţia lui Năstase numai de interes public nu pare a fi, din moment ce serveşte drept platformă de propagandă pentru Federaţia Rusă:
Rusia ameninta cu un nou Razboi Rece in cazul in care nu va fi respectat principiul egalitatii in sistemul apararii antiracheta al NATO. Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin, spune ca Moscova are uneori impresia ca NATO doreste sa o puna in fata faptului implinit, ceea c ear putea duce la dificultati majore in relatiile internationale.
"Trebuie sa fim pe deplin realisti si oameni seriosi ca sa intelegem ca, daca proiectul se va rezolva fara noi, se vor crea dificultati majore in relatiile internationale", a avertizat joi ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin.
"Apararea antiracheta comuna este o forma unica de colaborare in domeniul securitatii. Nu este acelasi lucru cu o alianta militara, dar sunt lucruri, prin esenta lor, foarte, foarte asemanatoare. Crearea unui astfel de sistem solicita o intelegere reciproca deosebita. De aceea, crearea unui astfel de sistem ar avea o importanta extraordinara pentru intregul complex de relatii Rusia-NATO si ar pune capat tuturor speculatiilor legate de fosta confruntare si dusmanie. Si invers, in cazul unei nereusite, in mod natural, apare o problema", a explicat Aleksandr Ciurilin.
El a participat joi la o conferinta organizata de Fundatia Titulescu la care a vorbit despre politica externa a Rusiei.
Ambasadorul a atras atentia ca Moscova are impresia ca NATO ar dori sa puna Rusia in fata faptului implinit si a subliniat ca tara sa doreste sa participe in mod egal la elaborarea sistemului. "Am fost pusi putin in garda de faptul ca colegii nostri din NATO , in discutiile lor interne, sunt cu un pas sau chiar cu doi inaintea noastra. Se lasa impresia ca ar dori sa ne puna in fata faptului implinit in realizarea uneia sau a altei conceptii", a spus Ciurilin, subliniind ca Rusia propune "o serie de idei serioase pentru a fi discutate in comun", ceea ce ar contribui la "urnirea" relatiilor cu NATO.
"Presedintele Dmitri Medvedev a propus si viziunea noastra asupra unui astfel de sistem - propunem o asa zisa organizare sectoriala a sistemului de aparare antiracheta. Bineinteles ca trebuie sa lanseze, in paralel, solutionarea sarcinilor tehnice care apar in aceste probleme foarte complexe", a aratat ambasadorul precizand ca a fost lansata "o discutie serioasa" pe aceasta tema. "La noi, in Rusia, mai ales in cercurile politice de la Moscova tema antiracheta s-a discutat foarte intens mai ales in contextul discutiilor privind tratatul START", a mentionat diplomatul.
"N-as dori sa gresesc, dar mi se pare ca acest proiect are perspective", a mai afirmat ambasadorul, in conditiile in care noul tratat START a intrat deja in vigoare la inceputul acestei luni.
Ciurilin a enumerat cateva dintre principiile de care Rusia doreste sa se tina cont in elaborarea comuna a apararii antirachete: "Din partea noastra s-a spus destul de clar si convingator ca un astfel de sistem poate fi creat cu respectarea catorva optiuni principiale si consideram ca este foarte realist in primul rand sa se construiasca pe principii de egalitate. In al doilea rand, principiul conexiunii potentialelor deja existente, trebuie sa se construiasca in asa fel incat sa nu se creeze probleme celeilalte parti. Trebuie sa se creeze cu tinerea pretioasa de cont a intereselor celeilalte parti. Si trebuie sa fie un raspuns colectiv la provocarile colective de securitate", a punctat ambasadorul.
La summitul NATO de la Lisabona, din noiembrie 2010, Rusia a fost invitata sa participe la apararea antiracheta pe care NATO intentioneaza sa o construiasca in Europa avand in centru pilonul american. Termenii acestei cooperari urmeaza insa a fi definiti.
La intoarcerea de la summitul de la Lisabona, presedintele Traian Basescu a explicat care ar fi cadrul general al acestei cooperari, subliniind ca nu s-a pus problema unei interdependente: "Scutul antiracheta NATO e un scut antiracheta NATO, la fel cum cel al Federatiei Ruse e al Federatiei, fiecare cu sistemele lui de securitate. Ceea ce discutam, si noi suntem pentru o abordare graduala - spre deosebire de multi alti entuziasti, Romania are viziunea corecta, confirmata si de pozitia SUA - noi vizam o abordare graduala a cooperarii intre NATO si Federatia Rusa din acest punct de vedere. Nu trebuie inteles ca ne amestecam structurile de comanda si control al celor doua sisteme, dar putem coopera. Spre exemplu, o racheta lansata asupra unui obiectiv de pe teritoriul unui stat NATO este detectata de propriul sistem, cand sistemul NATO va fi integral realizat, cum la fel de bine poate fi detectata si de sistemul Federatiei Ruse. Problema de cooperare se aseaza aici: daca primul care poate sa loveasca acea racheta este Federatia Rusa, ne intelegem ca o loveste, fara sa o mai lase sa ajunga in raza de actiune a sistemului noastru? Sau daca se lanseaza o racheta impotriva unui obiectiv de pe teritoriul Federatiei Ruse, dar primul care o detecteaza e sistemul NATO, ajungem la o intelegere ca cel care detecteaza primul racheta o loveste fara s-o mai lasa sa respire prea mult?", a explicat Basescu, exprimandu-si increderea ca se va ajunge la acest gen de cooperare intre NATO si Rusia.
ziuaonline.ro
De fapt, Titulescu a fost un trădător:
5 comentarii :
Ce propaganda comunista fac astia cu banii nostri !
Ce-i aia ONG de interes national ?
O gogorita care consum din banii de autostrazi...
Ehe... chestiile astea au fost introduse de PSD/PDSR... ca şi Art.137/2 din Constituţie (2003), care permite trecerea la euro printr-o simplă lege.
"Dreapta" şi "stânga" mainstream sunt mână-n mână. Să vedem ce se întâmplă în parlament cu modificarile la Tratatul de la Lisabona. Altfel, sunt mari artişti: stânga "plânge" de mila săracilor, dreapta "susţine" clasa de mijloc.
Cata demagogie, cat circ !
Ehe... şi sunt băgate în mintea elevilor, scrise în manuale, reluate mereu la TV...
Propaganda tipic comunista care incepe de la gradinita !
Trimiteți un comentariu