07 februarie 2011

Aduceţi măturătorii !



Cristoiu - Eficienţă în apărarea UE (Adevărul):

[...] Construcţia de sâmbătă nu e însă o noutate absolută în istoria României. Cu 127 de ani în urmă, mai precis, la 18 martie 1884, se năştea pe scena României Mici Partidul Liberal-Conservator, alcătuit din Partidul Conservator, Partidul Liberalilor Sinceri şi Partidul Liberalilor Moldoveni. Alcătuirea e prezentată publicului alegător drept Opoziţia Unită. La guvernare se afla, din 1876, PNL-ul condus de Ion C. Brătianu. În 1884, nimic nu lăsa să se întrevadă posibilitatea celor trei partide de a ajunge la ciolan. Unirea lor într-o nouă formaţiune are drept temei încrederea că numai astfel îl vor putea da jos pe „Dictatorul" Ion C. Brătianu. Formaţiunea e condusă de doi copreşedinţi: Lascăr Catargiu, şeful Partidului Conservator, şi George Vernescu, şeful Partidului Liberalilor Sinceri. [...]

Într-adevăr, Opoziţia Unită n-are un program de guvernare, ci unul de răsturnare a lui Ion C. Brătianu. Nu în Parlament, nu la urne, ci în stradă, prin tulburări violente. Prima are loc în noaptea de 28 spre 29 aprilie 1884. După întrunirea de la Sala Bossel, cu discursuri vădit caţavenciene, Opoziţia Unită se deplasează în Piaţa Palatului Regal. Aici, aşezându-se în fruntea unor cetăţeni revoltaţi, liderii urmau să ia cu asalt Palatul Regal, copie dâmboviţeană a asaltului Palatului Tuileries şi prefaţă minoră la asaltul Palatului de Iarnă. Regele e sculat din somn, forţele poliţieneşti dau în dreapta şi-n stânga, cetăţenii dau şi ei, mai ales că nu sunt simpli cetăţeni, ci mardeiaşi ai celor două partide care compuneau Opoziţia Unită. Protestatarii nu vor să plece din Piaţa Palatului. Probabil că erau plătiţi cu ora şi, cu cât şedeau mai mult, cu atât îşi îngroşau mai tare pungile.

Constantin Bacalbaşa, în „Bucureştii de altădată", ne dezvăluie soluţia găsită de Guvern  pentru a scăpa de ei: „În sfîrşit, pentru a împrăştia mulţimea care nu voia să golească Piaţa Teatrului, în ciuda şarjelor jandarmilor călări comandaţi de maiorul Fănuţă, fură aduşi măturătorii primăriei care, cu măturile lor, înălţară nouri de praf în văzduh. Mulţimea asfixiată se împrăştie repede şi manifestaţia încetă".

Ion C. Brătianu cade de la putere în 22 martie 1888. Şezuse la guvernare doisprezece ani!

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

:)))))))

Riddick spunea...

Nu aveau gaze lacrimogene încă. Peste 30 de ani, se vor folosi gaze toxice în WW1.

Anonim spunea...

genial! maturatori! cred ca prigoana e mandru cu asa inaintasi.

Crystal Clear spunea...

Sa vina si gunoierii ca sa spele laturile comuniste !

Riddick spunea...

Prigoană, la viaţa lui, a muncit (şi) la lopată (şi-a pierdut piciorul într-un siloz, strivit de un melc-elevator pentru cereale). Capătul utilajului era sub nivelul grămezii de grâu, nu l-a vazut şi a dat cu piciorul în el, iar utilajul i-a prins piciorul (i s-a amputat o parte din gambă după accident).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: