04 februarie 2011

Adrian Severin (în numele grupului socialist): "Trebuie să avem dialog cu toţi actorii politici relevanţi, inclusiv cu forţele islamiste, astfel încât să îi integrăm pe toţi într-un proces pozitiv"




Dezbatere la Parlamentul European privind evenimentele din Tunisia şi Egipt. Prima intervenţie este a unui europarlamentar spaniol de la grupul popular (PPE), care îndeamnă la o abordare prudentă, bazată pe realitate. Urmează apoi (2:35) Adrian Severin reprezentând grupul socialist (S&D), care pledează pentru deschidere faţă de "forţele islamiste". Liderul grupului liberal (ALDE), Guy Verhofstadt, compară ceea ce se întâmplă în Tunisia şi Egipt cu ... evenimentele din Europa (de est) din 1989. Şi se declară dezamăgit că UE nu declară "susţinere totală pentru oamenii ieşiţi în stradă" (desigur, doar pentru acea parte...). În final, liderul grupului Verzii (Greens-EFA), Daniel Cohn-Bendit, care desfăşura cam aceleaşi acţiuni de stradă în primăvara 1968, în Paris: "Mubarak a creat teroare pe străzile din Cairo, nu demonstranţii".

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: