28 ianuarie 2011

Inventatorii de identităţi



Suntem îndemnaţi de către Cristian Pîrvulescu de la Asociaţia Pro Democraţia, în România liberă, să ne reinventăm. După ce începe să înşire diverse eşecuri mai mult sau mai puţin reale ("un lung şir de eşecuri istorice ale procesului de construcţie şi reconstrucţie în raport cu Europa - dar mai ales după ultimele dintre acestea, eşecul tranziţiei şi al posttranziţiei"), ne indică "eşecul" real - "Iar eşecul României a fost unul al digerării identităţii europene". Ca şi cum aşa ceva ar exista, iar noi am fi "neciopliţii" care populăm "primul cerc al barbariei" (pe care îl defineşte ca fiind percepţia occidentalilor asupra Europei de sud-est, cea de dincolo de linia Huntington: "iar partea aceasta de continent nu era acum o jumătate de mileniu, dar nici acum două sute de ani [văzută] ca europeană, ci ca primul cerc al barbariei, sigur, mai puţin fioros decât cel al islamului, dar totuşi straniu şi necivilizat"), neciopliţi care nu vrem sa ne modernizăm, cică...

Iar respingerea României şi Bulgariei o pune pe seama dreptei europene: "o bună parte a europenilor, cei conservatori şi de dreapta, care se tem de viitor şi schimbare, au reacţionat prin respingere. Şi dacă în prima fază, în plină ofensivă neoliberală, reacţia lor a fost ocultată de creşterea economică, acum, în plină criză, când demonii trecutului au reînviat, aceştia presează împotriva primului cerc al barbariei. Şi în acest cerc se află şi Grecia, dar şi Bulgaria şi România". 

Gata, e clar, au reînviat demonii, iar noi, ca să scăpăm de ei, trebuie să ne reinventăm o identitate europeană (o fi cea care, după Adrian Severin, trebuie să o înlocuiască pe cea naţional-statală ? optimist, Severin... spera că problema va fi finalizată până în 2004...).

Severin mai avea pe atunci scăpări, de exemplu - conceptul gorbaciovist al casei comune europene:

În ceea ce îi priveşte pe români, ei sunt interesaţi sã înlocuiascã o impredictibilã cooperare interguvernamentalã în care intrã mereu cu handicapuri, cu un statut cert implicând drepturi garantate şi obligaţii limpede asumate. În acest context, România trebuie sã scape de complexul elevului codaş şi sã-şi însuşeascã poziţia arhitectului responsabil de viitorul casei comune europene, la un loc cu ceilalti arhitecţi din Apus şi din Rãsãrit. Ca europeni, românii nu riscã sã-şi piardã identitatea ci doar sã rateze, prin timiditate sau miopie, şansa de a-şi fãuri propriul destin.

Asociaţia Pro Democraţia făcea anul trecut propagandă prin licee, deşi atât vechea cât şi noua lege a educaţiei interzic acest lucru. Se pare că sunt doar anumite ONG-uri acreditate să facă propagandă, printre ele fiind şi Greenpeace, care anunţă o campanie educativă "care se va desfășura în școli, licee și universități".

Noapte bună, năciune ! are cin' să te lumineze... 

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Chiar azi dimineata ma gandeam la cum suntem tratati de occidentalii colonialisti.Tu ca roman, desi muncesti mai bine si esti mai profesionist decat multi dintre ei , esti platit mai prost .Urmarea : n-ai posibilitati financiare sa te ridici.Ei fac tot ce pot sa stoarca de la tine tot ce pot iar apoi sa te umileasca .
Pentru occidentali « casa europeana » inseamna ca Germania si Franta prospera si pe seama exporturilor in Romania, facand tot ce se poate ca sa distruga posibilitatile de productie proprie si transformandu-ne in sclavi asistati . Cu profitul obtinut vor sustine moneda euro care le confera putere si domintatie .
Gogomania politica numinta moneda euro nu poate sa reziste in timp asa ca incep sa se agite si colaborationistii romani care dau vina pe cei care lupta sa pastreze independenta si identitatea nationala.
Intrarea Estoniei mai prelungeste agonia euro, dar estonienii nu sunt fericiti deloc.
Am vazut si citit prin cateva locuri ca initial aderarea la euro a fost o prioritate pentru Estonia doar ca sa scape de influenta ruseasca dar dupa ultimele evolutii ale UE care demonstrau orientarea catre Rusia, a fost prea tarziu ca sa se retraga.Estonienii se autoironizeaza spunand : « Acum avem o moneda cu care putem sa cumparam si sa platim oriunde in Europa ! Inclusiv pensiile grecilor si ale irlandezilor….. »

Anonim spunea...

adicä , propagandä bolsevicä.

incepe sä se audä,

geoanä a fost la moscova, sä cearä ajutorul rusilor, dupä ce declanseazä ei räsmäritza,

atitudinea de prost- a fost jucatä.

ca vina ,sä fie doar a lui.

Riddick spunea...

@Crystal Clear: E pe nasoale.

@Theo: Se vede bine lucrătura.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: