28 ianuarie 2011

Inventatorii de identităţi



Suntem îndemnaţi de către Cristian Pîrvulescu de la Asociaţia Pro Democraţia, în România liberă, să ne reinventăm. După ce începe să înşire diverse eşecuri mai mult sau mai puţin reale ("un lung şir de eşecuri istorice ale procesului de construcţie şi reconstrucţie în raport cu Europa - dar mai ales după ultimele dintre acestea, eşecul tranziţiei şi al posttranziţiei"), ne indică "eşecul" real - "Iar eşecul României a fost unul al digerării identităţii europene". Ca şi cum aşa ceva ar exista, iar noi am fi "neciopliţii" care populăm "primul cerc al barbariei" (pe care îl defineşte ca fiind percepţia occidentalilor asupra Europei de sud-est, cea de dincolo de linia Huntington: "iar partea aceasta de continent nu era acum o jumătate de mileniu, dar nici acum două sute de ani [văzută] ca europeană, ci ca primul cerc al barbariei, sigur, mai puţin fioros decât cel al islamului, dar totuşi straniu şi necivilizat"), neciopliţi care nu vrem sa ne modernizăm, cică...

Iar respingerea României şi Bulgariei o pune pe seama dreptei europene: "o bună parte a europenilor, cei conservatori şi de dreapta, care se tem de viitor şi schimbare, au reacţionat prin respingere. Şi dacă în prima fază, în plină ofensivă neoliberală, reacţia lor a fost ocultată de creşterea economică, acum, în plină criză, când demonii trecutului au reînviat, aceştia presează împotriva primului cerc al barbariei. Şi în acest cerc se află şi Grecia, dar şi Bulgaria şi România". 

Gata, e clar, au reînviat demonii, iar noi, ca să scăpăm de ei, trebuie să ne reinventăm o identitate europeană (o fi cea care, după Adrian Severin, trebuie să o înlocuiască pe cea naţional-statală ? optimist, Severin... spera că problema va fi finalizată până în 2004...).

Severin mai avea pe atunci scăpări, de exemplu - conceptul gorbaciovist al casei comune europene:

În ceea ce îi priveşte pe români, ei sunt interesaţi sã înlocuiascã o impredictibilã cooperare interguvernamentalã în care intrã mereu cu handicapuri, cu un statut cert implicând drepturi garantate şi obligaţii limpede asumate. În acest context, România trebuie sã scape de complexul elevului codaş şi sã-şi însuşeascã poziţia arhitectului responsabil de viitorul casei comune europene, la un loc cu ceilalti arhitecţi din Apus şi din Rãsãrit. Ca europeni, românii nu riscã sã-şi piardã identitatea ci doar sã rateze, prin timiditate sau miopie, şansa de a-şi fãuri propriul destin.

Asociaţia Pro Democraţia făcea anul trecut propagandă prin licee, deşi atât vechea cât şi noua lege a educaţiei interzic acest lucru. Se pare că sunt doar anumite ONG-uri acreditate să facă propagandă, printre ele fiind şi Greenpeace, care anunţă o campanie educativă "care se va desfășura în școli, licee și universități".

Noapte bună, năciune ! are cin' să te lumineze... 

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Chiar azi dimineata ma gandeam la cum suntem tratati de occidentalii colonialisti.Tu ca roman, desi muncesti mai bine si esti mai profesionist decat multi dintre ei , esti platit mai prost .Urmarea : n-ai posibilitati financiare sa te ridici.Ei fac tot ce pot sa stoarca de la tine tot ce pot iar apoi sa te umileasca .
Pentru occidentali « casa europeana » inseamna ca Germania si Franta prospera si pe seama exporturilor in Romania, facand tot ce se poate ca sa distruga posibilitatile de productie proprie si transformandu-ne in sclavi asistati . Cu profitul obtinut vor sustine moneda euro care le confera putere si domintatie .
Gogomania politica numinta moneda euro nu poate sa reziste in timp asa ca incep sa se agite si colaborationistii romani care dau vina pe cei care lupta sa pastreze independenta si identitatea nationala.
Intrarea Estoniei mai prelungeste agonia euro, dar estonienii nu sunt fericiti deloc.
Am vazut si citit prin cateva locuri ca initial aderarea la euro a fost o prioritate pentru Estonia doar ca sa scape de influenta ruseasca dar dupa ultimele evolutii ale UE care demonstrau orientarea catre Rusia, a fost prea tarziu ca sa se retraga.Estonienii se autoironizeaza spunand : « Acum avem o moneda cu care putem sa cumparam si sa platim oriunde in Europa ! Inclusiv pensiile grecilor si ale irlandezilor….. »

Anonim spunea...

adicä , propagandä bolsevicä.

incepe sä se audä,

geoanä a fost la moscova, sä cearä ajutorul rusilor, dupä ce declanseazä ei räsmäritza,

atitudinea de prost- a fost jucatä.

ca vina ,sä fie doar a lui.

Riddick spunea...

@Crystal Clear: E pe nasoale.

@Theo: Se vede bine lucrătura.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: