20 ianuarie 2011

Grupul Spinelli: "Statele Unite ale Europei" - unele reflecţii critice



The “United States of Europe”, some critical reflections

By Jean-Marc Ferry. Discussion with Joschka Fischer [FR].


http://www.spinelligroup.eu/2011/01/17/concerning-the-united-states-of-europe-some-critical-reflections/#more-225


Les « États-Unis d’Europe » : sauf erreur, l’expression fut introduite par Victor Hugo dans une lettre écrite 1852 à un autre député proscrit par le Seconde Empire.

A ses yeux, c’est la « Révolution européenne » qui pourrait sauver les acquis de la Révolution française, suivant une vision de l’Europe, qui, dévoilée, un an plus tard, à son ami Gloss, un républicain allemand, n’était pas exempte de considérations stratégiques : « […] la France, adossée à l’Allemagne, fera front à l’Angleterre, qui est […] l’esprit de commerce, et la rejettera dans l’océan ; l’Allemagne, adossée à la France, fera front à la Russie, qui, nous l’avons dit de même, est l’esprit de conquête, et la rejettera dans l’Asie. » D’où l’idée d’une « République européenne » qui, sans doute, et à la différence de la République française, ne serait pas unitaire mais fédérale, avec en tout cas pour clé de voûte un « Parlement des États-Unis d’Europe » qui ferait office de « grand Sénat européen ».


Şi un predicator din România, Cristian Pîrvulescu - Patriotismul de sărbătoare (4 decembrie 2007)

Ce mai este patriotismul astazi, intr-o Romanie pierduta intre o identitate nationala incerta [teză tipic sorosistă] si o identitate europeana difuza? [adică, un concept străin, fals, artificial, dar vânturat drept o valoare, un ţel]

La doar citeva zile dupa 1 Decembrie, intrebarea este cu atit mai acuta. Si daca din Ziua Nationala au mai ramas, dincolo de ritualul mediatic, doar parada militara pe sub Arcul de Triumf si inaugurarea "bradului" din Piata Unirii, sa fie patriotismul de vina. Cu tot marketingul, spectacolul iluminarii "bradului" a ilustrat starea societatii romanesti de astazi. Uitind de tensiunea politica ajunsa la apogeu, multi romani au cautat in spatiul public locul reunirii, dar politicienii le-au oferit doar imitatii si dispute.

Nici aderarea la UE nu a fost perceputa altfel decit tot ca o izbinda a societatii romanesti impotriva clasei sale politice [ei, na ?! mai degrabă, invers !]. Patriotismul civic se contrapune astfel derivei patriotismului politic. Fata de nationalismul de sarbatoare, multi romani se retrag circumspect cautind alte redute identitare. Prin aceasta romanii nu devin mai putin romani, dar isi manifesta retinerea fata de o intreprindere politica pe care o resimt pe cit de artificiala, pe atit de straina.

Nu sarbatoarea ii intriga pe multi romani, ci confiscarea ei de catre o clasa politica in cautarea unei legitimitati de substitutie. De aceea dezinteresul pentru sarbatorirea Zilei Nationale nu este consecinta deprecierii simbolurilor si valorilor nationale, ci o reactie ostila fata de un construct politic impus [?]. Patriotismul nu se manifesta doar la sarbatori, ci in viata de zi cu zi, atunci cind fiecare, cu modestie civica, isi face treaba. De aceea, plecati in cautarea unei identitati deschise [către ce ?], in care sa se regaseasca atit traditia fara ostentatie, cit si modernitatea fara radicalism, cei mai multi dintre romani isi reconstruiesc in tacere comunitatea de valori pe care, cu un cuvint cindva uzat [ah bon... "cândva"], o numesc patrie.

http://www.spinelligroup.eu/ 

http://www.spinelligroup.eu/manifesto/

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Eram sigura de asta :

http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/dinu-patriciu-as-sustine-un-nou-partid-213818.html

Riddick spunea...

Nu cred că mai apare noul partid, poate numai dacă iese scandal la congresul PDL.

Crystal Clear spunea...

S-ar putea sa iasa scandal si sa faca un nou partid,dar in acelasi timp vor ramane in contiunare destui in PDL care sa-l submineze din interior.Nu se vor da toti pe fata.
PDL va ramane cel mai periculos partid pentru stanga


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: