07 decembrie 2010

Comisia Europeană a întârziat un an şi jumătate construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă



Suntem o ţară de tâmpiţi, dacă am ajuns să stăm un an şi jumătate după ăia de la Comisia Europeană, ca să ne spună ei nouă dacă sunt sau nu de acord cu extinderea centralei nucleare de la Cernavodă:

EnergoNuclear, compania care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, a primit, luni, avizul Comisiei Europene pentru derularea investiţiei, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.

"Avizul favorabil a fost transmis luni. Proiectul de la Cernavodă va duce la o investiţie de mai multe miliarde de euro şi la crearea unui număr important de locuri de muncă", a afirmat Budulan.

Documentaţia de notificare a investiţiei a fost transmisă Comisiei Europene în luna iunie a anului 2009, iar avizul favorabil reprezintă o condiţie pentru începerea lucrărilor de construcţie a celor unităţi nucleare.

Construcţia celor două unităţi nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalată în centrala de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica. Investiţia este evaluată de autorităţile române la patru miliarde de euro.

EnergoNuclear este controlată în proporţie de 51% de compania de stat Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) şi GDF SUEZ (Franţa), fiecare având câte 9,15% din titluri, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola deţin câte 6,2% din acţiuni. Un alt acţionar, CEZ (Cehia), care are 9,15% din acţiuni, a decis să renunţe la proiect.

Centrala de la Cernavodă asigură, cu două unităţi, aproximativ 18% din producţia de electricitate la nivel naţional.

Nuclearelectrica este deţinută de stat, prin intermediul Ministerului Economiei. [aiurea, ce stat mai e ăsta... ]

Mediafax

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Exista legislatie care ne obliga sa avem avizul CE ca sa contruim ceva in Romania ?

Riddick spunea...

Dacă avem, tot noi, ca tembelii, am votat-o.

Nu ştiu exact, s-ar putea să se fi aplicat din oficiu "normele europene".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: