27 noiembrie 2010

Premierul slovac, Iveta Radičová: "Mecanismul financiar european de salvare seamănă cu o schemă piramidală"



Slovacia (cel mai sărac stat din zona euro - a aderat la 1 ianuarie 2009) se găseşte în situaţia de a participa la acoperirea datoriilor altor state din eurozonă.


Sistemul de salvare financiară al UE seamănă cu o schemă piramidală: premierul slovac

(Bratislava) - Mecanismul financiar european de salvare şi stabilitate activat de către Irlanda în această săptămână seamănă cu o schemă piramidală, mai degrabă decât să fie o soluţie pe termen lung, a declarat miercuri prim-ministrul slovac Iveta Radičová.

"Este aproape un sistem similar cu o schemă piramidală, iar momentul va veni atunci când întregul sistem se va prăbuşi ca un castel din cărţi de joc", a spus Radičová jurnaliştilor.

Duminică, Slovacia a convenit să sprijine planul de salvare pentru Irlanda al Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional, prin care statul din zona euro aflat în dificultate poate primi credite în valoare de aproximativ 85 miliarde de euro (114 miliarde de dolari).

La inceputul acestui an, Slovacia a fost singurul stat din UE care s-a opus unui plan de salvare de 110 miliarde de euro pentru un alt membru al zonei euro, Grecia.

"Când am discutat despre Grecia, am spus că bailout-ul nu a fost un împrumut, ci un dar. Nu simt nicio satisfacţie acum în a reaminti: "V-am spus acest lucru", a declarat Radičová .

"Nu pot exclude faptul că vom discuta în curând şi despre alte ţări. Şi trebuie să subliniez faptul că Portugalia şi Spania sunt vase comunicante", a adăugat ea, folosind un termen ştiinţific pentru un sistem prin care lichidele se răspândesc uniform.

Slovacia, care a aderat la UE în 2004 şi la zona euro în 2009, a făcut presiuni pentru participarea sectorului privat în mecanismul de salvare, spunând că contribuabilii nu ar trebui să suporte toate costurile.

"Băncile nu ar trebui să fie motivate să continue creditările şi să apeleze la mecanismul de salvare al UE atunci când apar probleme", a declarat
Radičová.

"UE a susţinut un sistem care este un cerc vicios. Atâta timp cât există un sistem de salvare, băncile nu au niciun motiv să îşi schimbe comportamentul", a adăugat ea.


http://www.eubusiness.com/news-eu/finance-economy.76m


>> Buturuga slovacă


5 comentarii :

Anonim spunea...

Deci omul ştie că e vorba de un plan piramidal, dar "Slovacia a convenit să sprijine planul de salvare pentru Irlanda al Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional, prin care statul din zona euro aflat în dificultate poate primi credite în valoare de aproximativ 85 miliarde de euro".

Păi dacă ştii că întreaga chestie e o prostie, de ce mai bagi bani în ea? Numai fiindcă nu-s banii tăi, ci ai fraierilor de contribuabili?

Riddick spunea...

A zis aşa premierul, să vedem ce va zice şi parlamentul slovac. ;-)

Pare că Radicova este adepta tacticii lui Teddy Roosevelt: "Speak softly, but carry a big stick !". Slovacia a fost băgată în eurozonă de fostul guvern de stânga (maari "naţionalişti", cu legea împotriva dublei cetăţenii, dar "zu befehl" pe partea de EuroKolhoz). Om vedea ce şi cum.

Crystal Clear spunea...

Imi place asta :
"Speak softly, but carry a big stick !".

:)

Riddick spunea...

De-aia a ajuns să apară pe muntele Rushmore... :)

Crystal Clear spunea...

E o mare arta sa vorbesti putin, calm dar sa actionezi ferm,puternic si fara dubii !
N-avem decat de invatat de la el !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: