27 noiembrie 2010

Premierul slovac, Iveta Radičová: "Mecanismul financiar european de salvare seamănă cu o schemă piramidală"



Slovacia (cel mai sărac stat din zona euro - a aderat la 1 ianuarie 2009) se găseşte în situaţia de a participa la acoperirea datoriilor altor state din eurozonă.


Sistemul de salvare financiară al UE seamănă cu o schemă piramidală: premierul slovac

(Bratislava) - Mecanismul financiar european de salvare şi stabilitate activat de către Irlanda în această săptămână seamănă cu o schemă piramidală, mai degrabă decât să fie o soluţie pe termen lung, a declarat miercuri prim-ministrul slovac Iveta Radičová.

"Este aproape un sistem similar cu o schemă piramidală, iar momentul va veni atunci când întregul sistem se va prăbuşi ca un castel din cărţi de joc", a spus Radičová jurnaliştilor.

Duminică, Slovacia a convenit să sprijine planul de salvare pentru Irlanda al Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional, prin care statul din zona euro aflat în dificultate poate primi credite în valoare de aproximativ 85 miliarde de euro (114 miliarde de dolari).

La inceputul acestui an, Slovacia a fost singurul stat din UE care s-a opus unui plan de salvare de 110 miliarde de euro pentru un alt membru al zonei euro, Grecia.

"Când am discutat despre Grecia, am spus că bailout-ul nu a fost un împrumut, ci un dar. Nu simt nicio satisfacţie acum în a reaminti: "V-am spus acest lucru", a declarat Radičová .

"Nu pot exclude faptul că vom discuta în curând şi despre alte ţări. Şi trebuie să subliniez faptul că Portugalia şi Spania sunt vase comunicante", a adăugat ea, folosind un termen ştiinţific pentru un sistem prin care lichidele se răspândesc uniform.

Slovacia, care a aderat la UE în 2004 şi la zona euro în 2009, a făcut presiuni pentru participarea sectorului privat în mecanismul de salvare, spunând că contribuabilii nu ar trebui să suporte toate costurile.

"Băncile nu ar trebui să fie motivate să continue creditările şi să apeleze la mecanismul de salvare al UE atunci când apar probleme", a declarat
Radičová.

"UE a susţinut un sistem care este un cerc vicios. Atâta timp cât există un sistem de salvare, băncile nu au niciun motiv să îşi schimbe comportamentul", a adăugat ea.


http://www.eubusiness.com/news-eu/finance-economy.76m


>> Buturuga slovacă


5 comentarii :

Anonim spunea...

Deci omul ştie că e vorba de un plan piramidal, dar "Slovacia a convenit să sprijine planul de salvare pentru Irlanda al Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional, prin care statul din zona euro aflat în dificultate poate primi credite în valoare de aproximativ 85 miliarde de euro".

Păi dacă ştii că întreaga chestie e o prostie, de ce mai bagi bani în ea? Numai fiindcă nu-s banii tăi, ci ai fraierilor de contribuabili?

Riddick spunea...

A zis aşa premierul, să vedem ce va zice şi parlamentul slovac. ;-)

Pare că Radicova este adepta tacticii lui Teddy Roosevelt: "Speak softly, but carry a big stick !". Slovacia a fost băgată în eurozonă de fostul guvern de stânga (maari "naţionalişti", cu legea împotriva dublei cetăţenii, dar "zu befehl" pe partea de EuroKolhoz). Om vedea ce şi cum.

Crystal Clear spunea...

Imi place asta :
"Speak softly, but carry a big stick !".

:)

Riddick spunea...

De-aia a ajuns să apară pe muntele Rushmore... :)

Crystal Clear spunea...

E o mare arta sa vorbesti putin, calm dar sa actionezi ferm,puternic si fara dubii !
N-avem decat de invatat de la el !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: