07 septembrie 2010

Mesajul tronului



Luume, luume !  S-a redeschis ţirkusul la Strasbourg şi la Bruxelles !

Primul număr de azi, clownul cu barosul (sublinierile îmi aparţin):

José Manuel Durão Barroso
Președintele Comisiei Europene
Starea Uniunii 2010



Parlamentul European

Strasbourg, 7 septembrie 2010

Domnule președinte,

Stimați membri,

Este un mare privilegiu pentru mine să prezint prima stare a Uniunii în fața acestei instituții.

Anul trecut, votul dumneavoastră mi-a acordat un nou mandat pe baza orientărilor mele politice. La începutul acestui an, v-ați exprimat sprijinul puternic acordat Comisiei. În timpul procesului de investitură, am convenit să ne întâlnim anual să discutăm pe tema stării Uniunii. De acum înainte, acesta este momentul în care ne vom planifica munca pentru următoarele 12 luni.

Multe din deciziile pe care le vom lua anul viitor vor avea implicații pe termen lung. Acestea vor defini Europa pe care ne-o dorim [Noi... ăăă...voi]. Vor defini o Europă a oportunităților, în care cei cu aspirații sunt promovați, iar cei cu nevoi nu sunt neglijați. O Europă deschisă spre lume și deschisă spre oameni. O Europă care creează coeziune economică, socială și teritorială.

În ultimul an, din cauza crizei economice și financiare, Uniunea s-a confruntat cu cea mai dură provocare de până acum. Interdependența noastră a fost pusă în evidență, iar solidaritatea noastră a fost pusă la încercare mai mult ca niciodată. 
- - - - - 
Nu ar trebui să ne facem iluzii. Misiunea noastră nu s-a încheiat. Nu trebuie să ne complacem în situația actuală. Contribuția bugetară majorată a statelor membre a contribuit la contracararea declinului activității economice, însă este momentul să ieșim din această situație. În lipsa unor reforme structurale, nu vom genera o creștere durabilă. Trebuie să folosim următoarele 12 luni pentru a accelera agenda noastră de reformă

Acum este momentul să modernizăm economia noastră socială de piață astfel încât să poată concura la nivel mondial și să răspundă provocării pe care o reprezintă demografia. Acum este momentul să realizăm investițiile corecte pentru viitorul nostru.

Acesta este momentul adevărului pentru Europa. Europa trebuie să demonstreze că reprezintă mai mult decât 27 de soluții naționale diferite. Ori ne menținem la suprafață împreună, ori ne scufundăm separat. Nu vom reuși decât cu o condiție: fie că acționăm la nivel național, regional sau local, trebuie să gândim în context european.

Astăzi, vă voi prezenta prioritățile pe care le-am stabilit în ceea ce privește eforturile noastre comune în următorul an. Nu voi putea acoperi acum toate aspectele politicii europene sau toate inițiativele pe care le vom lua. V-am transmis prin intermediul domnului președinte Buzek un document de programare mai complet.

În principal, întrevăd cinci provocări majore pentru Uniune anul următor:
  • abordarea crizei și guvernanței economice;
  • restabilirea creșterii economice pentru crearea de locuri de muncă prin accelerarea programului de reforme Europa 2020;
  • clădirea unui spațiu de libertate, justiție și securitate;
  • deschiderea negocierilor pentru un buget UE modern și
  • exercitarea unei influențe europene pe scena mondială.
Permiteți-mi să încep cu criza și guvernanța economică. În acest an, am acționat hotărât atunci când membrii zonei euro și însăși moneda euro au avut nevoie de ajutorul nostru. 

Am învățat niște lecții grele și facem acum progrese importante în materie de guvernanță economică. Comisia și-a prezentat ideile în lunile mai și iunie. Acestea au fost aprobate de instituția dumneavoastră și de grupul operativ prezidat de președintele Consiliului European. Pe baza acestor idei se urmărește în prezent obținerea unui consens. La 29 septembrie, vom prezenta propunerile legislative cele mai urgente, astfel încât să nu ne pierdem elanul.

Bugetele nesustenabile ne fac vulnerabili. Datoria și deficitul duc la cicluri de creștere și prăbușire și distrug sistemul securității sociale. Banii cheltuiți în contul datoriei sunt bani care nu pot fi cheltuiți pentru binele social și nici pentru a ne pregăti să înfruntăm costurile îmbătrânirii populației. O generație care funcționează pe bază de datorii dă naștere unei națiuni nedurabile. Propunerile noastre vor consolida Pactul de stabilitate și de creștere prin sporirea supravegherii și a aplicării legii.

Trebuie să găsim soluții pentru dezechilibrele macroeconomice majore, în special în zona euro. De aceea, am prezentat din timp propuneri de detectare a bulelor de active, a lipsei competitivității și a altor surse de dezechilibre. 

Constat că, în prezent, guvernele sunt dispuse să accepte un grad mai ridicat de monitorizare, susținut de stimulente pentru respectarea dispozițiilor și de un sistem de sancțiuni mai timpurii. Comisia își va întări rolul de arbitru independent și autoritate de aplicare a noilor norme. [Wow... ]

Vom întreprinde măsuri pentru ca uniunea monetară să fie însoțită de o adevărată uniune economică.[No shit ?! P-aia cu Statul Europa, când o bagi ?]

Dacă sunt puse în aplicare așa cum propunem, aceste reforme vor garanta, de asemenea, stabilitatea pe termen lung a monedei euro. Aceasta este esențială pentru succesul nostru economic.

Pentru a se înregistra creștere economică, avem de asemenea nevoie de un sector financiar solid și viabil. Un sector care să fie în slujba economiei reale. Un sector care să se bazeze pe o reglementare și o supraveghere corespunzătoare.
- - - - -
Statele membre dețin în continuare majoritatea competențelor în materie de politică de ocupare a forței de muncă. Refuzăm însă să stăm pe margine fără să luăm poziție. Îmi doresc o Uniune Europeană care își ajută cetățenii să profite de noile oportunități, o Uniune care este socială și favorabilă incluziunii. Aceasta este Europa pe care o vom construi dacă statele membre, instituțiile europene și partenerii sociali își onorează angajamentele asumate prin agenda noastră comună de reformă.

În centrul acesteia ar trebui să se afle competențele și locurile de muncă, precum și investițiile în învățarea de-a lungul vieții.

Miza sa principală ar trebui să fie impulsionarea potențialului de creștere al pieței unice, pentru a putea construi o piață unică a locurilor de muncă mai puternică.

Oportunitățile nu lipsesc. În Europa sunt 4 milioane de locuri de muncă disponibile. Comisia va propune în cursul acestui an un „Monitor european al posturilor vacante”, care va informa cetățenii unde în Europa sunt locuri de muncă disponibile și care sunt competențele căutate. Vom propune, de asemenea, planuri pentru un pașaport european de competențe.

Trebuie totodată să găsim soluții la problema sărăciei și a excluziunii. Trebuie să ne asigurăm că cele mai vulnerabile categorii nu sunt abandonate. Acesta este obiectivul „Platformei de combatere a sărăciei”, care va conjuga acțiunile europene în favoarea grupurilor vulnerabile, precum copiii și persoanele în vârstă. [Lozinci, lozinci, lozinci...] 
- - - - -
Energia este vectorul-cheie al creșterii și una dintre principalele priorități de acțiune: trebuie să finalizăm piața internă a energiei, să construim și să interconectăm rețelele energetice și să asigurăm securitatea și solidaritatea energetică. Trebuie ca în sectorul energiei să luăm aceleași măsuri ca în domeniul telefoniei mobile: să dăm cu adevărat consumatorilor posibilitatea de a alege, pe o piață europeană unică.

Vom avea astfel o adevărată comunitate a energiei în Europa.[Eee, să vedem...]

Trebuie să eliminăm frontierele atunci când este vorba de conducte sau de cabluri electrice, pentru a avea infrastructura necesară pentru energia solară și eoliană, pentru a ne asigura că aplicăm, peste tot în Europa, standarde comune, astfel încât gestul de a încărca bateriile electrice ale mașinii să devină la fel de firesc ca cel de a umple rezervorul.[Ce nu vă mai plac vouă frontierele ...]

În cursul anului următor vom propune un plan de acțiune în domeniul energiei, un pachet legislativ privind infrastructura și un plan de acțiune privind eficiența energetică pentru a transpune această viziune în realitate. Mă voi deplasa personal în regiunea Mării Caspice în cursul acestui an pentru a promova Coridorul Sudic ca mijloc prin care ne putem spori securitatea aprovizionării.
- - - - -
Toate acestea înseamnă că trebuie să ne onorăm angajamentele asumate în cadrul pachetului privind clima și energia, ca motor principal al schimbării. Înseamnă că trebuie să integrăm diferitele aspecte ale politicii privind schimbările climatice, energia, transporturile și mediul în cadrul unei abordări coerente privind utilizarea eficientă a resurselor și un viitor cu emisii scăzute de dioxid de carbon.[Înseamnă că trebuie să cumpărăm "drepturi de emisie" de la ţări din lumea a treia şi să le finanţăm regimurile semidemocratice sau dictatoriale]
- - - - -
O altă provocare constă în a stabili ce vom face în ceea ce privește viitorul buget al Uniunii Europene.

Luna viitoare, vom prezenta primele idei ale Comisiei cu privire la revizuirea bugetului. Se va lansa, astfel, o dezbatere deschisă, fără tabuuri, care va pregăti propunerile noastre legislative ce vor fi prezentate în al doilea trimestru al anului viitor.

Trebuie să ne cheltuim banii în acele domenii în care rentabilitatea investiției noastre este cea mai mare. Ar trebui să îi investim în acele domenii care sporesc creșterea și duc la realizarea obiectivelor agendei noastre europene. Calitatea cheltuielilor ar trebui să fie un punct de reper pentru noi toți.


Europa oferă o adevărată valoare adăugată. Din acest motiv, voi insista să se adopte un buget post-2013 pentru Europa ambițios.

Consider că ar trebui să ne punem în comun mijloacele pentru a ne sprijini prioritățile de politică.[Da-da...]

Nu e vorba de a cheltui mai mult sau mai puțin, ci de a cheltui mai inteligent, analizând în ansamblu bugetul european și bugetele naționale. Bugetul UE nu este pentru Bruxelles, ci pentru oamenii pe care îi reprezentați: pentru șomerul care face cursuri de recalificare finanțate de Fondul social, pentru studenții care participă la programul Erasmus și pentru regiunile care beneficiază de Fondul de coeziune.

Interconexiunile energetice și ajutorul pentru cercetare și dezvoltare sunt exemple clare de cazuri în care dintr-un euro cheltuit la nivel european se obține mai mult decât dintr-unul cheltuit la nivel național. Unele state membre constată veridicitatea acestui fapt chiar și în domenii de bază care țin de competența națională, precum apărarea. Acestea recunosc că s-ar putea face economii imense dacă și-ar pune în comun unele mijloace și activități de sprijin. [Hoo-paaa! Bate şaua despre asa-zisa "armată europeană"] Punând în comun banii la nivel european, statele membre își pot diminua costurile, evita suprapunerile și obține o rentabilitate mai mare a investiției pe care o fac.
.
Ar trebui să explorăm și noi surse de finanțare pentru marile proiecte de infrastructură europene. De exemplu, voi propune instituirea de obligațiuni UE pentru finanțarea proiectelor, împreună cu Banca Europeană de Investiții.[Socialism !] De asemenea, vom continua să dezvoltăm parteneriatele între sectorul public și cel privat.
- - - - -
Stimați membri,

Ultima provocare pe care doresc să o abordez astăzi este cum să ne concentrăm forța de care dispunem pe scena mondială.

Atunci când ne ocupăm de problemele noastre de zi cu zi, pierdem uneori din vedere perspectiva asupra lucrurilor și uităm ce realizări am obținut: o tranziție pașnică și reușită spre o Uniune Europeană a cărei suprafață s-a dublat și care negociază noi aderări, o monedă solidă, euro [Ce glumă bună !], care este o monedă de schimb importantă în lume, și un parteneriat puternic cu vecinii noștri, care ne face pe toți mai puternici. Dacă acționăm hotărât, secolul 21 nu ne poate speria cu nimic.

Pe măsură ce se conturează parteneriatele strategice ale secolului 21, Europa ar trebui să profite de ocazia de a și defini viitorul. Sunt nerăbdător să văd că Uniunea joacă în afacerile mondiale un rol pe măsura puterii sale economice. Partenerii noștri ne privesc și se așteaptă ca angajamentele noastre să fie asumate de Europa, nu doar de 27 de țări separate. Dacă nu acționăm împreună, Europa nu va fi o forță în lume, iar aceasta va merge mai departe fără noi: fără Europa și fără statele ei membre. Iată motivul pentru care, în orientările mele politice, am cerut ca Europa să devină un actor mondial, un lider mondial – ceea ce reprezintă o responsabilitate și un test cheie pentru generația noastră.[UERSS]

Voi prezenta împreună cu Înaltul Reprezentant și Vicepreședinte al Comisiei, doamna Ashton, viziunea noastră cu privire la modul în care putem maximiza rolul Europei în lume. Serviciul European de Acțiune Externă ne oferă mijloace pe măsura aspirațiilor noastre.
- - - - -
Un exemplu bun în acest sens este lupta împotriva schimbărilor climatice. Summitul de la Copenhaga ne-a arătat că, în timp ce celelalte părți nu erau pregătite să se ridice la nivelul năzuințelor noastre, chiar noi înșine ne-am făcut un deserviciu prin faptul că nu ne-am exprimat printr-o singură voce. Negocierile au stagnat, însă nu și schimbările climatice.[No shit ?!] Doresc să intensificăm angajamentul nostru cu partenerii de pe plan internațional, astfel încât comunicatele de presă ale acestora să devină angajamente credibile de reducere a emisiilor, și să continuăm procesul de finanțare inițială cu disponibilitate imediată.
- - - - -
 Peste două săptămâni când voi participa la New York la evenimentul la nivel înalt legat de Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, doresc să angajez, cu sprijinul dumneavoastră, suma suplimentară de 1 miliard € pentru Obiectivele de dezvoltare ale mileniului.["O, Paşă, cât de darnic eşti!"]

A fi un actor mondial înseamnă, de asemenea, a ne susține valorile. Drepturile omului nu sunt negociabile. Este șocant cum, în multe țări, drepturile femeilor sunt încălcate. Sunt îngrozit să aud că Sakineh Mohammadi Ashtiani a fost condamnată la moarte prin lapidare. Este un act barbar, greu de descris în cuvinte. Condamnăm astfel de fapte care nu au nicio justificare în temeiul niciunui cod moral sau religios.
- - - - - 
Stimați membri,

Ne aflăm în continuare în etapa de fundamentare a noului cadru instituțional al Europei creat prin Tratatul de la Lisabona.

Ceea ce contează într-adevăr sunt rezultatele pe care instituțiile le aduc oamenilor. Ceea ce contează este schimbarea pe care Europa o aduce în viața lor de zi cu zi.

Secretul succesului Europei este modelul unic comunitar. Mai mult decât oricând, Comisia trebuie să dinamizeze agenda politică prin viziunea și propunerile sale. 
- - - - -
Este o agendă ambițioasă și competitivă.

Pentru ca Europa [!!!] să reușească, Comisia are nevoie de sprijinul dumneavoastră.




2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Paranoia !
Astia nu se lasa cu una cu doua.Este ratiunea lor de a fi.
Problema mare este ca nu avem de-a face doar cu un singur nebun si escroc,ci cu mai multi care si-au unit visele de marire.
Este un grup intreg care viseaza la control european si global.
"Act local, think global".
Au preluat principalele afaceri in lume ,sunt extrem de bogati si nu se satura. Deocamdata inca mai actioneaza din umbra, dar vad ca incep sa iasa la suprafata,ca in discursul de acum

Ne asteapta vremuri extrem de grele....


Sa vedem daca la noi in Romania, la stiri se va pomeni ceva concret despre acest discurs.
Sunt convinsa ca va fi ignorat iar mai tarziu vom fi pusi in fata faptului implinit.

Riddick spunea...

I-a dat deja replica Nigel Farage - noua postare.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: