16 iunie 2010

Slovacia deschide un drum



Scriam aici despre posibilitatea ca Slovacia să nu plătească "porţia" sa de 800 milioane de euro din ajutorul financiar pentru Grecia.

Azi avem această ştire :

(Mediafax - Planul de salvare a monedei euro, pus în pericol din cauza Slovaciei)

"Noua putere din Slovacia refuză să dea bani pentru mecanismul de salvare a monedei euro, ceea ce ar putea duce la anularea acestuia. Vestea este cât se poată de proastă pentru Spania, despre care se zvoneşte că ar urma să acceseze o linie de credit de 250 de miliarde de euro din cele 750 de miliarde cât însumează planul.

Potrivit unor surse citate de euobserver.com, toate ţările din zona euro trebuie să semneze până pe 16 iunie documentul asupra cărora au căzut de acord miniştrii de Finanţe la începutul lunii şi care este menit să răspândirea crizei greceşti spre alte economii. Toate cele 16 ţări din zona euro trebuie să semneze documentul, altfel mecanismul de salvare a monedei euro nu va putea intra în vigoare.

Slovacia îşi vede de propria ogradă

Politicialul conservator Iveta Radicova, care are cele mai mari şanse să ocupe postul de premier al Slovaciei, a descris însă mecanismul de salvare a zonei euro ca fiind “cea mai neinspirată soluţie posibilă”. Potrivit pachetului de salvare, Slovacia ar urma să contribuie cu 816 milioane de euro în următorii de ani, sumă care reprezintă bugetul anual al ministerului de Interne.
De asemenea, Radicova a mai spus că nu este de acord ca Slovacia să ajute financiar Grecia. “În condiţiile în care ne confruntăm cu inundaţii devastatoare, nu avem destule resurse financiare şi nu reuşim să absorbim suficiente fonduri europene, ne vom folosi fondurile pentru a rezolva problemele cauzate de inundaţii”, a precizat Radicova.

Spania, prima ţară care are de pierdut

Declaraţiile acesteia sunt cât se poate de proaste pentru Spania, în condiţiile în care se zvoneşte în continuare că această ţară ar urma să acceseze o linie de credit de 250 de miliarde de euro din cele 750 de miliarde cât însumează pachetul, în ciuda faptului că purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a negat marţi informaţia".

Preşedintele slovac (de stânga) a desemnat totuşi pe prim-ministrul actual, social-democrat, cel care a pierdut alegerile, deşi partidul său are cele mai multe mandate în urma alegerilor parlamentare din 12 iunie.

Miza majorităţii parlamentare din Slovacia ia o dimensiune europeană.
Diferenţa de mandate putere/opoziţie este mică, nu se exclud eventuale migraţii spre "zona pro-euro".

4 comentarii :

Despina spunea...

16 iunie este astazi.
Sa vedem cine semneaza ajutorul

Riddick spunea...

S-ar putea să îl semneze guvernul demisionar. Deci, stânga susţine capitalul transnaţional !

Trebuie însă ratificat. Sau, mai ştii, chichiţele din Tratatul de la Lisabona poate zic că nu mai e necesară trecerea prin parlament.

Despina spunea...

Vom vedea.
Sper sa nu inceapa mafia transnationala sa lucreze iar

Riddick spunea...

Vedem...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: