13 iunie 2010

Va plăti Slovacia "porţia" sa de 800 de milioane de euro din ajutorul acordat Greciei ?


Apartenenţa la zona euro înseamnă, după cum se vede, şi plata oalelor sparte de alţii. În Financial Times a apărut o analiză despre situaţia Slovaciei, în urma alegerilor generale desfăşurate ieri.

În parlamentul slovac de 150 de locuri, actualul partid de guvernământ, SMER (de stânga), a obţinut 63 de locuri, însă partidele de opoziţie (dreapta şi două partide ale minorităţii maghiare) au împreună 79 de locuri şi au anunţat că doresc formarea unui guvern împreună.


Cu toata agitaţia naţionalistă anti-maghiară preelectorală, un aliat politic al SMER, partidul naţionalist al fostului premier Vladimir Mečiar, nu a trecut pragul electoral, provocând pierderea majorităţii actualei coaliţii de guvernare. Minoritatea maghiară este circa 10% din populaţia de 5,4 milioane.

Economia slovacă a avut o cădere de 4,7% anul trecut, iar şomajul a atins 12,3%, în special datorită scăderii cererii produselor exportate în UE (autoturisme şi electronice). Deficitul a crescut de la 2,8% în 2008 la 6,8% în 2009. Se aşteaptă pentru 2010 o creştere economică de 3,5%.

Slovacia a adoptat moneda euro la 1 ianuarie 2009. Aceasta a dus la o creştere a costurilor de producţie şi o scădere a competitivităţii, Slovacia ieşind din zona statelor cu costuri mici, atractive pentru investitori.
 
Una dintre primele măsuri ale noului parlament va fi să hotărască în privinţa plăţii celor 800 de milioane de euro, "porţia" slovacă la pachetul de ajutor financiar pentru Grecia. Este interesant de urmărit ce se va întâmpla, este o decizie nepopulară, vedem în Germania ce pierderi a avut partidul cancelarului Merkel la recentele alegeri regionale.

Slovacia ar putea fi o primă voce în refuzul politicii monetare comune aberante a UE.

3 comentarii :

Despina spunea...

Sa speram !
Abia astept

Riddick spunea...

Să vedem... vor fi presiuni (nu pentru suma, că per total e mai nimic, ci ca să nu se creeze un precedent).

Despina spunea...

Da, vor fi presiuni


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: