13 mai 2010

TRU - NU, BaKonsKi - DA !



BLOG/TRAIAN UNGUREANU

Unde e Estul?

Traian Ungureanu
13.05.2010

Traian UngureanuToată lumea vorbește de problemele de pe flancul sudic al Uniunii Europene. Emigrația clandestină și așa zisa „criză economică greacă” domină din postura de euroregine ale angoaselor la zi. Amîndouă sînt înconjurate de un concert de formule și inițiative discutabile sau incomplete, ambele sînt tratate pe baza unui diagnostic rostit cu jumătate de gură.

Criza economică e, cumva, atribuită unei deraieri economice sau mai degrabă temperamentale „sudice”. Valul emigraționist e, în aceași manieră, explicat ca deplasare „naturală” de populație, sub presiunea factorilor economici „obiectivi”. Consecința cea mai vizibilă e lipsa de antidot. Producția de planuri și rețete forte e deja un ritual fără urmări.

Instituțiile UE și exercițiile de gîndire ale liderilor europeni produc, cel mult, rezultate parțiale. Piețele nu cred că zona euro e, în perspectivă, viabilă și pariază, în continuare, pe declinul monedei europene. Emigrația e și mai puțin deranjată de ceremonialul legislativ european și livrează ritmic mase de refugiați prin flancul sudic al Europei. Cea de-a doua mare consecință a acestui efort birocratic ineficient dar amplu e dispariția flancului estic.

Statele est-europene membre UE pierd continuu din releveanță în dinamica UE. Mascată de vacarmul de pe flancul sudic, problema estică e aproape invizibilă între prioritățile europene. Grupul de state răsăritene e, tot mai mult, prizonierul unei definiții inerte care stabilește optica de serviciu la Bruxelles: actori secundari, tolerați și negociabili. Sfera estică e, în principiu, o chestiune iritantă, purtătoare a unei istorii incomode și, tocmai de aceea, administrabilă în asociere cu Rusia sau cu proiecția intereselor rusești.

Luni 10 mai, la Bruxelles, miniștri de externe ai statelor membre au încheiat o întrunire condusă de aceași optică de mare scepticism răsăritean. Declarațiile ulterioare au schițat destul de clar ipoteza unui gest extrem de grav: UE e pregătită să acorde Rusiei statut preferențial în materie de vize. E aproape cert că, pe 30 mai, la summit-ul UE-Rusia de la Rostov, Rusia va primi așa numita foaie de parcurs (road map), primul pas în procesul de eliminare a vizelor pentru cetățenii ruși, la intrarea în UE.

Ministrul de externe polonez Radek Sikorski a reacționat sever, denunțînd planul și avertizînd asupra consecințelor. Situația are ironia ei, pentru că Sikorski nu e în nici un caz un campion al antipatiei față de Rusia și a promovat deschis, acompaniat de soția lui, Anne Applebaum, faimoasă editorialistă la Washington Post, ideea unei Rusii convertite la colaborare, mai ales după tragedia de la Smolensk. Sikorski are acum motive să își reconsidere entuziasmul. Reacția lui Sikorski nu are nevoie de prea multe lămuriri.

Ministrul polonez a văzut fără dificultate amenințarea: dacă rușii nu mai au nevoie de vize la intrarea în Europa, pașaportul rusesc devine o atracție enormă pentru cetățenii statelor est-europene din Republicile limitrofe ex-sovietice. În Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia și Azerbaijan, rusofonii, fie ei etnici ruși sau non-ruși, vor căuta să obțină, fără întîrziere, pașapoartele rusești care garantează libera circulație în Europa. Rusia va fixa, astfel, o populație masivă de cetățeni și neo-cetățeni ruși pe centura care înconjoară, la est, UE. Politica răsăriteană a UE va fi, practic, ruinată. Grupul celor 6 state răsăritene amintite și cuprinse în așa numitul Parteneriat Estic lansat de UE va fi retrogradat. Obținînd eliminarea vizelor înaintea celor 6 state cuprinse în Parteneriatul Estic, Rusia va devia linia de cooperare europeană pe un traseu care trece prin Moscova, își lasă acolo efectele pozitive, și se îndreaptă spre așa numiții parteneri estici lipsită de însemnătate.

E ușor de ghicit cît și cum va schimba o asemenea decizie raportul de forțe din Transnistria. E la fel de ușor de bănuit ce efect va avea decizia asupra euro-entuziasmului autorităților de la Chișinău. Perpectiva acestei decizii curioase și dezolante spune mult despre natura deciziilor UE pe flancul său estic. Căci UE e pe punctul de a comite un act care contrazice și dejoacă propria politică de vecinătate.

Abolirea vizelor pentru cetățenii ruși va anula aproape complet bazele Parteneriatului Estic, principala idee strategică UE la frontiera de est a Uniunii. Ar fi o nouă dovadă de dezinteres pentru jumătatea estică a UE. Lipsa de înțelegere pentru situația economică gravă a blocului estic e deja alaramantă. Presiunea economică masivă a supra societăților est-europene și eforturile disperate ale guvernelor estice trec abia observate la Bruxelles. Motorul german al Uniunii a dezvoltat un resentiment sistematizat împotriva statelor „chibiț” din est și frînează finanțarea sau ignoră eforturile est-europenilor, în vreme ce premiază docil și curtenitor orice pretenție a Rusiei.

Tragedia de pe flancul sudic a venit, din acest punct de vedere, la timp și e folosită ca paravan. În spatele acestui baraj, statele estice de pe ambele părți ale frontierei UE, plătesc și vor plăti pentru iritarea nesăbuită a Germaniei. Perspectiva unei reorientări pe linia Berlin-Moscova e din ce în cce mai prezentă. Germania, revoltată de postura de bun plătitor pentru neghiobiile greco-spaniole, nu mai are timp pentru micile state problemă din est și e tot mai pregătită să le subînchirieze tutelei ruse.

În secret, șocul grec și bolile euro, împing Germania spre ideea unei partituri solitare. Tentația germană cochetează cu un vest redus la relația cu Franța și un est stabilit prin coordonare cu Rusia. Statele sudului, pot rămîne agățate de asistența franco-germană. Statele estului vor fi invitate discret să se adapteze la prioritățile Rusiei. Uniunea Europeană se îndreaptă spre o geografie politică de mare dezechilibru, în care vestul și nordul sînt dense, sudul e fragic iar estul invizibil. 

http://www.europalibera.org/content/blog/2040944.html

9 comentarii :

Despina spunea...

Este dezolant !!
Nu puteam auzi ceva mai rau.
E rau, rau de tot..

L-am mirosit eu pe BakonsKy.Azi a avut nu stiu ce conferinta cu crestin democratia..Este CLAR.

Este deprimant

Riddick spunea...

Ăsta a beneficiat de burse ciudate şi tot îşi face veacul pe la Fundaţia Adenauer. Aud că vrea foncţie la PDL.

Trebuie aruncat urgent la gunoi.

Riddick spunea...

Omul care îşi poceşte numele (Bakonski-Baconschi) are ceva de ascuns.
Până şi omul lui Tusk de la Externe, Sikorski, a jucat sceneta mai cu talent.

Despina spunea...

Asta n-are ce cauta in PDL

I-am ascultat azi pe Stolojan+Croitoru vorbind despre moneda euro ,perspective, etc...
Cam la aceeasi ora era conferinta cu Bakonski dar nu m-am dus.
Imi pare rau, as fi vrut sa vad cine din PDL era de acord cu el si-l sustinea.
Dar, o sa ne lamurim noi..( cred ca M Neamtu ?)

Despina spunea...

Ce mizerabil !

Riddick spunea...

Neamţu are timidităţi explicabile oarecum prin vârstă, cu Baconschi e altceva. face parte din "sectă". Iar Stolojan mănâncă lokum cu necesitatea trecerii României la euro.

NOI NE DĂM SEAMA CU CINE AVEM DE-A FACE ?!

Despina spunea...

Da , si eu cred ca Neamtu este inca tanar si fara experienta. Isi va da singur seama pentru ca este inteligent.
Bakonski-ai dreptate cu "secta"

Stolojan si Croitoru s-au lamurit si ei ca nu mai trecem la euro,dar se pare ca nu ne mai vrea UE ....( dupa cum zice si TRU)

Riddick spunea...

NU-NU !!! Jigodia de Stolojan VREA SĂ TRECEM LA EURO. Croitoru, nu ştiu ce are în cap.

Despina spunea...

Stolojan isi joaca bine rolul-e mare sulfa,ai dreptate !

Croitoru-nu-mi dau seama inca.

Amandoi sunt inteligenti


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: