05 mai 2010
Tiribombele "pe surse"
Se ia un zvon lansat de NewsIn-ul lui SOV (4 mai), cum că FMI ar cere guvernului mărirea simultană a TVA (la 25%) şi a cotei unice de impozitare (la 20%). Pentru credibilizare, se adaugă coloranţi: "Reprezentanţii FMI sunt foarte inflexibili şi nu vor să accepte nicio altă soluţie pentru scăderea deficitului. Nu mai au încredere în nicio altă măsură care le-a fost propusă la negocieri. Vor să crească şi cota unică şi TVA începând de mâine, nu de anul viitor". "Ştirea" face turul televiziunilor, ziarelor şi blogosferei.
Cu o zi înainte (3 mai), Crin Antonescu recita versuri albe: "PNL ia act cu stupoare şi indignare de intenţia Guvernului Boc-Udrea privind desfiinţarea cotei unice de impozitare, majorarea impozitului pe profit şi dublarea valorii taxelor şi impozitelor locale . Potrivit unui document de lucru al Ministerului Finanţelor, actualul Executiv are în vedere modificarea articolului 57 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, majorând la 25% impozitul lunar asupra veniturilor ce depăşesc 4.000 de lei, modificarea articolului 17 din aceeaşi lege pentru a aduce impozitul pe profit la 25% şi modificarea articolelor 251, 258 şi 263 prin care practic se dublează cuantumul taxelor şi impozitelor locale, cu obligarea contribuabililor de a plăti aceste sume în cursului anului 2010".
Ministerul de Finanţe îi dă replica : „Singurul document oficial referitor la măsurile pe care le va lua Guvernul în perioada următoare va fi scrisoarea de intenţie pe care Ministerul Finanţelor Publice o va remite Fondului Monetar Internaţional, după încheierea discuţiilor tehnice cu reprezentanţii misiunii de evaluare.Toate anunţurile şi declaraţiile din acest moment sunt doar speculaţii politice.”
Să ne mai mirăm oare că Johannis,omul propus de PSDNLPC pentru funcţia de prim-ministru recunoştea că nu a citit acordul cu FMI ? :"Trăiesc cu impresia că Guvernul este condus de un singur om, dar nu cred că acel om trebuie să facă toată treaba şi să citească toate acordurile. Cred că partea cu FMI-ul este mai degrabă în curtea ministrului finanţelor".
Sigur că da, funcţia de prim-ministru este aşa, un fel de part-time job...
Ministrul Vlădescu (ce o fi căutând acest clown în guvern ?) declară pentru Realitatea TV (3 mai):
"[...]Reporter Realitatea TV: Se vor majora taxele în acest an? Există o întreagă dezbarere despre cota unică.
SEBASTIAN VLĂDESCU: Da, este o dezbatere publică. Din punctul nostru de vedere, dezbaterea se va încheia când se va semna scrisoarea de intenţie. Mulţumesc".
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fiind întrebat (28 aprilie) dacă ar fi bine să existe măriri de taxe în condiţiile slabei colectări la buget, răspunde : "Dimpotrivă, considerăm că într-o perioadă de activitate economică slabă, încă de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenită. Părerea mea este că ar înrăutăţi situaţia, dar nici nu pot să spun că putem să rămânem aşa, cu presiuni sociale şi politice, de cheltuieli bugetare mari, care - repet - merg spre 40%, uneori chiar mai mult, şi cu venituri care nu pot să fie mai mari de 30-31% din PIB".
Theodor Stolojan, într-un interviu pentru Realitatea, îl atacă pe Mugur Isărescu : "Dar să-l întrebaţi pe domnul Isărescu de ce a ieşit dânsul să spună că nu e bine să mărim taxele, în condiţiile în care Guvernul nu a anunţat aşa ceva? Părerea mea este că aici a fost cu totul şi cu totul altceva. Nu măriţi taxele, dar dacă nu aveţi soluţii... ".
Păi nu "a ieşit să spună", a răspuns la o întrebare.
Relaţiile reci dintre Stolojan şi Isărescu sunt binecunoscute.
Mai nou, cei doi au vederi opuse în ceea ce priveşte trecerea la moneda euro. Isărescu : „Adoptarea euro nu trebuie să fie considerată un panaceu, ar putea echivala chiar şi cu intrarea într-o cutie neagră dacă nu suntem bine pregătiţi”. Stolojan : "Rep : Ar trebui amânată aderarea României la euro ? T.S. : Nu, punctul meu de vedere l-am exprimat întotdeauna, rămân pe el, ştiu ce înseamnă România, ştiu ce înseamnă mentalităţile, atât în afaceri, cât şi în afara afacerilor".
Aşa că lucrurile nu prea stau după cum par la prima vedere.
Să menţionăm în final ultimele tiribombe apărute:
PNL vrea o întâlnire cu delegaţia FMI.
Guvernul Boc ar putea fi... demis. Până vineri.
PNL şi PSD ar vrea alegeri anticipate.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
De ceva vreme a început o campanie mediatică pentru susţinerea lui Marius Oprea, directorul IICCR (Institutul pentru Investigarea Crimelor C...
-
O pledoarie pentru federalizarea României Regiunile Istorice Unul dintre cele mai sacre fundamente constituţionale din ist...
-
Cred că povestea aia cu banii "din Transnistria" - acum vehiculată şi de NPeia - este pentru derutarea naţionaliştilor, care ar m...
-
Christopher Edward Harle Story , scriitor, publicist, consilier guvernamental pe probleme economice şi de securitate din Marea Britanie, ...
-
Senatorul PSD Cătălin Voicu îi dezvăluie colegului său Alexandru Mazăre, într-o discuţie înregistrată de procurorii DNA şi redată în refera...
-
Capitalizarea CEC este una dintre măsurile anti-criză ale guvernului. Fiind principala bancă comercială cu capital integral românesc, un...
-
Locuitorii Roşiei Montane, dar şi cei din localităţile din jur (peste 5000, Roşia având sub 4000 de locuitori), au participat la sărbători...
-
Textele şi link-urile sunt în limba engleză, selectaţi "Romanian" la caseta de traducere de pe coloana din dreapta a blogului...
-
Într-un articol din Gândul, scrie aşa: "Elevii vor fi vaccinaţi cu Cantgrip pentru imunizare împotriva virusului AH1N1, responsabil ...
-
M-am liniştit... recunoaşte Năstase că PDL este de dreapta: "S-a arătat foarte clar că nu mai putem accepta colaboraţionismul. F...
13 comentarii :
Nu inteleg de ce Boc nu trece la concedierea bugetarilor.
Ii este frica de miscari de strada ?
Nu cred... Deşi poate are informaţii ca vor fi alegeri anticipate. Aşa s-ar explica.
Da, asta ar fi o explicatie
Salut,
Stolojan are apucaturi de cand era in tabara comunista si de care nu se poate debarasa. Rolul lui Isarescu va fi inteles poate de generatiile viitoare.
Trecerea la euro si aberatiile peneliste sunt desuete pentru cineva care stie ca rolul lor e sa faca zgomot pentru nimic.
Gargara cu taxele e identica cu cea cu cea despre salarii si pensii, despre acordul cu FMI... Mai bine ar scoade banii aia furati de Vosganian si Patriciu de la buget.
Ramane totusi incapacitatea lui Boc de a face reforma. Asta e cel mai grav.
Salut!
Boc pare că nu se impune în faţa miniştrilor. Dar ceva îmi spune ca începând DE AZI, s-a schimbat macazul. A început o fierbere, parcă se aşteaptă CEVA.
@Riddick, corect. Subscriu ideilor din articol si comentariilor. CEVA se va schimba, altfel se duce dracului totul. Scena politica a devenit fluida, randurile independentilor se ingroasa, in subsolul Parlamentului cineva a dat flacara la maxim iar in atmosfera din aula acestuia s-a lasat un miros greu.
CEVA trebuie sa se schimbe, nu?
Am prevazut mutarea PSD de anul trecut, din momentul când au intrat la guvernare. Dar acum nu-mi dau seama exact care sunt mişcarile care se vor face.
@Riddick, daca doresti sa urmaresti sau sa anticipezi evenimente din scena politica va trebui sa iti maresti atentia la evolutia si miscarile subterane de capital. PSD si PNL sunt sufocate de datorii iar o eventuala supravietuire a acestora depinde de gurile de oxigen ale unor finantisti. Independentii, grup identitar ambiguu ca doctrina si orientare, vor sa ocupe centru stanga, centru dreapta fiind revendicat de PDL. Lipsa fondurilor sau a unui sprijin financiar consistent le vor face pe cele doua partide, PNL si PSD, sa alunece spre extrema stanga, acolo unde se gasesc interesele anarhice ale unor finantatori loviti in plex de victoria lui Basescu si refuzul acestuia de a mai permite afaceri cu un stat aflat in criza financiara. Nici PDL nu se simte prea bine, iar Basescu ii scutura periodic ca sa isi revina.
Scena politica mai suporta si un UDMR, dar acesta este dependent de guvernare ca pestele de apa.
Sansele ca PSD si PNL sa se revigoreze tin de efortul celor doua televiziuni de mogul prin care incearca sa polarizeze pe partea de extrema stanga pe cei loviti de criza. Toate eforturile acestora se focalizeaza pe ideea de lupta de strada si pe radicalizarea stangii pana la extremism. CEVA, insa, se va schimba.
Negocierile cu FMI ne vor arata slabiciunile, dar trebuie sa recunoastem ca numai acordul cu acesta mai poate sustine o reforma in Romania. Paradoxal, criza poate fi transformata intr-un catalizator al schimbarilor pe care le-am dorit inca din 90. Mai trebuie sa convingem si Guvernul ca o masea stricata nu o putem plomba la nesfarsit.
Spre exemplu: "Românii suferă, încă, de o mentalitate totalitară şi cred că, într-o democraţie, majoritatea decide. În realitate este cu totul altfel. “Mediul de afaceri creează, duce o anumită comunitate. Pentru că orice naţiune este condusă de interesele mediului de afaceri care, în cele din urmă, sunt ale noastre, ale tuturor”, afirmă omul de afaceri Dinu Patriciu, într-un interviu pentru The Money Channel"
Şi mie mi se pare că vor sa scoată lumea "la barbuncă", gen mineriada 1999. Să vedem cine va defecta din interior...
Ce ne mai poartă de grijă Dinu Păturică....
Mai nou am auzit ca Dinu Paturiciu face o mare "dezvaluire" cum ca in Elvetia ar fi depuse vreo 12 miliarde de euro de catre diversi romani si ca Guvernul nostru ar trebuie sa ceara Elvetiei sa fie returnati in RO
Circ...
Trimiteți un comentariu