08 aprilie 2009

Justiţia





Societatea este in criza. Asteptam solutii, uneori chiar miracole, de la oamenii politici, ba unii dintre noi si de la diversi ,,binefacatori'' ori guru, fie ei de media, ori ai business-ului. Totusi, dintre toate puterile statului, Justitia ar trebui sa fie infailibila, impartiala, desi nu este clar cum s-ar exercita efectiv asupra ei controlul societatii. Magistratii sunt si ei oameni, ca noi toti, pot uneori gresi, iar unii dintre ei chiar nu ar trebui sa detina aceasta demnitate. 

Sa fim deci alaturi de magistratii integri, mai ales cand sunt jigniti ori amenintati.

In timpuri nesigure, Justitia trebuie sa fie acel sprijin pe care noi, ca cetateni, ne putem oricand baza. Vor mai fi atacuri asupra acestei puteri din stat, uneori chiar din partea unor oameni din interiorul ei, va trebui sa discernem unde este critica indreptatita si unde alte interese.

2 comentarii :

dramoleta spunea...

Of, mai Riddick, ti-ai gasit si tu sa dai link tocmai spre prostiile scrise de Mircea Marian!

Justitia, da, ar trebui sa fie puterea din stat cu cel mai mare grad de incredere in randul populatiei. Din pacate insa, justitia din Romania nu s-a însănatoşit nici dupa 20 de ani de democratie.
De ce romanii au incredere in Justitia europeana, iar in cea romaneasca absolut deloc?

Riddick spunea...

Societatea nu controleaza Justitia, spre deosebire de celelalte puteri in stat, pe care cel putin le poate schimba prin vot. Un sistem de tip SUA-UK in Justitie ar fi masi nimerit, dar ce te faci cu birocratia de la Bruxelles ? CSM s-a inventat prin amendamentele aduse Constitutiei in 2003, si a fost motivul principal care m-a facut sa nu particip la referendum.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: