17 august 2021

Opinia Institutului Václav Klaus privind situaţia din Afganistan

Şocantele, pentru mulţi surprinzătoarele evoluţii din Afganistan - fulgerătorul eşec al intervenţiei occidentale (sub conducerea SUA) susţinută de guvernul afgan şi triumful victorios al islamiştilor talibani, confirmă poziţia susţinută consecvent de IVK privind acest conflict şi participarea noastră.

Suntem oponenţi acerbi ai intervenţionismului agresiv în numele drepturilor omului şi ai eforturilor de a exporta noţiunile universalismului occidental privind organizarea societăţii în țări care nu sunt adecvate din punct de vedere cultural, social sau religios pentru așa ceva. Războiul afgan a demonstrat foarte repede această inadecvare și de aici a rezultat o anumită reținere pe care preşedintele Václav Klaus a avut-o în timpul mandatului său.

Înfrângerea zdrobitoare de către Afganistan a expansionismului occidental este doar un exemplu dintre altele: Irak, Libia, Siria, Ucraina. Acestea sunt țări în care Occidentul a încercat să se amestece
fără scrupule în problemele lor interne pentru a le trăda în cele din urmă, părăsindu-le, nereușind să se ridice la înălțimea așteptărilor pe baza cărora a intervenit în acestea și a susţinut partea societății care părea să favorizeze Occidentul.

Sfârșitul surprinzător al războiului afgan și transferul puterii către talibani, indiferent de soarta actualilor prieteni și aliați, este o amintire și un avertisment pentru toți cei care se lasă pe mâinile celor puternici, se bazează pe ei și uită să ia seama la propria lor securitate. Dezastrul de astăzi a confirmat că marile puteri nu au prieteni, ci doar interese. Desigur, acest lucru nu este valabil doar pentru Afganistan.

Victoria talibanilor nu este surprinzătoare, așa cum arată comentatorii zilei, ea se vedea venind de ani de zile. Că NATO și Statele Unite au minimalizat acest fapt este o dovadă suplimentară a neînţelegerii lor asupra societății afgane. Este dovada ipocriziei celor care au profitat din plin de două decenii de război și au fost interesați să-l prelungească, indiferent de rezultatele efective ale acestuia.

La fel, a fost unilaterală - și, după cum s-a dovedit, şi falsă - afirmația că „Afganistanul și poporul său îi resping în mod copleșitor pe talibani”. Dacă ar fi fost așa, talibanii nu ar fi obținut niciodată controlul deplin al întregii țări, cum vedem astăzi, avansând prin Kabul fără nicio rezistență.

Viteza prăbușirii guvernului marionetă pro-occidental afgan și a armatei sale bine echipate și înarmate occidental arată că susţinerea lor la nivelul ţării a fost zero. Dimpotrivă, moralul ridicat al luptătorilor talibani a confirmat puterea autentică a rezistenței împotriva ocupanților și înrădăcinarea fermă a talibanilor în țară și în tradițiile sale. Acest lucru nu este surprinzător. Afganistanul se întoarce la un regim care corespunde caracterului societății locale mai mult decât experimentele cu exportul democrației liberale. Prin urmare, să nu permitem eforturi isterice pentru a exploata situația afgană spre a crea un nou val de migrație în masă către Europa.

Tocmai în lumina acestei experiențe, să recunoaştem că Occidentul de astăzi nu are autoritatea de a forța organizarea societății în conformitate cu ideile sale, nicăieri în lume. Să ne reamintim și măsura în care a fost ostracizat oricine evalua critic nivelul implicării NATO în Afganistan, Irak, Siria sau în escaladarea tensiunilor în Ucraina.

În același timp, dezastrul afgan arată cât de controversat a fost efortul de a fundamenta structura și tradițiile armatei cehe nou construite pe logica unei forțe expediționare mercenare care luptă în conflicte îndepărtate. Înfrângerea Occidentului, pe care o vedem astăzi în Afganistan, este, de asemenea, o înfrângere pentru politica externă cehă și ar trebui să o putem recunoaște măcar acum. Și să o folosim pentru o reflecție fundamentală. Vieţile a 14 soldați cehi,
curmate inutil, ne obligă să facem acest lucru.

Václav Klaus şi echipa IVK, 16 August 2021

https://www.klaus.cz/clanky/4787

10 comentarii :

Riddick spunea...

Se poate extinde - "cazul RO" - şi la progresism, userism, haştagism.

Anonim spunea...

Omule , de unde mama dracului pescuiesti aceste articole caci asta de fatza , este printre cele mai complete pe care le-am citit referitor nu doar la Afganistan , la lumea araba in general si la intreaga politica expansionista dusa de-alungul timpului de catre americani { si rusi fireste ca n-or fi fost aia mai fraieri } pentru asi impune vederile despre cum ar trebuii sa arate lumea in viziunea macnamarista a Unchiului Sam .FELICITARI , LE MERITI CU PRISOSINTA !

Riddick spunea...

Ştiind siteul lui V.K., mă mai uit din când în când acolo şi "scot" câte un text (care apare de obicei în limba cehă, dar şi în engleză, franceză, germană, italiană sau rusă - depinde în ce context de audienţă a rostit Klaus discursul sau a dat interviul, ori a publicat articolul). Apoi cu Google Translate şi... gata. ;-)

Anonim spunea...

Succesiunea evenimentelor din Afghanistan mi s-a parut foarte bizara in ultimele luni. O multime de lucruri pareau inexplicabile, lipsite de sens. (Asta pina ieri, cind am citit ce a zis Ramzan Kadyrov.) De exemplu:
- ce si de ce sa negociezi la Doha cu talibanii (75.000 de kalashnikoave) - fara participarea guvernului afghan - cind tu ai instruit si inarmat la nivel occidental o armata afghana de 300.000 de oameni care sa iti apere guvernul marioneta?
- de ce sa-ti parasesti bazele militare noaptea, ca hotii, fara sa ii dai macar un telefon aliatului afghan ca sa-i spui ca ai lasat cheile sub pres, sau pe poarta?
- de ce sa lasi in urma helicoptere, blindate, mii de tone de arme si munitie, cladiri, bunkere etc. intacte, in loc sa le distrugi, deteriorezi, minezi? In America nu s-a auzit de tactica pamintului pirjolit? La un moment dat, in lipsa altor explicatii, m-a fulgerat ideea aiuristica a unui cal troian modern lasat talibanilor.
- cum de a basculat o armata de 300.000 de oameni in citeva zile, de parca era armata romana din decembrie 1989 cind, vorba Ceausescului cea de pe urma, a fost "tradare de sus si pina jos"?

Totul a capatat, brusc, sens dupa ce am citit ce a zis Ramzan Kadyrov ieri:
‘Prepare for the worst’: Like Bin Laden, Taliban is another ‘American project’ & ‘US scam against Muslims’ – Chechnya’s Kadyrov.

https://www.rt.com/russia/532308-kadyrov-us-control-taliban/

Daca e adevarat, inseamna ca Pentagonul a iesit din joc si CIA a preluat comanda. Ciudat e ca, in acelasi timp, China pare sa fie marele cistigator. Asta ce-o mai fi? Or fi adevarate birfele despre Biden, papusa a chinezilor?

China May Soon Try To Exploit Afghanistan's Rare Minerals Worth Up To $3 Trillion, Says US

https://www.republicworld.com/world-news/rest-of-the-world-news/china-may-soon-try-to-exploit-afghanistans-rare-minerals-worth-up-to-3-dollars-trillion-says-us.html

https://www.cnbc.com/2021/08/17/taliban-in-afghanistan-china-may-exploit-rare-earth-metals-analyst-says.html

https://www.sify.com/news/china-to-mine-rare-earth-minerals-in-afghanistan-us-congressman-news-international-visbTchchfgch.html

https://samvadaworld.com/big-block-of-4/the-great-game-over-rare-earth-minerals-in-afghanistan/

Ia uite-aici inca una TARE de tot (vezi imaginile filmate!):
Turkey is building a wall along its border with Iran to prevent a new influx of refugees, mainly from Afghanistan as the Taliban take over the country.

For now, a 5km section is under construction but Turkey is aiming to build a 295km-long wall on its Iranian border

https://twitter.com/AFP/status/1427475605692452896

Gogu de la impins vagoane

Anonim spunea...

"Apoi cu Google Translate şi... gata."

Incearca
https://www.deepl.com/translator

Diferenta de calitate a traducerilor intre Deepl si Google Translate e ca intre zi si noapte. Deepl e nu impresionant de bun, ci shockant de bun. Nu-ti vine sa crezi ce traduceri faci cu el din engleza in romana si invers (asta am verificat eu, dar toti utilizatorii sint entuziasmati). Marfa germana. Nu-mi dau seama cum l-or fi facut, insa frizeaza perfectiunea.

gogu

Riddick spunea...

Da, au fost faze ciudate. Se vorbeşte acum de "puhoiul de refugiaţi afgani", care dacă va fi masiv va fi din cauză că este stimulat să fie aşa, conform planificării.

"Ai cui sunt talibanii?" Hmmm...


Stop The Madness: The Anti-Imperialist Taliban Aren't American Proxies!

http://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=2167


The Taliban Discredited The US' Nation-Building Goal In Afghanistan

http://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=2168


Mulţumesc pentru deepl!

Riddick spunea...

Suspectă, lăsarea de tehnică intactă, când o simplă rafală măcar în "tabloul de bord" ar fi dezafectat "utilajul". Nu mai zic de o stropire cu ceva inflamabil iar apoi dat foc, asta mai ales la depozite.

Riddick spunea...

Poate să se fi urmărit discreditarea talibanilor ("smearing"), inducând că ar fi "de-ai invadatorilor, lăsaţi în urmă cu scop". Dar cam costisitoare tactică, şi nu era nicio garanţie c-ar fi funcţionat, că lumea ar fi crezut asta văzând "anomaliile".

Anonim spunea...

Cred ca si baiatul asta are dreptate, cel putin partial:

Julian Assange speaking in 2011: "The goal is to use Afghanistan to wash money out of the tax bases of the US and Europe through Afghanistan and back into the hands of a transnational security elite. The goal is an endless war, not a successful war" #Afghanistan

https://twitter.com/Ben__Rickert/status/1427930240399986693

In aceeasi directie e si comentariul urmator:

The only people who think Afghanistan was a failure are people who don’t own stocks in Halliburton, Raytheon and Boeing.

Afghanistan was a blistering success for them.

https://twitter.com/richimedhurst/status/1426824101742645253

G.

Riddick spunea...

Da. Mă întreb unde s-o muta acum "ţircus"-ul (vorba lui Ilarion Ciobanu - filmele cu cei trei fraţi ardeleni, el şi cu Mircea Diaconu şi Ovidiu Iuliu Moldovan).

Probabil în Africa (e ceva acolo, deja) sau în America de Sud. Probabil în zone cu zăcăminte de litiu sau de metale/pământuri rare. Necesare bateriilor şi altor chestii electronice.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: