By the way, m-am certat acu' câţiva ani cu nişte prostani votanţi de PSD, şi-n final au căzut pe gânduri când le-am explicat că n-au votat - aşa cum credeau ei... - "cu comuniştii": pâi ce comunist începe privatizarea (1991) şi concedierile, dezindustrializarea &all, iniţiază negocierile de aderare la NATOUE (1995) şi e de acord să menţină cota unică de impozitare (era pe vremea USL, polemica). Au întrezărit the big picture, dar tot n-au ieşit din schema de gândire în care se formaseră. Nu le-am mai explicat că aveam de-a face cu globalişti, era deja prea mult pentru ei...
Rogozen, la VoxPublica (Cum s-au lipit și angajatorii la protestul angajaților și cine sunt patronii PSD?):
- Teoretic, mulți angajatori nu pot decât să-și frece mâinile că au încă o pârghie de control. Unii și le freacă în continuare: l-am auzit pe unul spunând că asta e ocazia să facem un triaj printre angajați, le păstrăm salariul ca până acum doar acelora care ”merită” – iată un om care chiar a înțeles ce poți face cu prostiile din capul unor Dragnea-Tudose-OlguțaVasilescu.
- Iohannis a criticat azi şi urmările pentru piaţa privată a muncii. A profitat rapid şi inteligent până la urmă de faptul că PSD şi-a pus chiar toată lumea în cap. Iar PSD e deja o calamitate previzibilă: el ar vrea să ia măsuri favorabile unui anumit tip de business ambiguu stat privat, “naţional”, neînţelegând că nu poţi să-i favorizezi, că nu poţi să tai taxele de exemplu şi să nu te uiţi mirat cum scad banii pentru manevre de anvergură social-economică.
- Sigur, au existat şi sindicalişti vânduţi şi veşnica societate civilă cu bani pe card pentru servicii lobbystice care au zis că “tot aia”, tot angajatorul plăteşte. Asta e mai tare decât aia cu Olguţa care a zis că i-au promis ei patronii că au grijă de angajaţi. Pentru că problema e ce faci după o jumătate de an dacă se schimbă atitudinea? Asta e deja metafizică avansată pentru ăştia de se se dau tari la aritmetică.
- PSD avea de obţinut avantaje pentru diverse astfel de cadre. Ar trebui atent cartografiate, pentru că tocmai necunoașterea acestei pături de mijloc face misterioasă ascensiunea unui partid bazat pe business mediu și pe rentierism. Nu e întâmplător că a ajuns pe poziții antagonice cu sindicatele, nu e întâmplător că i-au sărit în cap și marii angajatori, străini sau naționali. Pentru că problemele unuia care încasează chirii, rente, comisioane, contracte de la stat sau diverse mici privilegii sunt diferite și de interesele din industrie sau de interesele marilor angajatori.
- O agitație socială încă puțin vizibilă, dar care diferă de agitația de dreapta cu justiția, pentru că e motivată economic și pentru că implică organizare în zone adormite de foarte mult timp: zona angajaților din mediul privat. Deci și dacă simt unii că țara se mișcă, nu e tocmai aceeași țară din ianuarie, e una puțin diferită cu nevoi și probleme măcar exprimate altfel dacă nu cu totul altele decât cele ale urătorilor anticorupție.
4 comentarii :
Îngrijorător e faptul că n-au trecut nimic în OUG despre menținerea salariului net. Se putea: avem salariu minim brut pe țară de când bunica, deci statul poate interveni în relațiile contractuale. Puteau include obligația, sub sancțiuni severe, poate chiar penale, a modificării contractelor de la 1 ian. cu menținerea netului. N-au făcut-o şi mi se pare ciudat. PSD o fi lucrat din interior? Or lucra ei la ceva? (o destabilizare centenară?)
Pâi nici nu prea aveau cum: practic, "se renegociază" salariul angajatului, iar statul nu mai este parte aici (dacă vorbim de angajaţii din privat). Aia cu minimul e normă generală, acum ar trebui specificate sume clare pentru fiecare "schelet" în parte. Sau poate am şi eu o deformaţie şi nu-mi dau seama că s-ar fi putut "prinde asta într-un text de lege"?! Chiar nu ştiu, o fi fost totuşi posibil; dar atunci.. care-i scopul de nu s-a făcut??? Probabil un reset gen spargerea USL, aducerea tehnocraţilor (= se p**ă pe votul popular care a semnalat că nu agrează austeritatea).
E destul de subtilă o formulare de-asta, ar trebui să se refere la ceva "variabil dar totuşi fix". Iar reducerea de impozit pe venit cu 6% e "cântec de adormit Mitzura", o puteau face şi să lase restul aşa cum era, încât o consider doar o manevră de P.R. pentru a acoperi o porcărie foarte mare, greu digerabilă altfel.
Se putea, tot ca norma generala. Daca e constitutional salariul minim brut, atunci era si asta.
Trimiteți un comentariu