12 mai 2015

"Duda zilei", martie-aprilie 2015


martie

1.
#1. Crezul politic al noului partid (M10) lansat de Macovei: subordonarea totală a României. Hellvig (SRI) este venit în politică pe filieră Soros, deci "este garantat" de anumite cercuri, şi totuşi Macoveica ar fi vrut un ritual public de obţinere a acordului extern pentru numirea sa, ca să-i intre bine-n cap bizonului RO cine conduce-n ţara-încă-a-lui. 
   "Înțeleg că partenerii noștri din NATO nu au fost consultați la această numire și consider acest lucru inacceptabil pentru că suntem într-un parteneriat și mai ales parteneriatul strategic cu Statele Unite este esențial pentru România, astăzi, când suntem la granița cu un război în care Rusia continuă agresiunea armată cu Ucraina și în care la Kremlin, ieri, s-a comis un nou asasinat politic. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este vital pentru România. De asta spun că și numirile de șefi ai serviciilor de informații intern și extern trebuie făcute prin consultare cu partenerii străini."
#2. Guvernul Ponta mai vrea un alt Acord cu FMI, după expirarea (la toamnă) a celui actual. Unul "mai flexibil", cică. Gând la gând cu "opoziţia", care enumeră FMI printre "partenerii pe termen lung ai României".

2. Procesul de ajustare a componenţei CCR (pentru schimbarea votului de constituţionalitate pe legislaţia "Big Brother") merge înainte. Deja a intrat un om de-al Sistemului în locul lui Greblă, acum este pe cale de a fi dizlocat şi Zegrean. Acelaşi scenariu ca la Motoc, din listă se alege persoana dinainte stabilită. 

   Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, se află printre candidații admiși să susțină interviul în cadrul procedurii de desemnare a reprezentantului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). 
   Şi, totuşi, de ce mascarada asta, dacă omu' a înţeles ? Cum se cere afară acum, la fel putea să se sucească la următorul vot pe "pachetul siguranţei cibernetice", adică să voteze "pentru". Sau nu sunt siguri până nu-l bagă pe altul în locul lui, cu lecţia-nvăţată ? 

4. Dosia (Alina Mungiu-Pippidi) se pippideşte niţel pe Boborul român:
   "Turma te îngroapă în fiecare zi, cu numărul și conformitatea, dar la ocazii istorice dispare. Pe urmă se regrupează. De partea cealaltă. De asta să mulțumim istoriei făcute de alții și unei minorități neaoșe că suntem o țară democrată astăzi, doar că bântuie ideea că asta e opțiunea global majoritară, și să informăm periodic pe notre cher peuple orthodoxe că țiganii nu mai sunt sclavi, femeile au drept de vot, Darwin a avut dreptate, și corupția ar trebui să fie excepția și nu regula. Câtă vreme opțiunile astea par majoritare avem o șansă să împingem țărișoara noastră mai departe pe drumul incremental al progresului, adică de partea periilor de dinți, a prezervativelor, a algebrei și a altor lucruri folositoare când vrei să construiești civilizația."

8. Se reia propaganda pentru înfiinţarea aşa-zisei "Armate a UE", mutare care ar submina NATO şi securitatea membrilor acestei alianţe (de n-ar face-o deja unii de prin NATO, şi de mult timp - care pro-ruşi, care instigatori la război cu Rusia). 
   Jean-Claude Juncker: "O armată ca aceasta ne-ar ajuta să ne coordonăm mai bine politicile externe şi de apărare şi să asumăm împreună responsabilităţile Europei în lume. Nu am crea o armată europeană care să fie folosită imediat. Dar o armată comună a europenilor ar arăta Rusiei că suntem serioşi în ceea ce priveşte apărarea valorilor Uniunii Europene." 
   N-ar însemna altceva decât creşterea rolului Germaniei, şi bypassarea guvernelor naţionale, care în cadrul NATO dispun de dreptul de veto (fie şi măcar la modul teoretic). De urmărit reacţiile pe acest subiect ale lacheilor de la Bucureşti (ai Moscovei, Berlinului şi Washingtonului).

10. Nu-i rău că tocmai unul de-al lor ne reaminteşte despre Planul lor de desfiinţare a naţiunilor. Şi cred că a devenit clar că Maniu era omul Vaticanului (şi al altora), nu "legenda" care i s-a creat... 
  Corina Creţu: "Același Iuliu Maniu spunea imediat după Unire că 'Europa de mâine va fi aceea a uniunilor, a confederațiilor, iar acest moment inexorabil nu trebuie să găsească poporul nostru  nepregătit.' Vreau să-i mulțumesc domnului ministru pentru eforturile pe care le face pentru ca viitorul european să ne găsească pe deplin pregătiți."

15. Tabăra Ponta (adică implanturile externe din PSD) intenţionează să folosească mascarada anticorupţiei drept mijloc de control asupra partidului. Pârghie de inspiraţie externă, pentru - evident! - interese din afara României. 
Ponta: ”După alegeri am cerut să ne întâlnim la Consiliul Național, să alegem un președinte, să discutăm despre modificările la statut, despre alegerile din 2014. Eu am cerut să discutăm despre cei care au calitatea de inculpat să nu mai ocupe funcții numite în Guvern sau Parlament, cei care sunt arestați să nu mai ocupe funcții politice, cei care sunt arestați preventiv își pierd funcțiile politice. Vorbim despre funcții numite, nu despre funcții alese. Dacă vor fi acceptate, aceste măsuri vor intra în vigoare de săptămâna viitoare." 
   Iar PSD-ul - ditamai partidul ! - se pare că se va lăsa păcălit şi manevrat, devenind în ochii propriului electorat un partid al oligarhiei, şi riscând să piardă şi votul naţionalist, pe care până acum şi l-a anexat în mod fraudulos (benefiiciind de europupcurismul afişat al "opoziţiei").

18. Niciun mesaj de felicitare de la guvern sau preşedinţie după victoria dreptei naţionaliste israeliene (Likud-ul lui Netanyahu). Nici de la Obama (o va face după două zile), iar de la UE - un mesaj în doi peri, în care se reiau tezele anti-Israel.

19. Încă o dovadă că Echipa AntiRomânia este unitară şi coordonată, contrar propagandei care susţine existenţa unui "conflict" între PSD şi "dreapta". 
   Ponta, pe Twitter: „Avand in vedere noua cerere a DNA am aprobat demisia Dlui Valcov! Voi prezenta in cel mai scurt timp Pres. Iohannis o noua propunere pt MFP.”  
   Dar...   "Potrivit unor surse, vineri urmează să aibă loc consultări între președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta pe tema numirii noului ministru al Finanțelor Publice."

21. Cam asta are-n cap fostul director al SRI - "argumente" prin care justifică transformarea României în bază de atac la Rusia (cu riscuri majore), susţinerea necritică pentru toate aberaţiile UEiste, spionarea cetăţenilor şi denigrarea statelor care înţeleg să-şi apere interesele naţionale (Ungaria, Bulgaria, Grecia, Serbia...). 
   Legislaţia Big Brother: "Cred că, dacă nu se actionează la nivel parlamentar, dacă nu se manifestă voinţa politică necesară pentru a adopta aceste legi, vom avea de pierdut, din punctul de vedere al posibilității de cunoaştere strategică în raport cu dinamica evoluţiilor interne și internaţionale. Din păcate, în unele state europene se discută despre relaţia dintre securitate şi libertate, vă asigur că în Rusia nu se discută aceste lucruri." (pâi ruşii ŞTIU că guvernul lor ţine cu ţara, şi că într-o colonie - cum a ajuns România - democraţia-i doar faţadă !) 
   Riscul ca Rusia să izoleze România: "Nu are cum să fie izolată, aparținând UE și NATO. Geografia are altă dimensiune pentru aceste organizații. Totuși, suntem în postura de a fi supuși unui anumit tip de încercuire, vorbesc uitându-ne la vecini, la situaţii, dar nu aș dramatiza foarte tare acest aspect." 
   O armată a UE: "Teoretic ar fi necesară, însă, la nivel practic nu se va obține, pentru că există, din păcate, pe acest domeniu strategic militar o interpretare diferită, a unor state europene, a conceptului de apărare în interiorul teritoriului european. Interesele naționale prevalează, din păcate, aici."

23. Ca să ambaleze mai atractiv regionalizarea, pe care vrea (împreună cu "opoziţia" !) s-o treacă în noua formă (revizuită) a Constituţiei, PSD vine cu "pastila" renunţării la imunitatea parlamentară, care este menţionată în actuala Constituţie.
   Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în PSD s-a discutat despre revizuirea Constituției, iar una dintre modificări prevede ca parlamentarii să nu mai aibă niciun fel de imunitate parlamentară.
   ”Scoatem orice tip de imunitate! Nu mai stăm noi, instituție care trebuie să legifereze, să ne dăm cu părerea dacă o solicitare a procurorilor este bună sau nu. Și să nu mai avem asemenea discuții”, a spus Liviu Dragnea, la TVR 1.
   Liderul PSD a arătat că nu va mai fi nevoie nici măcar ca DNA să informeze Parlamentul când va demara acțiuni împotriva unor membri ai Legislativului: ”Nu mai e nevoie! Păi ce, la primari este informată soția?”, a continuat Liviu Dragnea.
   Prostimea a fost bombardată mental cu cioaca asta a anticorupţiei, aşa că momeala cu imunitatea poate prinde. Mai ales la votanţii "dreptei", care pot fi convinşi mai uşor să voteze DA la referendum revizuirea "în varianta PSD". Şi în acelaşi timp, implanturile din PSD îşi asigură controlul asupra partidului: epurări "penale" prin pârghia juridică, dată de factorul extern.

24. Kraut Iohannis, preşedintele REPUBLICII, are tupeul să devină primul preşedinte în funcţie care frecventează şuşe organizate de Casa Duda. Dacă PSD ar fi un partid socialist (şi, deci, republican !), ăsta ar fi un "cap de acuzare" de avut în vedere la o eventuală suspendare/demitere; dar cum şi Ponta e tot un lacheu al Casei Duda... 
   Comunicat de presă (Administrația Prezidențială): 
   Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și doamna Carmen Iohannis vor lua parte, la invitația Familiei Regale, la dineul oficial care va avea loc în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș, în seara zilei de miercuri, 25 martie 2015, la ora 19.00, cu ocazia zilei de naștere a Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta.
   Domnul Klaus Iohannis este primul președinte în funcție din istoria României care participă la un eveniment oficial la Castelul Peleș, alături de Familia Regală.

29. Macoveica are dreptate: "au trecut vremurile când Rusia dicta la București". Acum dictează Bruxelul, Berlinul, Washingtonul şi Soros. Şi cică ar trebui să ni se pară că aşa-i (mai) bine... 
   Insultarea unor români și încercarea de intimidare a redacției unui ziar din România sunt „în interesul relațiilor ruso-române” ? Președintele Iohannis, prim-ministrul Ponta și ministrul Aurescu au obligația să răspundă. Oamenii lui Putin devin tot mai agresivi. Ambasadorului Malginov trebuie să i se spună, fără nicio ambiguitate, că au trecut vremurile când Rusia dicta la București. Oleg Malginov trebuie să fie rechemat la Moscova și să fie înlocuit de un "ambasador" care să ne respecte. 
   Ambasadorul îl atacase pe Troţkimăneanu. Când alţi ambasadori (din state aşa-zis "aliate" sau "partenere") atacă parlamentul şi justiţia (pe drept sau pe nedrept ! dar e asta, oare, de competenţa lor ?!), mercenarii media le cântă-n strună.

aprilie

2. După avertismentul Rusiei, care anunţă destul de explicit că România se transformă în ţintă militară prioritară prin găzduirea de capacităţi militare străine, Ponta - ca voce a colonizatorilor României - anunţă "s-a luat cea mai bună decizie pentru România ŞI partenerii noştri". Pe lângă faptul că minte ca un porc ( "deciziile" au avut exclusiv la bază interesele altora !), mai reiese că oligarhia RO face compromisuri cu interesul naţional, pe care-l "diluează" spre a corespunde cu al altora. Facţiunea naţionalistă din PSD ar cam trebui să se decidă dacă-l mai tolerează pe maimuţoi, sau urmează calea sa proprie, fie ea şi una mai spinoasă...

 7. Băsescu recunoaşte: niciodată n-a fost vorba despre binele Repmoldova (care, totuşi, este un stat !), ci despre expansiunea UE: 
   "Transnistria e precum Kaliningrad. Când am avut ocazia să discut foarte privat cu liderii moldoveni, le-am spus că ar putea ajunge să aleagă: spre Vest fără Transnistria, sau să rămână cu Transnistria. Nu au curaj să spună, dar eu am conștiință împăcată că le-am spus-o." 
   În ce foruri s-a stabilit acest mandat de politică externă ? Linia oficială (RO)  fiind "respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Repmoldova".

8. Macoveica îl atacă pe Băsescu. Unii n-au observat că n-am avut de fapt un "regim băsist", ci am avut - şi mai avem - un regim colonial girat de oligarhia colaboraţionistă, iar Băsescu n-a fost decât un trepăduş instalat.
"După declarațiile pe care le-a dat despre președinta ÎCCJ, despre doamna Kovesi, după părerea mea s-a descalificat și se scoate singur din politică. De ce nu mai e justiția bună și de ce s-a schimbat? Am văzut diverse răspunsuri. Ce s-a schimbat de la o săptămână la alta?  De ce n-a atras atenția acum o săptămână, când lăuda justiția?"

10. Lui Cristian Diaconescu (ex - PSD/UNPR/PMP) nu-i place modul în care gândesc ruşii, şi guvernele "unor state vecine" (nu sunt pe linie): 
"Occidentalii s-au așteptat ca opinia publică din Rusia să se modernizeze din punct de vedere al mentalului, să treacă peste astfel de sechele. Iată că opinia publică l-a susținut pe Putin și îl susține și astăzi într-un procent foarte mare. 
   România se află într-o zonă în care deciziile politice ale statelor vecine, în relația cu Rusia, se depărtează din ce în ce mai mult de trendul inițial al unei atitudini solidare și cât se poate de drastice de sancționare a încălcărilor dreptului internațional."
 
11. Kraut Iohannis nu are consilieri receptivi la sensibilităţile identitar-religioase româneşti: scrie Hristos cu C ("Cristos"), pe model catolic-protestant.
   "Cristos a-nviat! Sărbători fericite tuturor!" 
   Mesajul postat pe Facebook a primit şi observaţii referitoare la ortografia corectă, dar nu li s-a dat curs.
    - screenshot
 

14. Revista "22" (editată de GDS) girează teze antiromâneşti, enunţate de "istoricul" Boia şi reluate de un ungur ("Adevăr istoric contra mitologie naţională"):
"Cu obiectivitate și moderaţie, eminentul istoric arată cum un grup de intelectuali români, întruniţi la Alba Iulia, au decis unirea, fără să ţină seama de celelalte naţionalităţi ardelene. Care ar fi fost însă dorinţa lor reală? Probabil, influenţaţi de cultura maghiară, care înregistrase în ultimii ani progrese repezi printre ei, ar fi preferat să rămână în graniţele Ungariei, cu o largă autonomie, la egalitate cu celelalte naționalităţi conlocuitoare (sârbi, croaţi, slovaci etc.). De altfel, aceşti intelectuali nu reprezentau, conform obiectivului recensământ maghiar din 1910, decât aproximativ o treime din populaţia oraşelor. Ceilalţi români, care trăiau la ţară, nici nu se gândeau la unire."

15. Sistemul încearcă să justifice "normalitatea" accesului la copiii cetăţenilor (concret - la corpurile lor !), opinia părinţilor nemaifiind importantă. 

   Bănicioiu: "Avem un draft al legii vaccinării, lucrăm la acest document, care va reglementa situaţia imunizărilor în România. Am luat această decizie întrucât există o campanie foarte agresivă antivaccinare, a scăzut mult numărul doritorilor şi a crescut opoziţia părinţilor. Dorim reglementarea situaţiei vaccinării, ne inspirăm după legislaţia care existentă în vigoare în Franţa, Germania şi Polonia, întrucât ne apropiem de pragul de vaccinare de 80%, sub care nu putem scădea, potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii." 
   De ce oare nu se iau măsuri şi împotriva purtătorilor de SIDA (izolare permanentă) ? Ei "nu sunt un risc", ci numai copiii nevaccinaţi ?!

17. La congresul UDMR au participat şi puterea, şi "opoziţia". Au vorbit ungureşte şi au promis regionalizare-federalizare. Posibilă doar prin înlocuirea completă a actualei Constituţii, care prevede statul naţional unitar ca punct imposibil de modificat.
   Tăriceanu:
   "Revizuirea Constituției din păcate, până în momentul de față, tinde să fie mai degrabă o operațiune de peticire, de corectare a actualei Constituții. Eu cred că România are nevoie de ceva mai mult. Și anume de o Constituție complet nouă, de o nouă viziune, care să reflecte atât starea actuală de evoluție a societății românești și a societăților democratice în general, cât și să arunce o privire în perspectivă."
   "Un model bun este cel al Germaniei. Germania, după război, din considerente politice, legate de teama țărilor aliate de a nu vedea din nou în Germania o mare putere militară, au hotărât împărțirea ei în landuri. Dar în același timp, tocmai pentru a evita pericolele au hotărât un guvern central slab și au dat autonomie foarte multă landurilor. Ceea ce inițial s-a dorit a fi o armă pentru menținerea Germaniei ca o țară slabă s-a dovedit în final că a fost arma cu care Germania a câștigat competiția pe toate planurile și mai ales economic."

20.

#1. Ponta este pus în încurcătură: apropierea datei la care România "trebuie" să treacă la euro impune noi măsuri de austeritate. Iar votul pro PSD (USL) din 2012 a fost tocmai împotriva austerităţii.
   “Dacă Guvernatorul spune <>... Oricum nu putem intra în euro decât cu un efort Guvern, Parlament, Banca Naţională. N-am văzut exact declaraţiile, eu am discutat cu guvernatorul acum o săptămână sau două, dar cu siguranţă trebuie să ne vedem încă o dată şi să stabilim ce e realist şi ce nu.”
#2. Atât de mare este frica oligarhiei de partide noi ori de personalităţi (locale) independente, încât "opoziţia" a acceptat (114 voturi pentru, 3 împotrivă şi 4 abţineri) ca primarii să fie aleşi într-un singur tur, iar preşedinţii de CJ să fie aleşi indirect, de către consilierii judeţeni. Cum ar veni, dacă sunt trei candidaţi care obţin câte 35%, 34% şi 31%, "câştigă" cel cu 35%, fără turul al doilea. Iar PSD ar fi avantajat, fiindcă băsiştii de la PMP vor avea candidaţi proprii, şi voturile "dreptei" se vor diviza.

22. Atac împotriva caracterului republican al statului român (prevăzut în Constituţie): parlamentul votează aproape în unanimitate (214/1/6) ca ziua de 10 mai să fie sărbătoare naţională (zi nelucrătoare). Şi asociată explicit cu monarhia, nu vrăjeala "Ziua Independenţei" (1877).


25. Acţiune de propagandă pro-separatistă la "parlamentul european". PSD a lansat "Reprezentanţa Ţării Moţilor şi Delegaţia Transilvaniei". Inutil de precizat că Transilvania este subiectul principal, Ţara Moţilor apare doar în tentativa de a-i calma pe români, mai ales pe cei ardeleni. De ce nu s-a început, de exemplu, cu "Reprezentanţa Deltei Dunării" ?

   Tocmai în ziua când oligarhia RO marca zece ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. 
   Însă se ştie de luni de zile despre pregătirea acestei manevre, şi "opoziţia" a tăcut şi tace. Comparaţia cu alte state care au aşa ceva la Bruxel este neavenită - sunt state federale ori regionalizate. Transilvania şi Ţara Moţilor sunt denumiri istorice, NU ADMINISTRATIVE.

26. Actualul ministru de finanţe vrea un nou acord cu FMI.

   "În mod normal, strict legat de Ministerul de Finanțe, desigur ne dorim un nou acord, pentru că este un motiv în plus ca România să se poate împrumuta mai ieftin, să-și poată continua această abordare, ca imagine, ca rating de țară. Sunt elemente care contează în contextul economic."
   Coincidenţa dracu', ministrul anterior a fost arestat la puţină vreme după ce a declarat contrariul...

27. Dispreţul faţă de naţiune şi de democraţie a monarho-dudiştilor: să se restaureze monarhia fără referendum, de sus în jos. "Prin consensul clasei politice, că nu-i nevoie de Bobor". 

   "Dacă ideea monarhiei s-a aprins mai nou în Partidul Social Democrat nu văd la ce-ar mai trebui un referendum. N-ar trebui decât ca, mințile luminate ale Parlamentului (în care se mai află politicieni monarhiști aparținând și altor partide) să propună transformarea acestuia în Adunare Constituantă, adunare care să elaboreze o nouă Constituție: monarhică. Cel mai simplu și mai cinstit mod de a reveni la monarhie. De ce nu referendum? Pentru că în decembrie 1947 poporul român nu a fost întrebat ce formă de guvernământ dorește." 
   Şi ăştia, culmea, "nu-s extremişti" (doar-naţionaliştii-sunt, cică...), şi li se permite să latre împotriva ordinii constituţionale...

29.  Macoveica - Moartea Pasiunii:

   "Cătuşele sunt folosite în momentul în care o persoană este arestată, i se spune eşti arestat preventiv, pentru imobilizare, fiindcă datorită tulburării, supărării, emoţiei din acel moment, poate se răneşte pe sine, poate că răneşte pe altcineva sau pe cei care pun în aplicare un mandat de arestare emis de judecător. Dacă nu ne plac cătuşele, putem să găsim alt mod de imobilizare, cu altceva, nu ştiu, eşarfe din mătase, dar care să reziste." 
 
30. SRI recunoaşte că se amestecă în Justiţie, dincolo de misiunea sa legală legată de judiciar: aceea de a furniza informaţii şi de a efectua investigaţii preliminare. Corupţia nu este o chestiune de siguranţă naţională în mod explicit, legiferat - poate doar în anumite hotărâri CSAŢ secretizate. Deci, nu este de competenţa SRI "soluţionarea cazurilor".   "Saltul evoluţiei în acest demers a fost făcut odată cu adoptarea unui concept integrat în combaterea corupţiei, focalizând secvenţial instrumentele investigative pe toată lungimea lanţului trofic judiciar. Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze."

2 comentarii :

Anonim G spunea...

Mai frate, eu nu mai support sa citesc asa ceva !
Ori dau in primire si ma duc la glumeti, ori scot coada de la mop si ies in strada, ori plec dracului intr-o tara normala, ori ma inchid in casa si nu mai ies pina la ultima secunda.
Am senzatia ca traiesc un vis urit, un cosmar, care nu se mai termina si nu sint semne ca s-ar stinge.
Pina si cei mai rebeli dintre prietenii mei incep sa se detaseze, intelegind ca este inutila orice zbatere individuala, caci zbaterile care sa cuprinda numere mari nu mai exista.
Asadar, daca nu se intimpla ceva extraordinar, meciul e pierdut, fiindca omul are o singura viata si nu toti au fost dotati cu gena de martir !!!

Riddick spunea...

C-un mop "nu se face primăvară". Trebuie "ţevi". ;-)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: