20 ianuarie 2015

Mascarada impozitării profitului (I)

În timp ce posibilităţile capitalului românesc se rezumă în evazionarea fiscalizării profitului la neînregistrări în acte şi artificii contabile, capitalul străin dispune de capacităţi infinit mai mari în domeniu prin ascunderea legală sau la marginea legii a profiturilor în reţeaua internaţională de producţie şi comercializare a firmelor.  

Ilie Şerbănescu (Jurnalul Naţional):

Cele ce urmează încearcă să creioneze câteva din stările reale de lucruri din economie punând cap la cap date care scapă în spaţiul public. Potrivit Registrului Comerţului, în România operau efectiv, în 2013, 643 000 firme cu o cifră totală de afaceri de 1 114 mld lei (circa 251 mld euro), care au raportat profituri de 74 mld lei (16,6 mld euro). Din acestea, 63 250 firme (adică numai vreo 10%), deţinute de capitalul străin, au realizat o cifră de afaceri de 554 mld lei (125 mld euro), respectiv jumătate din cifra de afaceri de asamblu a companiilor din România, aducând însă în spaţiul fiscalizării profituri de 34 mld lei (vreo 7,6 mld euro), adică numai 46% din totalul profiturilor raportate în România. Iată o primă anomalie, dar nu şi cea mai gogonată! Reiese că mult cântatul şi mult lăudatul capital străin ar fi mai puţin performant decât capitalul autohton şi că a venit în România să se inspire din realizările româneşti şi nu să facă profit, după cum credeam noi, proştii, încrezători în normele capitalismului.

Dacă nu ţi-a fost spălat creierul, este lesne de găsit explicaţia acestor date care sfidează bunul simţ: capitalul străin obţine profituri în România, şi încă unele fabuloase, dar le ascunde de la impozitare, mai concret le externalizează prin diferite metode înainte de fiscalizare, iar ceea ce rămâne să fie impozitat este derizoriu. În timp ce posibilităţile capitalului românesc se rezumă în evazionarea fiscalizării profitului la neînregistrări în acte şi artificii contabile, capitalul străin dispune de capacităţi infinit mai mari în domeniu prin ascunderea legală sau la marginea legii a profiturilor în reţeaua internaţională de producţie şi comercializare a firmelor. În realitate, profitabilitatea capitalului străin este de cel puţin 2 ori mai mare (pe unitate de capital) faţă de cea a capitalului românesc, graţie atuurilor recunoscute (şi ridicate în slăvi) în plan tehnologic, organizaţional şi financiar. Pentru a nu forţa evaluările, să admitem însă o profitabilitate doar de 1,7 ori mai mare (respectiv cea rezultând din faptul că, după datele aceleiaşi surse statistice, capitalul străin realizează jumătatea din cifra totală de afaceri utilizând nici 29% din forţa de muncă angajată în România). Inseamnă că, la o asemenea rată de profitabilitate, capitalul străin obţine de fapt spre 68-70% din profiturile realizate pe ansamblu în economia din România, respectiv de cel puţin 1,5 ori mai mult decât raportează.

Cât ajung să plătească, în realitate, capitalul străin şi cel românesc din ceea ce s-ar cuveni să plătească în contul impozitului pe profit? Din date oficiale ale ministerului de finanţe privind evaziunea fiscală aflăm că rata efectivă de colectare din impozitul pe profit este de 20-21%, restul de 80% constituind evaziune. Mai precis profituri făcute „pierdute” înainte de impozitare. (va urma)

10 comentarii :

Simeone spunea...

Unitatile militare ordonate dupa venit in urma exploatarii:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_European_companies_by_revenue

Riddick spunea...

Da... însă la ele acasă plătesc impozit, că nu le merge altfel. La noi...

Crystal Clear spunea...

"Unităţile militare? "

Riddick spunea...

"Vorba vine" - poate de la faptul că lucrează mult cu guverne.

Crystal Clear spunea...

Da, m-am prins azi dimineaţă.

Unitaţi militare de ocupaţie...

Simeone spunea...

Mai Crystal..., vrei sa-ti desenez? ;)

bursa de sclavi = bursa locurilor de munca
exploatare = profit
colonie = companie
sclavi = angajati
s.a.m.d.

Doar "culoarea" s-a schimbat.

Crystal Clear spunea...

Da , neocolonialism , deprimant !

Crystal Clear spunea...

Una din forţele de ocupaţie economică in România este IKEA .

Tocmai asist la acţiunea de alungare a unui client de la una din fabricile noastre de către propaganda şi modul în care IKEA îşi impune contractele.Procedează la fel ca şi băncile străine din România : fabricle n-au de ales pentru ca n-au cum face altfel investiţii... sunt sclavi la IKEA

Din toata acţiunea asta nu câştiga DECÂT IKEA...

Riddick spunea...

Nişte detalii, mai pe scurt ? Vrea să elimine clienţii acelei fabrici, s-o facă dependentă major de IKEA (ca ulterior să-i impună alte condiţii) ? Ori interesul este eliminarea concurenţei (producţiei autohtone RO) ? Ambele explicaţii ?

Crystal Clear spunea...

Da, ambele explicaţii.
Daca vreo fabrică incearca să-şi pastreze 50% alti clienţi,IKEA se supară imediat, pleaca etc.Fabrica poate intra in faliment .
IKEA oricum face rău pentru ca elimina gândirea creativă a fabricii, IKEA îşi impune doar modelele ei, modul ei de ambalare, etc, etc.
Oamenii aşteaptă să li se dea instrucţiuni: nu mai gândeşte nimeni, sunt spalaţi pe creieri..

IKEA distruge individul


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: