27 august 2014

Ponta când spune "susţinerea poziţiei României" înţelege recitarea după instrucţiunile date de alţii. De alte state şi de "actori non-statali".


Ponta, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române. La care n-aveau ce căuta Catherine Ashton şi alţii - miniştrii de externe din Repmoldova şi Georgia.
"Vreau să vă rog ca dumneavoastră, reprezentanții diplomatici ai statului, să prezentați de fiecare dată în mod foarte clar poziția României, atitudinea noastră față de cele mai importante teme și în același timp să promovați așa cum este normal, așa cum o fac în mod legitim și foarte bine reprezentanții altor țări la București, să promovați interesele legitime ale României, ale UE și ale partenerilor noștri strategici."
Câtă deosebire faţă de ce înţelege Václav Klaus prin diplomaţia naţională ! Din discursul ţinut în faţa ambasadorilor cehi (în 2011):
"Diplomaţia înseamnă serviciu. Aceasta înseamnă un serviciu pentru cetăţenii ţării noastre şi pentru nimeni altcineva. Nu serveşte o instituţie supranaţională. Ştiu că vorbesc în faţa unui corp profesionist de diplomaţi şi nu a unor politicieni, dar politicienii, precum şi ambasadorii cehi, trebuie să simtă cea mai mare responsabilitate faţă de ţara lor şi faţă de cetăţenii săi."

2 comentarii :

Riddick spunea...


Václav Klaus (2012): "Am încercat să fac din politica externă a țării noastre o politică de stat suveran și încrezător, conștient, nu care dă din cap iresponsabil la tot ce spun statele mari"

http://riddickro.blogspot.ro/2012/09/vaclav-klaus-am-incercat-sa-fac-din.html

Riddick spunea...


Tot Ponta, tot acolo: "România a dovedit că nu este doar o țară care urmează decizii luate în altă parte, ci că participă la luarea acestor decizii și le asumă în mod conștient și că uneori mai mult decât în trecut putem să venim cu soluții și propuneri care să fie acceptate pe plan cât mai larg și care să dea încredere că diplomația românească poate să facă mai mult decât doar să alinieze România la decizii și strategii întocmite în altă parte."

Zi, Ponto: "Aşa este, mă jur - să moară mama !"


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: