06 martie 2014

Reţeta de "borş" ucrainean

 

Când un conflict rezonant este potenţat mediatic de doi foşti sportivi cu creierii făcuţi varză de pumnii încasaţi, în speţă Nikolai Valuev şi Vitali Volodimirovici Kliciko, diplomaţia tace. În caz de răzmeriţă, figuri ca cele menţionate dovedesc o întreagă galerie de aşi ai medierii, eforturi specializate fiind irosite pe un câmp în care liberul arbitru este la el acasă !

Război, mai vocal decât există, nu o să fie, pentru că tot ceea ce se întâmplă nu înseamnă decât şlefuirea strategiilor câtorva puternici ai lumii. Muşchii se încordează atunci când nu le "iese" ceva din aranjamentele subterane, teoria populară cu "arătatul pisicii" fiind consacrată în diplomaţia subţire.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, avertizează partenerul NATO-Rusia că şi Ucraina este un partener, în rest, bla, bla, bla... Mai toţi sunt responsabili cu agitaţia, nimeni nu pune umărul la rezolvat, public, problema Crimeei. Şi asta pentru că nu se face! Totul va dura o vreme, până când, în zâmbete false, vor da semnalul detensionării crizei construite pentru a fi condiţie. Garant rămâne "agentul blond", Iulia Timoşenko!

Trăim într-o eră în care trecerea de la socialism la capitalism se face, după "radio Erevan", cu ajutorul agenţiilor de turism! La fel ca şi în România lui '89, unde nimeni nu a fost implicat şi nimic nu miroase a spionaj-trădare! Mă aştept, din zi în zi, ca vreo agenţie consacrată să ne anunţe accesul în Schengen dovedindu-ne că UE este o construcţie de vacanţă, departe de fosta-actuală politică intervenţionistă prusacă sau de oglinda ei gaullistă.

Pentru noi orizontul este foarte apropiat şi meşteşugit de oricine, în afară contribuţiei interne. Banda politicienilor vânduţi ne-a lăsat ţara fără avere, în acelaşi timp fiind înlăturate şi funcţiile de apărare ale statului. Suntem încă vocali datorită interesului unor multinaţionale recunoscute ca agenţi distrugători ai economiilor emergente caracterizate de "traiectoria de croazieră" în care se găsesc, între sustenabilitatea internă şi amortizarea şocurilor externe. Deci tot turism!

Ne ducem încet spre ţarcul virtual în care vătafii ne vor interzice, în cascadă, tot ceea ce, având, am desconsiderat. Indiferent de efort, mulţimile nu pot fi orânduite spre cunoaştere, atâta timp cât jucăriile lucitoare sunt manevrate şi oferite, la discreţie, de slujitori aleşi ai stăpânirii actuale şi viitoare.

Sărmanii ucraineni nu au cum să ştie ceea ce românii nu au înţeles, nici după douăzeci şi patru de ani. În ceea ce ne priveşte, suntem, totuşi, pe o altă treaptă a scării care duce spre "marea ordine", însă şi noi şi ei avem destinul trăirii în nesiguranţă la hotarul determinat istoric, în principal, de religie. Îngrijorător este că, în ciuda "iubirii" pătimaş declarate de UE, rămânem în zona cutremurelor, pe marginea "faliilor" reprezentate de imperiile vecine.
 
Similitudinea "chestiunii" ucrainene cu cea a României din '89, când tot răul din lume se adunase între graniţele noastre şi acuzele de genocid curgeau cu nemiluita, nu poate fi contrazisă. Transilvania noastră n-a fost să fie Crimeea lor, dar ungurii sapă cu sârg şi continuu la planul trunchierii vetrei noastre.

Cât timp am avut şi noi forţe de apărare intacte, scandalul şi incertitudinea relaţiei cu tot felul de licurici s-au menţinut calde. Acum, când nu mai avem nici armata, totul se arată a fi rece, spre îngheţ!

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: