22 februarie 2014

Clasa de mijloc din România va dispărea de cinci ori mai repede decât cea din SUA


Articolul integral de la ZIUAnews - aici. 

[...] 

Ilie Șerbănescu, despre Noua Ordine Mondială

„Trebuie să mai treacă puțin timp, dacă se fură în ritmul acesta, trebuie vreo 15 ani (n.red. - până la dispariția totală a clasei de mijloc). Eu am zis 15 ani, de acum înainte. Dacă la dumneavoastră a ieșit de cinci ori mai repede și a ieșit în America de 100 de ani, înseamnă cam atât. Eu am fost mai vitejist. Dacă se continuă să se fure în modul în care se fură.

Cine își pune problema asta? Viteza este mai mare în România pentru că furtul este mai mare. Această inegalitate de care vorbiți și polarizare este specifică capitalismului. Sunt povești că în capitalism trebuie să fie inechitate socială. Așa ceva nu există. E în natura capitalismului să fie inegalitate. Chestiunea asta nu-și propune. Dovada este America, dar are două componente: una decurge din natura capitalismului și a doua din furt. Furtul nu e ceva capitalist. N-ar trebui să fie. Dar dacă le combin - natura capitalismului cu furtul - cum este în România, atunci durează această polarizare fabuloasă mai puțin. Soluția? Altă societate, altă orânduială. Nu-și propune nimeni. De ce să facă asta? Ăsta este capitalismul. Soluție pentru ce? Spuneți dumneavoastră de soluție și o să vi se spună dar ce, ești comunist? Lăsați să mi se spună mie că sunt comunist.

Nu vine din taxe și impozite (n.red. - diminuarea clasei de mijloc). În România sunt cele mai mici taxe din Europa. În capitalism nu este altfel decât așa. A făcut o excepție Europa Occidentală, construind un fel de capitalism cu prosperitate de masă, dar care se vede că nu mai ține. Toate țările merg înspre polarizare. Absolut toate, din păcate. Modelul zis social - vest european -, care a învins comunismul, acest model, nu modelul american a învins comunismul, tocmai pentru că a deschis poarte unei prosperități de masă, acela s-a terminat odată cu victoria asupra comunismului, capitalismul a rămas singur și a dat iama și a pus capăt modelului vest-european de tip social. Responsabilul este capitalul financiar, care asuprește nu numai munca, dar asuprește celelate categorii de capital, adică capitalul industrial, capitalul comercial. Îl asuprește, îl termină, îl lichidează. Și odată cu această lichidare, pe plan social se vede în dispariția clasei de mijlocii, fenomenul de care vorbiți, și în creșterea polarizării sociale. Adică 1% din populație deține tot atât cât dețin ceilalți 50%. Ăsta e capitalismul. L-am vrut, nu știu dacă l-am vrut, dar așa e prosteala, așa sună. 

Comunismul era prost, nu dădea la oameni ... Asta este. Așa că dumneavoastră dacă vreți să trăiți în capitalism, trebuie să vă împăcați cu asta, este natura capitalismului. Dumneavoastră luptați pentru un fel de echitate, nu egalitate. Dar echitate în capitalism nu există. Este doar modelul social, gândit social, vest european, nu a fost aplicat decât în Vestul Europei, nu în America, nu pe alte continente, peste tot este această înspăimântătoare polarizare socială, prin așa-zisele țări emergente, în așa-zisele țări subdezvoltate este și mai rău. Nu este foarte cuantificat acest lucru cum este în America, dar peste tot așa e. Așa că trebuie să faceți o opțiune. Dacă vreți în capitalism, trebuie să vă împăcați cu chestia asta. Dacă vreți altceva, luptați pentru altceva, nu știu împreună cu cine. Despre ce vorbim este în natura capitalismului, iar la noi se adaugă și furtul, puțin mai mult. Peste tot, averile în capitalism s-au făcut prin furt. Credeți că marii capitaliști cărora le cântăm noi la vioară sunt niște cinstiți? Doamne păzește! Sunt niște bandiți. Și că statul se opune ... Statul nici nu există, în România cel puțin. Cu ce să împiedice bietul stat acest fenomen despre care vorbiți și care este tulburător?!", a declarat, pentru ZIUAnews, fostul ministru al Reformei, Ilie Șerbănescu.

5 comentarii :

Riddick spunea...

Securitatea Europei de Vest în deceniile Războiului Rece s-a bazat pe NATO (la fel ca și acum), iar efortul principal în cadrul NATO era (și este) cel american. Propaganda "modelului social european" a avut la bază sume direcționate către programele sociale, care ar fi fost - evident - indisponibile în varianta în care statele Europei de Vest ar fi depus eforturi proprii semnificative în domeniul apărării.

Aderarea la UE n-a adus prosperitatea promisă. Iată, opt ani de la aderarea României, şi se accentuează dezindustrializarea şi imigrarea economică, şi depopularea satelor şi micilor oraşe monoindustriale.

Crystal Clear spunea...

Din păcate, poziţia lui Ilie Serbănescu este cumva pro-comunistă..Şisto-dac..

Capitalismul nu există fără un STAT DE DREPT puternic.

Riddick spunea...

Da, este cel putin incomplet în argumentare.

Crystal Clear spunea...

Capitalismul clasic ,într-un stat de drept puternic este singurul care aduce prosperitate întregii naţiuni, în mod madural şi asigură şi o protecţie socială adevarată penru cei care într-adevăr au nevoie de ea.

Riddick spunea...

Ilie Şerbănescu nu poate avea credibilitate 100% câtă vreme face parte din Consiliul Ştiintific al Institutului Social-Democrat "Ovidiu Şincai" (fundaţia oficială a PSD-ului). Nu mă leg de faptul că scrie la Jurnalul Naţional, ştiu bine că n-ar putea scrie ce scrie, în presa băsistă.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: