Cele descrise mai jos sunt posibile fiindcă intelectualitatea românească de dreapta a mers şi mai merge încă pe scheme tip Soros / GDS / Alianţa Civică / EuroBăse, spre deosebire de intelectualii unguri sau polonezi.
15 ianuarie 2014
Statul de drept, o aroganţă într-o Românie tot mai săracă
“Dacă Ceauşescu dădea de mâncare la oameni, ar fi fost şi acum” este o vorbă pe care am auzit-o des după evenimentele din 1989 şi care dezvăluie mult din viziunea poporului român despre rolul politicianului.
Altfel spus, pentru cetăţeanul de rând nu conta că libertatea de exprimare era îngrădită de comunişti - el nu are dreptul la cuvânt nici acum. Nu conta că era închis între graniţele ţării, -el nu are bani să iasă peste hotare nici azi. Iar dacă o face, este oricum umilit în străinătate.
Prin urmare, pentru românul de rând conta şi contează doar dacă are ce mânca şi unde dormi.
Şi nici măcar nu e de condamnat că gândeşte aşa.
O cunoştinţă de-a mea s-a angajat casieră la un hipermarket din Ploieşti, cu un salariu de 550 de lei, sub cel minim pe economie. Atât i-au oferit. Vă provoc să îi explicaţi ei cum stă treaba cu statul de drept, justiţie şi alte concepte din astea occidental-atrăgătoare, cînd singura ei preocupare e cum împarte 550 la 30 de zile.
USL are asigurată victoria la prezidenţiale cu o astfel de atitudine arogantă faţă de alegători din partea concurenţilor săi.
Succesul actual al uniunii conduse de Victor Ponta şi Crin Antonescu vine tocmai din faptul că au înţeles şi exploatează disperarea provocată românilor de noua sărăcie de după 2008.
Iar deriva din ultiimii ani a dreptei este tocmai consecinţa neînţelegerii realităţilor din această ţară şi a aroganţei liderilor care îşi asumă această orientare în raport cu “prostimea”.
Românii sunt foarte, foarte săraci - asta e o certitudine.
Aroganţii de dreapta vor spune că e din vina oamenilor, că doar singuri şi-au votat conducătorii. Adevărat, numai că nu cetăţenii au decis acum patru ani să se taie din pensii şi nu din contractele nesimiţite pentru autostrăzi, nu electoratul dezamăgit a decis să se reducă salariile şi nu contractele supraevaluate pentru pârtii de schi.
Aroganţilor de dreapta le convine să creadă că la mijloc e doar lenea românului. Însă, asta e doar o scuză care pică bine pentru lipsa lor de viziune şi de reacţie la derapajele USL.
Locuitorii marilor oraşe ale ţării – unde îşi desfăşoară activitatea liderii partidelor de dreapta, majoritatea dintre ei cadre universitate – încă se mai descurcă în nebunia asta antecapitalistă, pentru că de cele mai multe ori au câte două slujbe care să le aducă un salariu cât de cât decent.
Dar în micile localităţi şi la ţară – locuri către care liderii dreptei se abat arareori din drumul lor urban – e dezastru. Iar cuvântul nu e exagerat. Ca reporter, am mers în ultimii ani în aproape toată România, inclusiv în zone în care turiştii – inclusiv cei politici – nu prea ajung.
Numeroase orăşele, în general construite de comunişti în jurul unor industrii, sunt moarte din punct de vedere economic. În târguri care, înainte de 1989, munceau chiar şi zeci de mii de muncitori, au mai rămas acum doar bătrânii nostalgici şi tinerii prea puţin dotaţi intelectual sau prea leneşi să plece de acolo.
Iar la ţară, doar munca în străinătate a unuia dintre membri mai salvează familiile de la foamete. La Pungeşti, cea mai celebră comună a României, am fost şocat să văd cum trece pe lângă mine o bătrână care ţinea de o funie o vacă ce trăgea o căruţă cu roţi de lemn. Se întâmpla în 2013. Să le explic şi universitarilor de dreapta ce înseamnă asta: femeia aceea nu avea bani de cal, nici măcar de bou, dar nici de roţi de cauciuc.
Aroganţii de drepta vor spune că exemplele mele sunt irelevante pentru ei, din simplul motiv că aceste persoane nu fac parte din electoratul lor. Adevărat, numai că votul acestor oameni contează. Mai ales într-un moment în care şi alegătorii tradiţionali ai dreptei sunt sărăciţi şi, de multe ori, fără speranţă. Dacă aceştia sunt prea orgolioşi să mai recunoască, nu înseamnă că mai ies la vot pentru o Românie în care cred din ce în ce mai puţin.
Ce se poate face în aceste condiţii?
Un concurent serios pentru USL nu va apărea atât timp policienii din zona dreptei nu vor înceta să afişeze aroganţa că sunt singurii deţinători ai adevărului despre ce e mai bine pentru ţara asta de proşti.
Un adversar adevărat al candidatului USL pentru prezidenţiale nu va exista până când liderii formaţiunilor de dreapta nu vor renunţa la discursurile în limbaj lemnos universitar, care nu spun nimic, doar pentru că altceva e sub demnitatea lor.
În fine, o victorie a dreptei, în momentul actual, nu va fi posibilă până când membrii formaţiunilor de opoziţie care vor să mai reprezinte ceva în politica românească nu vor scăpa de imaginea că ei sunt cei care au avut nevoie de pensiile bătrânilor ca să salveze o ţară exploatată de băieţii deştepti ai partidelor.
Între timp, românilor nu le pasă decât de faptul că nu prea au ce sarmale să le stea în gât.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Adrian Severin, europarlamentar din România : "Nu mă ascund şi voi repeta mereu această formulă, a Statelor Unite ale Europei...
-
Un articol ceva mai vechi (25 mai 2010), dar foarte actual. Scris de Leon de Winter în Der Spiegel , traducerea - Presseurop : T...
-
"Nu ştiu unde se poate duce cursul şi nici nu vreau să mă gândesc la acest lucru. Îngheţarea acordului cu FMI, cuplată cu o eventuală...
-
Agenţia Naţională de Integritate reconfirmă actul de constatare a incompatibilităţii lui Mircea Dinescu ca membru al CNSAS. Să vedem c...
-
..pentru care este bine că nu avem la guvernare coaliţia roşie PSDNL : Ion Iliescu : Eu aş fi împotrivă Iliescu a fost întrebat cum c...
-
PNL a lansat, vineri, la nivelul Bucureştiului o campanie privind redresarea economică ce va începe luni şi se va încheia pe 1 septembri...
-
Precizări ale Administraţiei Prezidenţiale cu privire la desemnarea preşedintelui Traian Băsescu ca membru de onoare al Academiei Oamenilor...
-
Atunci au fost lichidaţi o parte din tartorii regimului Carol II. Nu "politicieni", cum spune propaganda (au fost doar cinci dint...
-
M-am bucurat foarte când panaramei de M.Dinescu i s-a interzis azi, accesul la microfon, în timpul unui miting electoral al lui Traian Băs...
Un comentariu :
De fapt, şirul complet ar fi: Brucan / Soros / GDS / Alianţa Civică / EuroBăse / Bruxelles.
Trimiteți un comentariu