10 noiembrie 2013

Cu Mumia s-au lămurit, mai au de trecut un hop - să-l vadă şi pe EuroBăse drept ceea ce este


Un caimacam căftănit de străini.

De-abia prin 2003 mi-am pus şi eu întrebări mai multe (văzând retrocedările regale năstasiene), şi-n 2009 m-am lămurit (Prens Duda - candidat prezidenţial wannabe).

blog Steliantănase:
UNDE SUNT REGALIȘTII DE ALTĂDATĂ

[...] Nu i-am văzut ieri la Palatul Elisabeta. Unde au dispărut !? Am traversat special mulțimea strînsă în curtea palatului Elisabeta pentru a-i întîlni și a schimba o vorbă, așa cum am făcut în 1992 de ex. Nu i-am găsit și m-am amărît. Mai au simpatii promonarhiste, m-am întrebat ? Nu îmi amintesc să se fi dezis public sau să se declare partizani ai regimului republican.

Ceva s-a întîmplat în tot acest timp care a trecut din 1990, din Piața Universității cînd numele regelui a fost scandat de zeci de mii de oameni. Ca în 1992 de un milion.

Mi-am dat seama că ceva nu e regulă într-o anume împrejurare, așa cum se întîmplă - cînd Traian Basescu l-a atacat pe rege și l-a acuzat de trădare. Mulți dintre cei despre care știam că au simpatii clar monarhiste au tăcut. Nu s-au revoltat, nu l-au criticat pe Băsescu. Tăcerea asta din zona elitei m-a mirat f. tare. Am fost convins că momentul va fi folosit de unii măcar pentru a se emancipa de influența Cotrocenilor. Mi s-ar fi părut logic, practic și moral. Cunoșteam convingerile multora dintre ei ( disprețuitoare ptr republica fesenistă). Citisem destule texte scrise tocmai de ei în favoarea regimului monarhic constituțional și a regelui căruia îi luaseră apărarea în cîteva ocazii. Le știam declarațiile pline de admirație pentru rege. Unii s-au aflat în anii 90/2000 chiar în anturajul regelui, l-au vizitat la Versoix, l-au frecventat. Nu au lipsit niciodată cînd regele venea în țară de la întîlniri. E suficient să mergi la Biblioteca Academiei sala 2, Periodice, să răsfoiesti presa, să scoți citatele respective. Într-o vreme am făcut-o eu, cînd doream să scriu o istorie a tranziției axată pe cercetarea elitelor. Am renunțat, rămîne altora. [...]

Un comentariu :

Riddick spunea...

Vremurile grele care-au fost
Ne-au tot îndoit, şi ne-au şi frânt.
Dar ne-au ajutat să suportăm
Vremurile grele care sunt.


(Păunescu, A.)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: