07 iunie 2013

Continuă atacurile la istoria şi identitatea naţională


Citesc o ştire incredibilă:
În preajma sărbătoririi Zilei Eroilor, din 13 iunie 2013, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor organizează, mâine, Ziua Porţilor Deschise la sediul său din str. General Candiano-Popescu nr. 6, informează Ministerul Apărării Naționale.

Cu această ocazie, între orele 10.00 şi 10.30, la Mausoleul Eroilor Neamului va avea loc festivitatea de depunere, în rotonda mausoleului, a patru urne cu pământ adus de Asociaţia „Tradiţia Militară” de la Ţiganca (Republica Moldova), Odessa (Ucraina), Sevastopol (Ucraina) şi Stalingrad (Federaţia Rusă), patru localităţi în care Armata română a suferit pierderi în vieţi omeneşti deosebit de grele în Al Doilea Război Mondial.
Prin urmare, "Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism", a devenit... Mausoleul Eroilor Neamului. Nu o să caut acum legi, OUG-uri sau HG-uri ca să desluşesc când s-a produs "metamorfoza"... 

Un rol l-a avut şi primarul general al Bucureştiului (din 2004), Traian Băsescu, care s-a opus demolării "monumentului" (acelaşi personaj denunţa peste doi ani, teatral, regimul comunist).

Pentru cei care nu cunosc prea bine istoricul locului respectiv, trebuie spus că în 1923 s-a inaugurat, aproximativ pe locul pe care se află acum mausoleul, Mormântul Soldatului Necunoscut. Acesta a fost "transferat" lângă Mausoleul de la Mărăşesti pe vremea regimului Gh. Gheorghiu-Dej, construindu-se pe acel platou de pe dealul din "Parcul Libertăţii" (fostul parc Carol, inaugurat în 1906, la jubileul de 40 de ani de domnie ai lui Carol I), un mausoleu în care au fost înmormântaţi diverşi lideri sau militanţi comunişti (inclusiv Dej), care au fost "evacuaţi" după 1989 (familiile i-au reînhumat). Atât în rotondă (la interior), cât şi în cripte, pe exteriorul mausoleului, placate cu marmură neagră. Se pare că unii care erau deja morţi la inaugurarea mausoleului au fost aduşi aici şi reînhumaţi, ceva gen criptele de lângă Zidul Kremlinului.

Spuneam că este vorba de un alt atac identitar. Să avem în vedere doar porcăria de la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde s-a plantat o abominaţie chiar la intrarea principală.

12 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Am vazut recent Traian cu lupoaica .Arata intr-adevar abominabil.Copiii de 3-4 ani se sperie cand o vad si spun ca-i dinozaur...

Riddick spunea...

Este un plan deliberat de batjocură identitară. "Ţeapa cu cartof" din Piaţa "Revoluţiei" (2003), apoi "Traian fără slip" la intrarea principală a MNIR, acum aiureala asta.

Crystal Clear spunea...

Nimic nu-i intamplator..Se lucreaza cu dusmanie la distrugerea noastra ca natiune...

Am omis sa salvez linkul cu Jean-Marie Le Pen in care ne spunea ca avem o tara ravnita de altii pe care daca n-o aparam o vom pierde

Riddick spunea...

Trebuie rasă porcăria aia, ca şi podul care taie-n două lacul, şi treptele (la vechiul loc se ajungea pe lateralele lacului). Bulgarii au aruncat în aer mausoleul lui Ghiorghi Dimitrov de la Sofia.

Când au "inaugurat reamplasarea" mormântului Soldatului Necunoscut (noiembrie 1991), îl puseseră-n drum, la capătul podului, pe urmă l-au urcat pe deal, lângă mausoleu (2003 ?).

Crystal Clear spunea...

Bineinteles !
M-am nascut in cartierul respectiv si mergem des in parc , cand nu era transformat. Am inca poze

Riddick spunea...

Se pare că parinţii mei s-au cunoscut pe acolo, oricum am poze cu ei acolo, "les neiges d'antan...'. :)

Taică-miu, trăgând sania pe care stătea maică-mea. :)

Eu nu eram pe-atunci. :)

Crystal Clear spunea...

Se pare ca era un parc chic, a l'epoque...
Cand ma uit la pozele din acele vremuri am mereu senzatia ca lumea era mai cizelata, mai educata, mai politicoasa, bine crescuta , manierata...
Acum e plin de mitocani la fiecare pas.
Nu numai in RO

Riddick spunea...

2006

Prin acest proiect se doreşte amenajarea în Parcul Carol, în perimetrul actual al ex-mausoleului, a MEMORIALULUI EROILOR NEAMULUI care să reprezinte loc de reculegere, pelerinaj, comemorare şi solemnitate al românilor de pretutindeni.

Un motiv în plus al demarării proiectului în acest an este aniversarea centenarului Parcului Carol (1906 – 2006).

Dincolo de respectul cuvenit celor morţi pentru ţară, proiectul întruneşte veritabile valenţe civice şi umaniste: reflectă identitatea naţională, rememorează ororile războiului, stimulează atitudini valorizatoare, promovează pacea.

Mai mult decât atât, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor are atribuţii legale pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect naţional, precum şi resursele necesare, inclusiv o parte din cele financiare.

În esenţă, proiectul Memorialului comportă trei mari operaţiuni:

Readucerea Mormântului Ostaşului Necunoscut pe locul originar, în faţa memorialului.
Amplasarea în interiorul memorialului, în partea centrală, a statuii „Pe aici nu se trece“, iar pe pereţi, circular, înscrise numele celor morţi pe câmpul de onoare şi denumirile localităţilor istorice, similar holului de onoare al fostului Palat al Muzeului Militar Naţional (1924-1943).
Reamenajarea hemiciclului ca spaţiu expoziţional (accent pe imagine/sunet/lumină), într-o manieră modernă, în care prioritare vor fi fotografiile de mari dimensiuni reprezentând morminte, cimitire, mausolee, monumente comemorative româneşti din ţară şi străinătate (Griviţa, Mărăşeşti, Alsacia, Basarabia, Budapesta, Zvolen, Brno, Viena etc.), în succesiunea 1877-1878-1913-1916-1919-1941-1945.

http://www.once.ro/men/index.php

Riddick spunea...

Denumirea de Memorialul Eroilor Neamului a fost decisă prin Hotărârea de Guvern nr.654/24.05.2006, în contextul aniversării " Centenarului Parcului Carol I". Acțiunea prevedea 3 elemente distincte:

- Reamplasarea Mormântului Ostașului Necunoscut pe locul inițial, din 1923;
- Ambientarea monumentului construit în deceniul 7 al secolului XX (fost mausoleu);
- Amenajarea expozițională a hemiciclului.

Mormântul Eroului Necunoscut - amplasat în faţa Mausoleului din Parcul Carol I - Bucureşti

La 25 noiembrie 2006 a avut loc ceremonia strămutării Mormântului Ostașului Necunoscut la locul originar, din 1923, pe esplanada din fața actualului Memorial al Eroilor Neamului.

Pentru ambientarea interiorului monumentului, prin tema de concurs s-a prevăzut ca în cele 14 nișe să se amplaseze videoproiectoare independente, care să susțină vizual și auditiv momentele de istorie cărora le sunt dedicate aceste spații. Pe peretele fundal al fiecărei nișe s-a prevăzut să se instaleze panouri albe 1m x 1.40m, pe care să fie proiectate hărți, hărți dinamice, fotografii, filme, puneri în scenă, discursuri și explicări de strategie, care să ilustreze trei momente importante ale istoriei naționale: Războiul de Independență 1877-1878, Primul Război Mondial 1914-1919 și Al Doilea Război Mondial 1941-1945.

În mijlocul sălii, după reamenajarea făcută de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, pe locul unde inițial era depus sicriul fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost instalat grupul statuar “Pe aici nu se trece”, înfățișându-i pe Regele Ferdinand I al României și zeița Nike, zeița victoriei din mitologia greacă, operă realizată în anul 1924 de sculptorul Ioan Iordănescu.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mausoleul_din_Parcul_Carol#Memorialul_Eroilor_Neamului

Riddick spunea...

Ministerul Culturii intentioneaza sa cumpere drepturile de autor de la urmasii sculptorului Ivan Mestrovici, ale statuii lui Carol I, amplasata pe vremuri in fata Bibliotecii Universitare, pentru a o reface si pentru a o amplasa in Piata Revolutiei din Bucuresti. Ministerul Culturii intentioneaza sa cumpere drepturile de autor de la urmasii sculptorului Ivan Mestrovici, ale statuii lui Carol I, amplasata pe vremuri in fata Bibliotecii Universitare, pentru a o reface si pentru a o amplasa in Piata Revolutiei din Bucuresti, a anuntat ieri ministrul Adrian Iorgulescu. "Am vazut, in sfarsit, cu ochii nostri modelul statuii lui Carol I si modelul statuii lui Ferdinand, ambele operele lui Ivan Mestrovici, celebrul sculptor croat. Modele realizate in ghips fac posibila refacerea acestor statui", a declarat secretarul de stat Virgil Nitulescu, precizand ca partea cea mai grea nu va fi realizarea tehnica a copiei, ci achizitionarea drepturilor de autor. La randul sau, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana, a calificat efortul financiar pe care statul roman trebuie sa il faca drept o reparatie necesara, dupa ce comunistii au distrus statuia: "Puteau sa o demonteze si sa o pastreze, dar au topit-o, nu mai exista nici o urma la noi, iar lucrarile de reconstructie la un astfel de monument vor costa foarte multi bani. De asemenea, statuia nu va putea fi amplasata langa "batjocura care inteapa un cartof" din Piata Revolutiei, a mai precizat Oroveanu cerand mutarea Memorialului Renasterii al lui Alexandru Ghildus.

Un alt proiect lansat de ministrul Culturii si de Aleodor Francu, seful Cancelariei primului ministru, priveste amenajarea "Memorialului Eroilor Neamului", in Parcul Carol. Acesta a primit deja o finantare de doua milioane de lei de la Guvern pentru a fi finalizat pana la sfarsitul acestui an. "Cred ca si Romania, si Bucurestiul au nevoie de un monument asa cum exista pretutindeni, prin care sa omagiem sacrificiul inaintasilor. Noi avem in plan reabilitarea intregului parc, nu numai a acestei portiuni care face obiectul central al interesului", Iorgulescu. Potrivit lui Aleodor Francu, proiectul are mai multe etape, fiind dedicat celor in jur de 1,5 milioane de ostasi romani cazuti pe campurile de lupta. Proiectul prevede mutarea Mormantului Eroului Necunoscut pe locul prevazut initial, adica pe platforma din fata memorialului si plasarea statuii lui Ferdinand, aflata in prezent la Muzeul National Militar din Bucuresti, in interiorul viitorului ansamblu, De asemenea hemiciclul din spatele mausoleului va fi organizat un muzeu.

http://www.gandul.info/magazin/refacerea-statuii-lui-carol-si-amenajarea-unui-quot-memorial-al-eroilor-neamului-quot-260152

Riddick spunea...

Lumina blândă, difuză, mă îndeamnă să merg cu paşi moi, sfioşi, de teamă să nu strivesc armonia locului. Sunt, practic, primul intrus ce vede, după aproape 30 de ani, interiorul Monumentului Eroilor din Parcul Carol I, edificiu inaugurat în decembrie 1963. Şi primul care îl vede după reamenajarea făcută de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor. În mijloc, unde odată era depus sicriul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, fostul lider comunist, tronează grupul statuar “Pe aici nu se trece”, înfăţişându-i pe Regele Ferdinand şi zeiţa Nike, zeiţa victoriei în mitologia greacă, operă din anul 1924 a sculptorului Ioan Iordănescu.4400-252313-8_ati3870.jpg

Înainte a fost Palatul Artelor

S-a dorit, astfel, readucerea statuii pe amplasamentul ei iniţial, exact pe locul pe care-l ocupa în cadrul fostului Palat al Artelor, ce exista aici înainte de ridicarea monumentului. În cele 14 alveole, dintre care unele erau folosite în perioada comunistă ca loc de veci pentru câteva dintre vârfurile conducerii partidului şi statului din anii ’50- ’60, sunt ecrane pe care pot fi urmărite filme documentare cu felul în care se cinstesc eroii neamului la noi, dar şi în alte ţări.

Urmează să fie deschis publicului

Totul face parte din cadrul unui proiect început în anul 2006, “Memorialul Eroilor Neamului”, care a mai inclus reamplasarea, la 25 noiembrie 2006, a Mormântului Ostaşului Necunoscut pe locul iniţial, cel din 1923, modificarea esplanadei, înălţarea catargelor şi construirea fântânilor arteziene. La încheierea lucrărilor proiectului, este posibil ca şi rotonda interioară să fie redată publicului, aşa cum era cândva. Până atunci, astăzi, începând cu ora 12.00, eroii neamului vor fi cinstiţi prin ceremoniile militare şi religioase prilejuite de “Ziua Eroilor”.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/asa-arata-in-interior-monumentul-eroilor-287741.html

Riddick spunea...

15 aprilie 2004

Primarul Capitalei, Traian Basescu, a declarat, joi, într-o conferinţa de presa, ca a atacat în instanţa toate autorizaţiile eliberate de Primaria sectorului 4 pentru demolarea mausoleului din Parcul Carol, despre care a spus ca nu mai aparţine de 12 ani eroilor comunişti.

"Am înaintat un recurs administrativ prealabil Primariei sectorului 4, în care l-am informat pe primarul Vasile Mihalache ca, în 30 de zile de la emiterea ordinului ministrului Culturii privind declasarea mausoleului, nu avea voie sa elibereze autorizaţii de şantier pentru Parcul Carol", a afirmat Basescu. Primarul general al adaugat ca a dat în judecata Primaria sectorului 4 pentru eliberarea autorizaţiilor de construire şi de organizare de şantier, în zona mausoleului din Parcul Carol.

http://www.apropo.ro/news/basescu-ataca-in-instanta-autorizatiile-pt-demolarea-mausoleului-2175461


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: