04 iunie 2013

Atacul la identitatea naţională şi la statalitate, din ce în ce mai bine definit


Comisia pentru revizuirea Constituţiei a aprobat introducerea noţiunii de "regiune" şi modificarea drapelului naţional, pe care va fi pusă o stemă (nu se ştie de care; "regală" ?). De-abia că actuala stemă ar trebui modificată, fiindcă pare a aparţine unui stat federal.



continuarea explicaţiei stemei de la 1921 - aici

E clasicul fals argument - Pâi, Ciadul are tricolorul "simplu" mai de dinainte (de pe la 1960, când au plecat francezii din colonie). Diferă nuanţele, şi parcă şi raportul laturilor "dreptunghiului".

Comisia are 23 de membri, din care opoziția doar cinci (UDMR nu-i în opoziție, Ponta are consilieri de la UDMR - Frunda, de exemplu). Doar doi din cei cinci au făcut opoziție la regionalizare, un vot contra şi o abţinere. De la ce partid/e or fi, și ce au făcut ceilalți trei (din cinci) ? Comisia a avut întruniți doar 20 de membri.

PP-DD și PDL au cinci oameni în comisie, au avut amendamente, dar au fost respinse, deci au fost efectiv reprezentate la dezbaterea revizuirii articolului respectiv.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Constituţia României (textul din 2003):

Articolul 12: Simboluri naționale

1. Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu.
2. Ziua națională a României este 1 Decembrie.
3. Imnul național al României este „Deșteaptă-te române”.
4. Stema țării și sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: