17 mai 2013

Planul lui Tăriceanu din 2008 privind jefuirea planificată a regiei Romsilva, reluat


Ce se începuse pe vremea lui Tăriceanu (dezmembrarea regiei pădurilor Romsilva sub pretextul "regionalizării") şi la care se schiţase o reluare pe vremea lui Boc, pare a se relua acum în mod real:
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgovişte, că se efectuează, la nivelul ministerului, o analiză a descentralizării Romsilva în vederea regionalizării. 
''Lucrăm la o analiză de descentralizare a deciziilor regiei Romsilva. Regia Romsilva în acest moment are personalitate juridică numai la nivel naţional, la nivelul fiecărui judeţ existând o direcţie silvică şi facem analize să descentralizăm direcţiile silvice la nivel regional şi să găsim criteriile pentru a fixa judeţul în care aceste direcţii vor avea sediul. Sunt judeţe cu pădure multă, judeţe cu pădure deficitară şi trebuie să găsim un echilibru astfel încât să aplicăm acelaşi criteriu în toată ţara'', a precizat Lucia Varga.
Ce s-a intenţionat în 2008 cu Romsilva:

Iniţiatorii unei hotărâri de guvern care urmărea desfiinţarea regiei pădurilor (Romsilva) pe timpul guvernului Tăriceanu II, promovaţi

  • Dacian Cioloş, ministru al agriculturii, promovat consilier prezidenţial, apoi comisar european.
  • Cristian Apostol, directorul comercial al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, numit apoi de guvernul Boc directorul Direcţiei Pescuit din MADR, iar în 2010 promovat secretar de stat la Ministerul Mediului.
  • Dan Ioan Aldea, fostul director al Romsilva, pare pierdut prin peisaj, dar cu folos - se pare că are o firmă cu obiectul de activitate "lucrări de îmbunătăţiri funciare în domeniul silvic" (certificat de atestare valabil până în 2013 - poz.8).
Tunul Romsilva (EcoMagazin, 12 mai 2008):

Premierul Calin Popescu Tariceanu pregateste emiterea unei Hotarari de Guvern prin care se urmareste stergerea urmelor jafului la care a fost supusa in ultimii trei ani Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva si care poate distruge silvicultura romaneasca

Artizanii proiectului actului normativ, intrat in posesia ZIUA, sunt ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, si directorul general al Romsilva, Dan Ioan Aldea, personaj protejat de liderul liberal Dan Radu Rusanu. Motivatia oficiala a acestui proiect este nevoia unei reorganizari a RNP pentru rentabilizarea activitatii. In realitate insa se doreste desfiintarea regiei si transformarea ei in mai multe societati comerciale care vor fi capitalizate cu patrimoniul Romsilva si instrainate apoi catre anumiti oameni de afaceri.
 

  • Eveniment conex (februarie 2008):  
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) din conducerea căreia fac parte prim-miniştri sau miniştri de finanţe din toate ţările europene (membre şi non-membre UE) cere pe ocolite autorităţilor române să crească volumul masei lemnoase exploatate, de la 18,5 de milioane de metri cubi (mmc) în prezent, la 25-28 milioane mc. BERD a finanţat un studiu realizat de institutul austriac Austro Project şi ale cărui rezultate au fost prezentate reprezentanţilor Ministerului Agriculturii (MADR), Romsilva, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), săptămâna trecută, la Sinaia, în prezenţa unui emisar special BERD venit de la Londra. Studiul spune că România poate exploata până la 28 milioane mc de masă lemnoasă în special prin reducerea vârstelor de tăiere, dar şi prin creşterea intensităţii de intervenţie la rărituri sau prin construirea de drumuri care să faciliteze scoaterea lemnului din zonele inaccesibile în prezent.  (BERD vrea ca România să taie mai multe păduri - Gândul)
 - scrisoarea de protest a arhiepiscopului de Suceava şi Rădăuţi, ÎPS Pimen

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: