24 noiembrie 2010

A venit rândul portughezilor (Presseurop)



A venit rândul portughezilor
23 noiembrie 2010 Público Lisabona
Bugetarii portughezi protestează 
împotriva proiectului de buget. Noiembrie 2010
Bugetarii portughezi protestează împotriva proiectului de buget. Noiembrie 2010

Irlanda are acum un plan de asistenţă financiară, Portugalia aşteaptă să afle dacă pieţele îşi vor slăbi presiunea. Dar oricum, avertizează ziarul Público, va trebui să treacă prin rigoare. 

După anunţul care confirmă faptul că Irlanda va obţine ajutor din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, ţara se uită la pieţe ca într-o sferă de cristal, ca să-şi afle viitorul pe termen scurt. Contrar aşteptărilor, semnalele, adică ratele dobânzilor asupra datoriei publice sau indicii contractelor de asigurare exprimând riscul suveran (faimoasele credit default swaps, sau CDS) au fost contradictorii.

Portugalia, după indicatorii de ieri, nu este condamnată imediat la o salvare din afară, dar totuşi nu se poate încă spune sigur, după asistenţa Irlandei, că presiunea a scăzut şi că ţara nu are nevoie de ajutorul nimănui.

Într-un context atât de nesigur şi de precar, fiecare cuvânt pronunţat şi fiecare semnal trimis de către factorii de decizie politică şi economică influenţează evenimentele viitoare. Mai important, trebuie să evităm cu orice preţ să ajungem la rapoarte asupra executarea bugetului ca cele date ieri [în ciuda a două planuri de austeritate, bugetul portughez a fost executat în conformitate cu legea iniţială a finanţelor].

Cu alte cuvinte, Portugalia nu poate spera să se elibereze de presiunile pieţelor cât nu va arăta o politică financiară credibilă. Dacă starea actuală a deficitului sau a datoriei publice ar putea conduce fostul ministru socialist António Vitorino să declare că "după o lectură raţională, menţinerea presiunilor asupra Portugaliei nu are sens", capacitatea statului de a conduce o politică riguroasă necesită în viitor mai multă prudenţă şi circumspecţie.

Chiar dacă ţara ar ieşi neatinsă din actuala furtună de pe pieţe, îndoielile asupra capacităţii sale de plată tot nu se vor risipi. Şi dacă pe termen scurt se confirmă faptul că Guvernul se află încă în imposibilitatea de a controla cheltuielile de stat, presiunile vor reieşi la iveală, şi odată cu ele perspectiva unei pedepse din partea UE şi FMI.


PE PRIMA PAGINĂ

Portughezii contribuie pentru Irlanda
 
Portughezii 
contribuie pentru IrlandaFiecare portughez va trebui să plătească "140 euro pentru a salva băncile irlandeze", titrează Jornal de Notícias. Ziarul din Lisabona a calculat că, dacă împrumutul UE şi FMI pentru Irlanda se urcă la 90 de miliarde de euro, Portugalia ar putea să trebuiască să contribuie cu 1,5 miliarde de euro. Acest efort nu va afecta deficitul Portugaliei, asigură jurnalul, deoarece se va face prin emisiuni de obligaţiuni garantate de UE prin intermediul mecanismului european de stabilizare financiară (MESF) şi Fondul european de stabilitate financiară (FESF). Deci, este vorba de datoria creată de Portugalia şi de celelalte ţări care participă la planul de ajutor pentru Irlanda. În cazul Greciei, aminteşte Jornal de Notícias, Portugalia a contribuit cu 194 de euro pe cap de locuitor, pentru 2 miliarde de euro.




http://www.presseurop.eu/ro/content/article/401911-venit-randul-portughezilor

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: