09 iunie 2010

Raportul lui Antoni Macierewicz privind lichidarea serviciului militar de informaţii polonez



Este vorba despre serviciul militar de informaţii polonez, WSI, care a fost desfiinţat (lichidat) în anul 2006, iniţiativă a preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, măsură aprobată de parlament cu o majoritate zdrobitoare (375-48 voturi).

Premierul Jaroslav Kaczynski l-a însărcinat pe adjunctul ministrului Apărării, Antoni Macierewicz, cu lichidarea serviciului militar de informaţii WSI (Wojskowe Służby Informacyjne), care a trecut printr-o serie de scandaluri (trafic de petrol şi de arme, folosind incinte ale obiectivelor militare, trafic de influenţă şi implicarea în reţele de crimă organizată).

Au reieşit în urma anchetei:

- tolerarea de cârtiţe din partea unor foste state membre ale Tratatului de la Varşovia;
- cazuri de corupţie;
- implicarea ilegală în comenzi militare guvernamentale şi comerţ ilegal cu armament;
- transmitere de secrete;
- obstrucţionarea justiţiei;
- muşamalizarea unor infracţiuni;
- înscenări asupra unor oameni de afaceri si ziarişti, în scop de şantaj;
- fabricarea de dovezi false pentru a fi acuzate persoane nevinovate;

Unii ziarişti au semnalat cazuri de terorism, care ar putea fi asociate cu WSI.

Două asemenea cazuri (din 1991) se leagă de o anchetă importantă a Camerei Supreme de Control (Curtea de Conturi a Poloniei) - au murit în împrejurări ciudate coordonatorul anchetei şi şeful Camerei (accident de maşină).

Din cele circa 2500 de cadre, au fost păstrate în noua structură doar circa 600.

http://www.scribd.com/doc/32383589/Antoni-Macierewicz-Report-on-liquidation-of-the-Polish-Military-Information-Services

Doi şi-un sfert în versiune poloneză ( Dreapta.net )

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: