09 iunie 2010

Raportul lui Antoni Macierewicz privind lichidarea serviciului militar de informaţii polonez



Este vorba despre serviciul militar de informaţii polonez, WSI, care a fost desfiinţat (lichidat) în anul 2006, iniţiativă a preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, măsură aprobată de parlament cu o majoritate zdrobitoare (375-48 voturi).

Premierul Jaroslav Kaczynski l-a însărcinat pe adjunctul ministrului Apărării, Antoni Macierewicz, cu lichidarea serviciului militar de informaţii WSI (Wojskowe Służby Informacyjne), care a trecut printr-o serie de scandaluri (trafic de petrol şi de arme, folosind incinte ale obiectivelor militare, trafic de influenţă şi implicarea în reţele de crimă organizată).

Au reieşit în urma anchetei:

- tolerarea de cârtiţe din partea unor foste state membre ale Tratatului de la Varşovia;
- cazuri de corupţie;
- implicarea ilegală în comenzi militare guvernamentale şi comerţ ilegal cu armament;
- transmitere de secrete;
- obstrucţionarea justiţiei;
- muşamalizarea unor infracţiuni;
- înscenări asupra unor oameni de afaceri si ziarişti, în scop de şantaj;
- fabricarea de dovezi false pentru a fi acuzate persoane nevinovate;

Unii ziarişti au semnalat cazuri de terorism, care ar putea fi asociate cu WSI.

Două asemenea cazuri (din 1991) se leagă de o anchetă importantă a Camerei Supreme de Control (Curtea de Conturi a Poloniei) - au murit în împrejurări ciudate coordonatorul anchetei şi şeful Camerei (accident de maşină).

Din cele circa 2500 de cadre, au fost păstrate în noua structură doar circa 600.

http://www.scribd.com/doc/32383589/Antoni-Macierewicz-Report-on-liquidation-of-the-Polish-Military-Information-Services

Doi şi-un sfert în versiune poloneză ( Dreapta.net )

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: