09 iunie 2010

Strâmbe la Senat


Comisia de Politică Externă a Senatului cere o poziţie oficială în legătură cu acordarea cetăţeniei ungare pe baza criteriului etnic, din partea Preşedinţiei, Guvernului şi Ministerului de Externe.

Acordarea cetăţeniei ungare etnicilor unguri din afara Ungariei este o tiribombă a noului guvern Viktor Orban, una similară fiind recenta lege votată în Slovacia, care
retrage cetăţenia slovacă celor care ar cere cetăţenia ungară. Pe 12 iunie sunt alegeri generale în Slovacia, iar guvernul slovac (de stânga) s-a gândit să-şi mărească şansele în acest mod.

Comisia de Politică Externă are 11 membri (4 PDL, 3 PSD, 3 PNL, 1 UDMR), preşedinte fiind Titus Corlăţean (PSD). Deci, PDL este clar în minoritate, chiar cu UDMR (să-l considerăm pe "PDL-istul" Georgică Severin, care a declarat că va vota moţiunea de cenzură, în majoritatea din comisie).


Se spune în rezoluţia comisiei:

" [...] Atrage atenţia asupra exploatării nepermise de către partea ungară a sentimentelor naţionale cauzate de efectele unor circumstanţe istorice pe care forţe politice de la Budapesta continuă să nu le accepte, la 90 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon,

Subliniază necesitatea organizării unor consultări bilaterale, la nivel guvernamental şi parlamentar, pentru clarificarea, în cadrul dialogului politic dintre România şi Republica Ungară, a necesităţii respectării standardelor europene în materia protecţiei minorităţilor naţionale din cele două ţări, precum şi a onorării angajamentelor internaţionale bilaterale şi multilaterale, asumate de Republica Ungară,

Reiterează angajamentul părţii române pentru consolidarea unor relaţii de cooperare şi parteneriat româno-ungar în spirit european, bazat pe principiul bunei vecinătăţi, pe interesele europene şi euro-atlantice comune şi pe puntea de legătură pe care o reprezintă minoritatea română din Republica Ungară şi, respectiv, minoritatea maghiară din România".

Să fim serioşi. Cam aceleaşi "argumente" ca acelea pe care le invoca Voronin în legătură cu acordarea cetăţeniei române pentru cetăţenii moldoveni.


MAE a avut deja o reacţie, la solicitarea portalului Euractiv.ro:  "Legea ungară este în analiza părţii române; pentru clarificarea tuturor aspectelor au  fost deja solicitate informaţii suplimentare părţii ungare. În acest context,  partea română îşi exprimă întreaga disponibilitate pentru un dialog deschis cu autorităţile ungare.  Partea română este interesată ca modificarile la Legea cetăţeniei promovate de partea ungară să respecte prevederile dreptului internaţional şi standardele europene aplicabile în materie, un dialog bilateral putând fi util în acest sens".

Încă o strâmbă a PSDNL, de data asta folosind pârghii oficiale ale statului, şi în numele "interesului naţional", "transparenţei" şi "normelor europene".
De fapt, se încearcă şi înrăutăţirea relaţiilor cu Ungaria. Între Viktor Orban şi Traian Băsescu sunt relaţii bune, cei doi s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani, iar PDL şi Fidesz fac parte din PPE.

Un factor de presiune asupra UDMR pentru a rămâne în majoritatea guvernamentală cu PDL este chiar guvernul Orban; să observăm în continuare dacă grupul din jurul lui Frunda va conta în deciziile UDMR.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: