01 mai 2010

Preşedintele Băncii Centrale Europene : "Guvernarea globală este extrem de necesară"


Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a avut o cuvântare la Council on Foreign Relations pe 29 aprilie, unde a susţinut că politicienii, economiştii şi finanţiştii de pe cele două maluri ale Atlanticului trebuie să colaboreze pentru a crea un set de standarde la nivel internaţional. 

Convingerea sa este că prin guvernarea globală, se poate asigura rezistenţa sistemului financiar global, şi a subliniat că doar gestionarea de către guverne a banilor proveniţi din taxele contribuabililor (în medie, 25% din PIB) a împiedicat o nouă criză mondială precum aceea din anii '30.
 

Cum măsurile de reglementare a băncilor propuse de Obama par blocate la Senat, el susţine trei argumente în favoarea creării de reglementări agreate pe plan internaţional:

1) Mai întâi, principiul subsidiarităţii este esenţial. Nicio reglementare nu va fi impusă la nivel global ori supranaţional dacă nu poate fi aplicată la un nivel cel puţin egal sau mai ridicat, la nivel naţional ori local.

2) Al doilea punct - nu este uşor să creezi un set complex de reguli într-un domeniu complicat şi deseori obscur precum finanţele, dar acesta este absolut critic daca dorim sa creăm pieţe financiare stabile.

3) În sfârşit, reglementările globale se pot limita de la o ţară la alta, dar trebuie impuse acum mai mult decât oricând, fiindcă inovaţiile financiare au ieşit de sub orice fel de control, în cel mai negativ mod posibil.





În plus,el a subliniat faptul că urgenţele financiare create de către băncile de investiţii şi de către guverne creează unele probleme contradictorii. 

"Pe de o parte au declanşat o tendinţă de a reveni la naţionalism financiar, dacă nu chiar mercantilism, iar pe de altă parte, au contribuit la recunoaşterea faptului că un grad foarte ridicat de interdependenţă între economii cere un nivel mult mai ridicat de cooperare." 

În final, Trichet consideră că este responsabilitatea sectorului financiar pentru a răspunde provocărilor economice. 

"În timp ce liberalizarea financiară, dereglementarea, şi inovarea, toate au potenţialul de a face economiile noastre mai productive şi mai rezistente, sectorul financiar nu trebuie să uite că scopul său este de a servi economiei reale, şi nu invers."

4 comentarii :

Despina spunea...

Se pregatesc tot felul de capcane..
Trebeie mare atentie,altfel o sa tot cersim bani de pensie de la FMI

Riddick spunea...

Uite aici un euro-lobbyst, Stolojan:

Stolojan : Aderarea României la euro va fi mai grea, dar nu trebuie amânată

http://www.rfi.ro/stiri/social_economic/Stolojan-Aderarea-Romaniei-la-euro-va-fi-mai-grea-dar-nu-trebuie-amanata.html

Sunt curios cum vor "dansa" comisiile de modificare a constituţiei (inclusiv cele ale NGO-urilor) ca să scoată dispoziţia că leul este moneda naţională.

Ca să ai euro "monedă naţională", trebuie sa umbli aici.

De fapt, ăsta cred ca este scopul major al modificarii.

Despina spunea...

Acum cand toata lumea vorbeste despre prabusirea euro,ar trebui sa fim mult mai sceptici....
Intram si mai rau intr-o morisca ce macina tot..
Este ridicol sa aderi la o comunitate care are probleme : Grecia, Porugalia, etc..

Riddick spunea...

Sunt foooarte curios, să vad cum vor "ambala" chestiunea.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: