30 august 2009

Vaclav Klaus: "Neosocialismul ameninţă Europa"

Vaclav Klaus a rostit pe 23 august 2009 un discurs la Aix-en Provence (în Franța), la "Universitatea de Vară a Noii Economii".

El începe discursul prin a critica titlul - "a Noii Economii": "Care este cea veche ? Avem doar o unică, veche, teorie economică, și doar adversarii noștri folosesc termenul "new economics" pentru a ataca viziunile noastre."

Referindu-se la un capitol important al dezbaterilor - "Piețe și moralitate", Klaus spune: "Sper numai că alegând acest titlu, ați dorit să spuneți, că nu există moralitate, cel puțin în arena publică, fără piețe."

În continuare, el arată că în Estul Europei au fost lichidate formal structurile și mecanismele societății comuniste și s-a întemeiat cu succes democrația parlamentară și economia de piață.

Problema - spune Klaus - este dacă construim societatea liberă bazată pe principiile liberale clasice, sau dacă, dimpotrivă, vom fi nimerit în altă fundătură a societății reglementate, a statului - Providență neproductiv, a Măreței Lumi Noi (Brave New World) a socialdemocratismului european, și a europeismului steril și artificial.  

"Răspunsul meu la această întrebare este că democrația este câștigătorul deceniilor de tranziție, nu libertatea sau liberalismul clasic. Sloganul inițial - dereglementați, liberalizați, privatizați ! - s-a transformat treptat într-unul diferit - reglementați, aduceți la standardele statelor cele mai dezvoltate și mai bogate, ascultați interesele mărginite ale diverselor ONG - uri și urmați-le, scăpați de suveranitatea voastră și puneți-o în mâinile instituțiilor și organizațiilor internaționale".

Klaus a mai avut un discurs tot la Aix-en Provence, în 2006 - "Ce este europeismul": "Euroenismul este - pentru mine - o doctrină inconsistentă, evident eterogenă, dar în principiu neosocialistă, care caracterizează gândirea curentă din Europa. Ea nu crede nici în libertate, nici în evoluția spontană a societății umane. Este un conglomerat de idei care include:

-economia socială de piață (care este opusul economiei de piață);

-vederi despre libertate, democrație și societate care se bazează pe colectivism, parteneriat social și corporatism, nu pe democrația parlamentară clasică;

-vederi despre integrarea europeană care favorizează unificarea și supranaționalismul;

-vederi despre politica externă și relațiile internaționale bazate pe internaționalism, cosmopolitism, universalism abstract, multiculturalism și deznaționalizare;

Klaus mai menționează și doctrina așa-zisului ecologism și a încălzirii globale, făcând referire și la cartea sa "Blue Planet in Green Shackles" ("Planeta Albastră în cătușe verzi").

Ultimul punct - actuala criză financiară și economică.

Klaus o pune pe seama eșecurilor politicilor guvernamentale.

Macroeconomic - acumularea dezechilibrelor în economia mondială și perioada neobișnuit de lungă cu dobânzi bancare mici.

Microeconomic - reglementările curente , imperfecte și parțiale au distorsionat comportamentul băncilor și instituțiilor financiare, pe care le-au motivat să le evite prin "inovații financiare".

"Sunt convins că actuala criză nu este rezultatul unui eșec al pieței ori al vreunei deficiențe inerente a capitalismului. Este un eșec al guvernelor, rezultat din ambițiile grandomane de a controla un sistem atât de complex precum societatea și economia", încheie Vaclav Klaus.


http://www.klaus.cz/clanky/2301

8 comentarii :

Anonim spunea...

mai clar nici ca se putea...neosocialismul pute....

Riddick spunea...

Pâi sigur ca da... De-aia trebuie măturat!

niku_elektriku spunea...

si cin' te gindesti ca toata porcaria a 'nceput nu din abulica cosmopolita europa ci din campusurile ultraliberalei americi !

Riddick spunea...

America începe să se trezească, va fi pe 12 septembrie o zi de proteste de masă. Nu-l vad bine pe BHO...

Francesco spunea...

Vaclav Klaus reuseste sa fie o minte clara intr-o Europa mioapa si lasa.

Riddick spunea...

Aşa este. A spus ca va fi ultimul şef de stat care va promulga ratificarea Tratatului de la Lisabona, după ce toate celelalte state vor finaliza procedurile de ratificare. Să-i vedem pe irlandezi la al doilea referendum.

costin spunea...

Un interviu din 08 cu Vaclav Klaus, daca l-ai ratat :P

http://patrupedbun.net/presedintele-ceh-avertizeaza-democratia-pierde-teren-in-uniunea-europeana/

vezi ca zice vecinadeblog in comentarii. este inca junioara, dar emuleaza impecabil

Riddick spunea...

Interesantă postarea. Am văzut-o şi pe vecină.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Teodor Baconschi, 2011: "România nu a ajuns târziu și din întâmplare în construcția Europei unite, ci a participat încă de la început, prin voci precum Gafencu și Ciorănescu, la gândirea acestui proiect. Totodată, îmi permit să evoc în acest ilustru sediu ideea federalismului european, concept creștin-democrat căzut în desuetudine. Consider că a reînvia astăzi ideea Statelor Unite ale Europei nu este lipsit de importanță, ba chiar de o anumită urgență. Asistăm cu toții nu doar la o criză de creștere sau la o reticenţă a lărgirii Uniunii (enlargement fatigue), ci la o adevărată criză a spiritului european. Criza actuală nu e pur economică sau financiară, ci e o criză a valorilor fondatoare, a viziunii și a identității europene. Mai mult ca oricând, trebuie să evităm riscul revenirii, pe fondul crizei, a discursurilor naționaliste, xenofobe, rasiste. Tentația închiderii în sine e mare. O Europă care se îndoiește de beneficiile euro sau ale spațiului Schengen este deja o Europă în devoluție. Tocmai fiindcă știm că alternativa la partidele populare riscă să fie partidele populiste, dorim să creăm în România o Mișcare Populară cu vocație majoritară, asemănătoare cu UMP în Franța sau PDL în Italia. Europa are nevoie să mențină în guvernele naționale partide populare capabile să răspundă întreitului imperativ al momentului: să reformeze în spiritul responsabilității, să se opună populismului crescând al stângii și al extremei drepte, și să continue construcția europeană. În fine, criza Europei nu are ca soluţie resurgența discursului naționalist și redescoperirea frontierelor, ci determinarea creștin-democraților, a tuturor guvernelor și partidelor afiliate PPE, de a continua până la capăt proiectul Statelor Unite ale Europei, oricât de extrem ar părea acest lucru."

 

Postări populare: